Jídlo a psychické zdraví: Které pochutiny pomohou zlepšit náladu?
28. 2. 2021 Životní styl
Mnozí mají tendenci oddělovat psychickou pohodu a a prospívání fyzického těla, ale pozor; zdraví jednoho je pevně provázáno s druhým. Ne nadarmo se také říká, že ve zdravém těle je zdravý duch. Protože to, co jíme, zásadně ovlivňuje tělessnou schránku, vzniká jednoduchá rovnice, že jídlo může zahýbat i s naší hlavou. Ale jak ji může ovlivnit?
Jak to funguje?
Spojení mezi stravou a emocemi pramení z úzkého vztahu mezi mozkem a gastrointestinálním traktem, který se často nazývá „druhý mozek“. Funguje to takto: váš gastrointestinální trakt je domovem miliard bakterií, které ovlivňují produkci neurotransmiterů; chemických látek, které neustále přenášejí zprávy ze střev do mozku. (dopamin a serotonin, hormony štěstí, jsou nejlepší příklady.)
Jíst zdravé jídlo podporuje vývin „dobrých“ bakterií, což zase pozitivně ovlivňuje vznik neurotransmiterů. Neustálá konzumace nezdravých jídel může na druhou stranu způsobit zánět, který bujení bakterií brzdí. Když je produkce neurotransmiterů v dobrém stavu, váš mozek tyto podněty přijímá velmi jasně, což se projevuje i na emocích.
Mohlo by vás zajímat
Cukr – placebo pro bakterie
Zejména cukr je považován za hlavního viníka zánětů a navíc živí „špatné“ bakterie v gastrointestinálním traktu. Je ironií, že to může také způsobit dočasný nárůst neurotransmiterů „dobré nálady“, jako je dopamin. Když se budete držet zdravé stravy, připravíte se na menší výkyvy nálady, celkově lepší náladu a dobrou schopnost soustředit se.
Mohlo by vás zajímat
Živiny, které vám pomohou být psychicky fit
Takže co vlastně nakupovat, abyste nakopli vaši psychiku? Rozhodně nevynechejte:
-
Vlákninu
Rostlinná strava je plná vlákniny, která podporuje pomalejší vstřebávání glukózy a pomáhá vám vyhnout se náhlým výkyvům cukru v krvi. Mezi potraviny bohaté na vlákninu patří ovoce, zelenina, celozrnné výrobky a fazole.
-
Antioxidanty
Tito bojovníci proti zánětům jsou obzvláště obsaženy v bobulích, listové zelenině, kurkumě a potravinách s omega-3 mastnými kyselinami včetně lososa a černých chia semen. Tmavá čokoláda také obsahuje antioxidanty, ale i cukr, takže si ji dopřávejte střídmě.
Mohlo by vás zajímat
-
Hořčík
Tento základní minerál pomáhá se vším: od funkce nervů a svalů až po stabilní srdeční tep. Ale je také důležitý pro balanc nálady. Nedostatek minerálů může ublížit bakteriím ve vašich střevech a způsobit příznaky deprese a úzkosti. Nabijte se přírodními zdroji hořčíku, jako je tmavá čokoláda, kakao, mandle a kešu oříšky, špenát a další listová zelenina, banány a fazole.
-
Kyselinu listovou
Tento typ vitamínu B pomáhá s produkcí dopaminu, aniž by spustil prudký nárůst tak jako cukry. Kyselinu listovou najdete samozřejmě v listové zelenině, ale rovněž v čočce a melounech.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vánoce za starých časů: Když se kapr dělal na černo a místo salátu se jedla pučálka
Říká vám něco kuba, peciválky či šprachanda?… Číst více
Pokud neholdujete kroupám, můžete vánočního kubu uvařit i z jiných obilovin. Poradíme ty nejvhodnější
Jiné obiloviny místo krup mohou být vhodnou náhradou. Většina z nich je výživově velmi hodnotná, podobně jako kroupy. A jsou většinou přirozeně… Číst více
Jak se dělá muzika: Staročeský pokrm byl sladkou tečkou po štědrovečerní večeři
Kde se vzal název muzika? To nikdo neví. Možná se jí tak říká proto, že jíst takový pokrm bylo jako poslouchat hudbu. V jiných oblastech se muzice… Číst více
Jak se v kuchyni zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou ocet, skořice nebo aviváž!
Mezi nejnepříjemnější a nejobtížněji… Číst více
Vánoční houbový kuba: Jak se připravuje tento typický staročeský pokrm?
Krajové varianty receptu se mohou mírně lišit, základ však zůstává zpravidla stejný: kroupy a houby – ať už sušené nebo čerstvé. Protože šlo o… Číst více
Černý kuba: Kde vzalo staročeské vánoční jídlo svůj název a jak se vlastně dělá?
Chcete vidět na Štědrý den zlaté prasátko, ale… Číst více
Muzika, šprachanda nebo tomáškový kompot? Uvařte si méně známou staročeskou specialitu
Když dojíme štědrovečerní večeři, většinou se… Číst více
Jak prát utěrky? Místo prášku použijte tabletu do myčky a na aviváž raději zapomeňte!
Přestože papírové utěrky jsou docela praktická… Číst více
Na povrchu křupavý a uvnitř jemně krémový. Takový bude staročeský houbový kuba se správně uvařenými kroupami
Houbový kuba je i v dnešní době tradičním pokrmem… Číst více
Masopust končí, je tu Popeleční středa a s ní čas půstu. Co bychom měli jíst a pít během následujících týdnů? Třeba staročeskou pučálku
Pokud jste si doteď neužili dostatečně koblih,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19