Nejlepší retro saláty: Oblíbený vlašák stál v „bufáči“ 5 Kčs. Víte, čím se lišil od pochoutkového?
8. 3. 2022 Vaření
S rohlíkem byly ideální svačinkou pro dělníky i studenty, ale i rychlou večeří pro rodinu, když nebyl čas na vaření. V obchodech s lahůdkami a v bufetech se majonézových salátů prodávala celá řada. K neoblíbenějším ale patřil vlašský, pochoutkový a pařížský. Víte, jaký byl mezi nimi rozdíl?
Pod ruská vejce i na chlebíček
Hlavně legendární „vlašák“ byl za minulého režimu hitem. Zakusoval se rohlíkem, používal se jako podklad na chlebíčky místo pomazánky nebo pod tehdy oblíbená ruská vejce. Zdatně mu už tehdy šlapaly na paty další dva saláty – pochoutkový a pařížský. Na první pohled vypadaly skoro stejně, znalci ale věděli, že rozdíl mezi nimi je. V současnost se připravují podle mnoha podlišných receptur a někdy je i těžké poznat, zda jíte "vlašák" nebo pochoutkový salát. Když jste si ale na některý z nich zašli do bufetu za socialismu, věděli jste přesně, co můžete od vámi vybraného salátu očekávat. Receptury tehdy byly dány Československou státní normou, takže jste měli jistotu, že salát bude chutnat pokaždé stejně, ať jste si ho dali ve vesnické „sámošce“ nebo třeba ve vyhlášených pražských lahůdkách Zlatý kříž.
Mohlo by vás zajímat
Vlašský salát
Vlašský salát odlišíte od těch dalších dvou asi nejsnáze. Jsou v něm totiž brambory. Vlastně by se dalo říct, že tak trochu připomíná vánoční bramborový salát, pokud ovšem připouštíte fakt, že do bramborového salátu může přijít salám. V publikaci Receptury studených pokrmů vydané roku 1976 byl vlašský salát charakterizován jako „uzeninový salát s vařenými brambory a zeleninou“. Brambory a zelenina měly být nakrájeny na úhledně kostičky nebo proužky a salát musel být lehký, kyprý a nadýchaný a všechny ingredience dostatečně spojené s majonézou. Salám se do něj používal speciální určený pro výrobu salátů, ale dnes jej klidně můžete nahradit šunkovým. A co do něj patřilo? Poměr surovin byl následující: 500 g brambor, 240 g salámu, 100 g konzervovaných okurek, 20 g hrášku bez nálevu, 40 g celeru, 60 g mrkve, 20 g hořčice, 10 g cukru, pepř, ocet, worcester, sůl na dochucení a 200 g majonézy. Jak salát udělat? Brambory a zeleninu uvařte doměkka a vše nakrájejte nadrobno. Všechny suroviny promíchejte a dochuťte. Právě „vlašák“ byl tím správným salátem pro ruská vejce a výborně se hodil i jako příloha třeba k řízku. A jestlipak víte, že tehdy byl považován za tak důležitou potravinu pro dělnický lid, že se jeho cena stále držela na nízké úrovni a nesměl se ani o desetník zdražit? A to přitom podle pamětníku stálo 10 dkg maximálně do 5 Kčs.
Mohlo by vás zajímat
Pochoutkový salát
Mnozí jej často zaměňují s vlašským a odtud zřejmě plyne mylné přesvědčení mnohých, že do „vlašáku“ nepatří brambory. Zaměňují jej totiž s pochoutkovým. „Pochoutkáč“ ovšem poznáte na první pohled, jednotlivé ingredience v něm jsou nakrájené na nudličky. Kromě toho v něm nejsou brambory, naopak v něm dominuje šunkový salám, původně se do něj dokonce dávala šunka. Dříve se také musel připravovat z poctivé majonézy z čerstvých vajec a oleje. V každých lahůdkách si salát přímo vyráběli a byl určen k rychlé spotřebě, protože dřív do něj nepatřily žádné konzervační látky ani zahušťovadla obvyklé u dnešních trvanlivějších salátů. Pochoutkový salát připravíte podle ČSN 1976 z 420 g dobrého šunkového salámu, 200 g sladkokyselých okurek, 300 g majonézy, 55 g sterilizovaného hrášku, 6 g octa, 10 g cukru, 0,5 g pepře, 8 g worcesteru, 5 g soli, 20 g hořčice a 30 g cibule. Díky značnému obsahu salámu v salátu vyniká chutí po uzenině a majonéze. Je také mnohem jemnější než vlašský salát a rovněž tekutější a pokud se prodával jen do papíru, mohl způsobit velké problémy. Na vece ho stěží udržíte, ale s rohlíkem je nepřekonatelný.
