Umíte správně rozmrazovat maso? Může to být věda, ale s našimi triky to zvládnete
23. 3. 2021 Tipy a triky
Pokud se vám podaří sehnat větší množství kvalitního a čerstvého masa, nejspíš ho budete chtít zamrazit. Na tom není nic složitého. Na co byste si ale měli dát pozor, je následné rozmrazování takového masa, protože ho můžete velmi snadno znehodnotit. Jak na to, aby to dobře dopadlo?
Horkou vodu nikdy!
Znáte to; přijdete domů z práce, chcete uvařit večeři a zjistíte, že jste ráno nevytáhli maso z mrazáku. Rozhodně zapomeňte na to, že budete maso polévat horkou vodou, případně ho do ní rovnou ponoříte. Lepším způsobem bude využití mikrovlnné nebo pečící trouby, které mívají speciální programy na rozmrazování. Maso v půlce procesu obraťte, aby se rozmrazovalo rovnoměrněji.
Mohlo by vás zajímat
Šetrné rozmrazování ve studené vodě
Myslete na to, že nesprávné rozmrazování může zničit kvalitu masa a tím i chuť výsledného pokrmu. Jedním ze šetrných způsobů uvedení masa do stavu, ve kterém ho budete moci dále zpracovávat, je rozmrazování ve studené vodě. Maso v pečlivě uzavřeném mikrotenovém sáčku vložte do mísy se studenou vodou, kde by mělo být zcela ponořené, aby se rozmrazovalo rovnoměrně. Takto se malé balíčky masa o hmotnosti do půl kila rozmrazí do hodiny, větším kusům masa to bude trvat přibližně dvě až tři hodiny. Vodu alespoň jednou, lépe však dvakrát v průběhu rozmrazování vyměňte. Studená je důležitá pro zachování hygienického prostředí masa.
Mohlo by vás zajímat
Co je nejlepší
Když vyndáte z mrazáku maso pro rozmrazení k následnému zpracování a máte dost času, měli byste ho nechat postupně povolovat v chladničce. V chladnějším prostředí mu to sice bude trvat asi tak pět hodin, ale zase máte jistotu, že celý proces probíhá správně a bez vzniku různých bakterií, což se vám může stát ve chvíli, kdy maso necháte rozmrazovat při pokojové teplotě. Pozor na to, že maso pouští vodu, takže ho umístěte do misky nebo hlubokého talíře, aby vám nevyteklo do lednice a neznehodnotilo ostatní potraviny.
Na co si dát pozor
Jednou rozmrazené maso už nikdy znovu nezmrazujte. Jak už jsme zmínili, při rozmrazování může dojít k různým nežádoucím procesům, které vaření spolehlivě zlikviduje, jenže pokud dáte to samé maso znovu zmrazit, všelijakých bakterií se rozhodně nezbavíte. Jestliže masa rozmrazíte moc, než pak spotřebujete, je lepší ho tepelně upravit a následně nechat opět zamrazit. Rovněž byste měli pravidelně kontrolovat stav mrazáku. I zmrazené věci totiž mají dobu spotřeby, u masa by neměla přesáhnout dva měsíce.
Tip na závěr
Pokud necháte při rozmrazování maso zcela povolit, ztratí šťavnatost, i kdybyste k němu nalili vodu, kterou pustí. Lepší proto je krájet ho jen mírně povolené. Tak si uchová chuť i na talíři.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Celestýnské nudle
Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více
Cordon bleu
Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více
Drobenka (pekařská)
Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více
Javorový sirup
Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
S perfektní domácí majonézou ušetříte: Budou vám stačit jen tři ingredience
Jaké jsou časté chyby při přípravě masa. Jak jim předejít
Časté chyby při rozmrazování husy: Obrňte se trpělivostí a dopřejte masu čas
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená