Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Spálené hrnce nevyhazujte. Stačí sůl, citron nebo tableta do myčky a budou jako nové!
Zdroj: Freepik

Taky se vám už někdy stalo, že jste nějaké jídlo trochu připálili? Co ale pak dělat se spáleným hrncem, když si s tím evidentně neporadí ani horká voda ani myčka na nádobí? Při odstraňování připálených zbytků především záleží materiálu, z něhož je nádobí vyrobeno, případně jakou má uvnitř povrchovou úpravu. A co tedy dělat, aby hrnec nebyl na vyhození? Chce to jen trochu trpělivosti a správné ingredience.

Na litinu jděte se solí

Vzhledem k tomu, že litinové nádobí může začít rezivět, pokud ho necháte příliš dlouho ve vodě, radši metodu namáčení rovnou vynechte. Už ve chvíli, kdy cítíte, že se jídlo v litinovém hrnci začíná připalovat, vaření raději přerušte a jídlo z něj co nejrychleji vyndejte. Na dno ještě teplého hrnce nasypte vrstvu soli tak, aby bylo celé zakryté. Potom nechte hrnec vychladnout a připálené jídlo včetně soli seškrábejte dřevěnou nebo plastovou škrabkou. Až odstraníte co nejvíce zbytků, umyjte hrnec v teplé vodě s prostředkem na mytí nádobí. Pak ho důkladně opláchněte horkou vodou a ihned pečlivě osušte utěrkou z mikrovlákna. Na závěr je potřeba vnitřek hrnce zakonzervovat. Stačí, když dovnitř hrnce kápnete trochu oleje, na sporáku ho zahřejete a olej po vychladnutí papírovou utěrkou rozetřete.

Nerez vyčistíte pomocí tablety do myčky

Na čištění nerezového nádobí bude potřeba trochu víc času. Nejdříve je nutné hrnec absolutně vyprázdnit a zbytky, které půjdou, vytřít papírovou utěrkou. Hrnec naplňte zhruba do půlky vodou a přidejte tabletu do myčky. Vodu v hrnci přiveďte k varu. Pak hořák vypněte, hrnec přiklopte pokličkou a nechte působit přes noc. Ráno čisticí roztok vylijte a hrnec umyjte vodou s běžným saponátem na nádobí. Pokud někde ještě zůstanou částečky spáleného jídla, opatrně je odstraňte dřevěnou nebo plastovou škrabkou, případně použijte houbičku s mírně zdrsněným povrchem. Hrnec nakonec opláchněte a důkladně osušte textilní utěrkou.

Zbytky z keramiky odstraníte jedlou sodou

Hrnce s keramickým povrchem by se připalovat neměly, ale pokud se vám přesto něco takového povedlo, určitě je snadno vyčistíte. Hrnec totiž většinou stačí namočit na půl hodiny do vody se saponátem a připáleniny se uvolní. Pokud by to nestačilo, nasypte na houbičku trochu jedlé sody a šetrně vnitřek hrnce vydrhněte. Zbytky jídla tak určitě odstraníte. Nádobí pak dobře opláchněte teplou vodou a osušte.

Sodu použijte i na smalt

Spálili jste dno smaltovaného hrnce? I v tomto případě vám pomůže jedlá soda. Naplňte hrnec asi do poloviny vodou a přiveďte ji k varu.
Pak do ní přidejte 4 lžíce jedlé sody a vše důkladně promíchejte vařečkou. Směs nechte pět minut povařit a potom hořák vypněte. Roztok nechte vychladnout, připáleniny oškrábejte dřevenou špatchtlí a obsah hrnce vylijte. Případné zbytky ještě dočistěte abrazivní houbičkou, hrnec umyjte v teplé vodě se saponátem a nakonec ho osušte.

Dno měděného hrnce vydrhněte půlkou citronu

Se spálenými zbytky jídla na dně měděného nádobí zatočí šťáva z citronu. Rozpulte citron a půlky použijte jako „drhnoucí kartáč“ k vyčištění celého dna hrnce. V případě potřeby ho tímto způsobem můžete vyčistit i po stranách. Hrnec nakonec důkladně opláchněte teplou vodou a osušte utěrkou.

Tipy, jak udržovat nádobí ve formě

  • Před mytím byste měli hrnce nechat vychladnout. 
  • Zvláště horké nádobí z nerezové oceli se může zdeformovat, pokud ho rozpálené ponoříte do studené vody.
  • K mytí nepoužívejte drátěnku, čisticí prostředky na trouby, bělidla nebo silné abrazivní čistidla. To vše může vaše nádobí poškrábat, případně narušit jeho povrch.
  • Hrnce vždycky po umytí důkladně osušte. Zabráníte tak vzniku různých map od vody, případně vzniku vodního kamene.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli