Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Umíte správně rozmrazovat maso? Může to být věda, ale s našimi triky to zvládnete
Zdroj: Pixabay, Shutterbug75, Pixabay licence

Pokud se vám podaří sehnat větší množství kvalitního a čerstvého masa, nejspíš ho budete chtít zamrazit. Na tom není nic složitého. Na co byste si ale měli dát pozor, je následné rozmrazování takového masa, protože ho můžete velmi snadno znehodnotit. Jak na to, aby to dobře dopadlo?

Horkou vodu nikdy!

Znáte to; přijdete domů z práce, chcete uvařit večeři a zjistíte, že jste ráno nevytáhli maso z mrazáku. Rozhodně zapomeňte na to, že budete maso polévat horkou vodou, případně ho do ní rovnou ponoříte. Lepším způsobem bude využití mikrovlnné nebo pečící trouby, které mívají speciální programy na rozmrazování. Maso v půlce procesu obraťte, aby se rozmrazovalo rovnoměrněji.

Šetrné rozmrazování ve studené vodě

Myslete na to, že nesprávné rozmrazování může zničit kvalitu masa a tím i chuť výsledného pokrmu. Jedním ze šetrných způsobů uvedení masa do stavu, ve kterém ho budete moci dále zpracovávat, je rozmrazování ve studené vodě. Maso v pečlivě uzavřeném mikrotenovém sáčku vložte do mísy se studenou vodou, kde by mělo být zcela ponořené, aby se rozmrazovalo rovnoměrně. Takto se malé balíčky masa o hmotnosti do půl kila rozmrazí do hodiny, větším kusům masa to bude trvat přibližně dvě až tři hodiny. Vodu alespoň jednou, lépe však dvakrát v průběhu rozmrazování vyměňte. Studená je důležitá pro zachování hygienického prostředí masa.

Co je nejlepší

Když vyndáte z mrazáku maso pro rozmrazení k následnému zpracování a máte dost času, měli byste ho nechat postupně povolovat v chladničce. V chladnějším prostředí mu to sice bude trvat asi tak pět hodin, ale zase máte jistotu, že celý proces probíhá správně a bez vzniku různých bakterií, což se vám může stát ve chvíli, kdy maso necháte rozmrazovat při pokojové teplotě. Pozor na to, že maso pouští vodu, takže ho umístěte do misky nebo hlubokého talíře, aby vám nevyteklo do lednice a neznehodnotilo ostatní potraviny.

Na co si dát pozor

Jednou rozmrazené maso už nikdy znovu nezmrazujte. Jak už jsme zmínili, při rozmrazování může dojít k různým nežádoucím procesům, které vaření spolehlivě zlikviduje, jenže pokud dáte to samé maso znovu zmrazit, všelijakých bakterií se rozhodně nezbavíte. Jestliže masa rozmrazíte moc, než pak spotřebujete, je lepší ho tepelně upravit a následně nechat opět zamrazit. Rovněž byste měli pravidelně kontrolovat stav mrazáku. I zmrazené věci totiž mají dobu spotřeby, u masa by neměla přesáhnout dva měsíce.

Tip na závěr

Pokud necháte při rozmrazování maso zcela povolit, ztratí šťavnatost, i kdybyste k němu nalili vodu, kterou pustí. Lepší proto je krájet ho jen mírně povolené. Tak si uchová chuť i na talíři.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

Cordon bleu

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

Croissant

Croissant

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

Cukr

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

Dalamánek

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Foie gras

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a kachen. Tuto hříšnou delikatesu ocení gurmáni, ale… Číst více

Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více

Jidáše

Jidáše

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli