Co víme o kapustě
22. 10. 2008 Vaření
Kapusta byla vypěstována zřejmě z brukve zelné. Z té byly ale vypěstovány zároveň i jiné druhy košťálové zeleniny.
První pěstování kapusty se přiřazuje Středozemí. Egypťané už pěstovali jednoduché kapusty. Pěstování se dále vyvíjelo a v 16. století byly druhy poměrně ustálené. Tvary kapusty se podobaly zhruba těm dnešním. Kapusta listová lze také nazývat zelím listovým. Je zde vidět příbuznost kapusty listové se zelím. U této kapusty vlastně vyrůstají listy na dlouhém košťálu. Listy jsou potaženy jakýmsi voskovým povlakem. V současné době se šlechtitelé stále zabývají pěstováním nových kultivarů, jak raných, mezidobých nebo pozdních.
Pěstování a použití této kapusty v kuchyni je jednoduché a přesto se nezařadila na přední místo. Častěji se využívají její příbuzné druhy.
V naší kuchyni se stala oblíbenou kapusta kadeřavá neboli kadeřávek. Pěstovali jej také už v 16. století. Prý byl za časů Pliniových označován jako sabelické zelí jemné chuti. Kadeřávek má společné se zelím to, že může být také červený. Kadeřávek se nejvíce oblíben v západní Evropě a ve Skandinávii. Víte, že se dá pěstovat v nízké podobě, ale rovněž i ve vysoké ? Dokonce do výšky 3m.
Od 17. století byla po celé Evropě známá kapusta hlávková. U ní nelze přesně počátky jejího pěstování. Někteří odborníci se domnívají, že ji prvně pěstovali v Itálii.
Určitě mi dáte za pravdu, že nechutnější je kapusta růžičková. Kapustičky jsou vlastně malé hlavičky, které vyrůstají v paždí listů. Kolébkou růžičkové kapusty je Belgie. Přesněji v roce 1785 okolo Bruselu. Zpočátku byla pěstována pro svůj vzhled jako kuriózní. Říkalo se jí tisícihlavá kapusta nebo bruselská kapusta. Růžičková kapusta odolná zelenina, dobře se skladuje a dá se výborně zamrazit. Může však vydržet i na záhonu přes zimu.
Kapusta má detoxikační účinky, chrání naše tělo před nádorovým bujením a před rakovinou tlustého střeva. Snižuje pálení žáhy a také hladinu cholesterolu. Působí výborně proti zácpě a rakovině tlustého střeva. Doporučuje se zařadit růžičkovou kapustu do jídelníčku u lidí, kteří se léčí se štítnou žlázou. Kapusta obsahuje vitamín C, B, K, E, minerální látky – železo, vápník, draslík, síru, fosfor, selen. Nejvíce vitamínu C, bílkovin a aminokyselin je v kadeřavé kapustě.
V kuchyni se využívá nejčastěji růžičková kapusta jako příloha, do polévek nebo zapékaná se sýrem. Hlávková kapusta na závitky.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Milujete Salko od dětství až do dnešních dnů? Z kondenzovaného mléka lze vytvořit celé spektrum cukroví, dokonce i vánoční likér
Pět nejlepších jídel k táboráku: Opečte si u ohně jablka, kynuté těsto nebo brambory
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 19 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
23. 10. 2008 12:07
23. 10. 2008 09:05