Mohlo by vás zajímat
Pařížský salát
Dalo by se o něm říct, že vypadá téměř jako pochoutkový salát – ohledně konzistence, ingrediencí i způsobu jejich krájení. V jedné složce se ale liší, a to je salám. I když by do něj někteří s čistým svědomím dali gothaj, ve skutečnosti do něj patří salám pařížský, po němž má salát i jméno. Pařížský salám byl za socialismu poměrně oblíbeným salámem a již zmiňovaný gothaj nebo třeba italskou mortadellu i hodně připomínal. Skládal se totiž z hovězího a vepřového masa a hlavně 20 % syrového hřbetního sádla krájeného na kostky, které v uzenině vytvářelo pěknou mozaiku. Tehdy šlo o poměrně luxusní salám. Jeho cena za kilogram byla 30 Kč, pokud byste přihlédli k platům tehdy a dnes, v současnosti by salám musel stát 300 Kč. Právě salámu salát vděčí za trochu odlišnější chuť. A co dalšího kromě salámu do salátu patří? Připravte si 420 g pařížského salámu, 200 g sladkokyselých okurek, 60 g sterilizovaného hrášku, 30 g cibule, 300 g domácí majonézy, 10 g krupicového cukru, 10 g soli, 20 g plnotučné hořčice, 5 g octa, 8 g worcesterské omáčky a 0,5 g mletého černého pepře. Vše nakrájejte, dobře promíchejte a dejte vychladit. Je poměrně hodně sytý a nejlepší je hlavně s pečivem.
Zdroje:
František Syrový & František Zvolský: Receptury studených pokrmů
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velký přehled nejlepších těst na cukroví: Uděláte si linecké, kokosové nebo kávové?
První adventní neděle se blíží a mnoho z nás se… Číst více
Jak zahustit těsto na palačinky. Stačí použít osvědčený recept a palačinky se vždy povedou
Základem chutných palačinek je osvědčený recept, na který je spolehnutí. Pokud takový máme, držíme se ho a rádi se k němu vracíme. Můžeme využít… Číst více
Vánoční dárky pro ženy jsou někdy opravdovým oříškem. Máme pro vás tipy na originální dárky od srdce a přímo z vlastní kuchyně
Vánoce se blíží každým okamžikem a vám chybí dárky pro nejmilejší? Možná byste jim rádi dali něco krásného, originálního, lahodného nebo užitečného?… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Ječné kroupy
Ječné kroupy jsou vlastně celá ječná zrna, zbavená pouze obalových vrstev. Jsou velmi výživnou i zdravou potravinou, obsahují vitamíny skupiny B a E,… Číst více
Kernotto, kernoto
Kernoto jsou špaldové kroupy, vzhledem podobné klasickým kroupám ječným. Vznikají oloupáním a obroušením špaldových zrn. Jsou výborné chuti, vhodné… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tajemství worcesterové omáčky: Jak si hit mezi dochucovadly vyrobit doma?
Retro okénko: Po stopách vlašského salátu. Co má společného s Itálií a jak se dělal před sto lety?
3 nejoblíbenější rybí pomazánky: Víte, které to jsou?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Retro okénko: Dáte si raději okurkový, rajčatový nebo mrkvový salát?
Komentáře
3. 5. 2023 19:46
Standa