Výlet do světa omamných vůní: Z růže uděláte marmeládu, růžová voda zase ovoní cukroví
14. 7. 2021 Vaření
Růže je královnou květin a klidně se může stát i královnou, nebo aspoň princeznou, vaší kuchyně. Poradíme vám, k čemu poslouží okvětní lístky i v jakých receptech se obvykle používá růžová voda. Možná vás všechny možnosti překvapí…
Růžové lístky
Růže patří do rodu keřovitých rostlin z čeledi růžovitých s více než 100 druhy. V přírodě se vyskytují na severní polokouli, nejvíce v oblasti mírného pásu Eurasie, a pak taky v Severní Americe. Růže kvetou v pestré barevné škále od bílé přes všechny možné odstíny růžové až po purpurově rudou a fialovou, výjimečně i žlutou. Byť se růže pěstují jako okrasné rostliny, od nepaměti se využívají také v léčitelství, v kosmetice nebo v gastronomii. Z růží se vyrábí růžový olej, sirupy, marmelády a růžová voda. Samotné lístky bez jakékoliv úpravy mají také značné využití. Máte-li růže na zahradě, je to snadné. Pokud ne, rozhodně k jídlu ani jeho dekoraci nekupujte květy z květinářství, ale raději si je nasbírejte sami. Sbírejte je ale jen na místech, která nejsou znečištěná; ať už lidmi, zvířaty nebo chemickou kontaminací z okolního prostředí. Proto raději ne přímo u frekventovaných cest nebo v okolí továren. Jakmile máte lístky nasbírané, můžete se pokusit s nimi obohatit mnohá jídla či nápoje.
Mohlo by vás zajímat
Přírodní zdobení
Kromě toho, že skvěle ozdobí prakticky jakýkoliv dezert nebo moučník, od dortů přes ovocné saláty až po piškotovou roládu, lístky růží vypadají parádně i v letních drincích. Můžete jimi ozdobit vychlazený sekt, limonádu či jiné nealko nápoje, anebo lze lístky využít přímo k výrobě voňavého pití. Stačí lístky nasypat do karafy a zalít vodou. Pokud chcete, přidejte citron nebo limetu a vše společně nechte louhovat nejméně hodinku. Vznikne takzvaná infuzovaná voda, která báječně voní, dobře chutná a nepřiberete po ní ani deko.
Mohlo by vás zajímat
Cukr, káva, marmeláda
Růžovými lístky lze ochutit cukr a získat tak místo vanilkového růžový. Lístky otrhejte, nechte proschnout, a pak je promíchejte s krystalovým cukrem. Uzavřete ve sklenici a nechte 14 dní působit. Poté buď lístky odstraňte, nebo používejte cukr i s nimi, případně můžete cukr s růžovými lístky rozmixovat. Sušené květy růží se rovněž hodí na čaj, čerstvými se dá ochutit káva. Stačí vhodit jeden nebo dva lístky do hotového vroucího nápoje a nechat pár minut působit, případně kávu uvařit rovnou z vody ochucené růžovými plátky. Z pouhých čtyř květů uděláte také zajímavou zavařeninu, kterou v zimě můžete plnit cukroví. Skvělou variantou je džem z růží smíchaný s lístky levandule.
Mohlo by vás zajímat
Růžová voda
Růžová voda vzniká destilováním růžových okvětních plátků nad párou. Růžová voda nádherně voní a může tak výtečně ochutit různé moučníky. Arabská kuchyně se bez ní neobjede. Chcete-li růžovou vodu vyzkoušet, vyrazte pro ni do obchodu s orientálními potravinami a doma s ní pak zkuste lehce pokapat zrníčka granátového jablka nebo ji přidejte do vody, případně k jasmínové rýži. Hodí se i do piškotových nebo křehkých těst. Ale pozor, vždy stačí jen trochu, růžová voda je silně aromatická. Pak se můžete naučit třeba tradiční voňavé arabské cukroví s mandlovou náplní a růžovou vodou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
V parném počasí ji milují sportovci i dietáři. Co je to infuzovaná voda?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez.
Přidáno před 3 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 22 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Talíř jako umělecké dílo: Vsaďte na jedlé květy a ozdobte pokrm tulipány či fialkami
Rýžový koláč s kuřetem si zamilujete: Chutná božsky a ze zbytků z lednice a spíže ho zvládne připravit i kuchařský amatér
Ze starých rohlíků uděláte skvělou pizzu: Připravit můžete i sladkou klasiku nebo zobání k televizi