Slow food – iniciativa zbrojící proti hamburgerům
4. 2. 2013 Životní styl
Nemáte rádi fastfoody? Postrádáte v českých rodinách a restauracích kulturu stolování? Přijde vám, že je úplná hloupost, dovážet suroviny z druhého konce světa, když je za městem tolik polí a lidí, kteří je obdělávají?
Nemáte rádi fastfoody? Postrádáte v českých rodinách a restauracích kulturu stolování? Přijde vám, že je úplná hloupost, dovážet suroviny z druhého konce světa, když je za městem tolik polí a lidí, kteří je obdělávají?
Jestli alespoň něco z toho vám není lhostejné, mohla by vás zajímat mezinárodní ekologicko-kulinářská neziskovka, která vznikla jako odezva na první otevřený fast food v historické části města. Slow food. Iniciativa založená v roce 1986 italským novinářem a kulinářem Carlem Petrinim.
Cílem sdružení je hlavně vymyslet paralelu k fastfoodovému stravování a průmyslové velkovýrobě, vytěsnit chemii v potravinách a chránit ohrožené živočišné druhy. Slow food podporuje především malé zemědělce, producenty a rybáře, jež konzumní a průmyslová společnost dokáže snadno převálcovat. Stěžejní je chránit místní produkty a producenty. Je přece tak logické, i historicky dané, že se nejdříve mají využívat zdroje v blízkosti a ne je dovážet z jiných kontinentů, byť to vyjde levněji.
Iniciativa nejedná jen o surovinách a jídle, jde jí o mnohem víc. Snaží se totiž i o renesanci kultury stolování (pochází z Itálie, není to tak úplně beznadějné): chce jídlu a chutím vrátit jejich důstojnost a mimo jiné i obnovit dávno zapomenuté recepty. Jídlo bylo vždy událostí dne, kdy se členové rodiny nebo společenství sešli u jednoho stolu. Společné stolování tak vždy bylo významným sociálním aktem, který se v posledním století nechal utlačit a upozadit rychlou konzumací.
V České republice vznikla pobočka Slow food v roce 2000, ale jelikož byla založena hlavně cizinci žijícími v Praze, byl hlavním dorozumívacím jazykem angličtina. Dnes jsou ale projekty rozšířeny po celé zemi a mají svoje zastoupení v Brně, Táboře, na Pálavě i v Bílých Karpatech. Jejich aktivitami jsou tzv. „convivia“ (v doslovném překladu „vzájemná pohostinnost“) – setkání zemědělců i lidí z oboru, kteří se zajímají o filozofii projektu. V celosvětovém měřítku se pořádají samozřejmě daleko větší akce. Jednou z nich je Terra Madre, jednou za dva roky konající se setkání malých producentů a zemědělců z celého světa.
K dalším aktivitám patří třeba i ambice prosadit svůj plán v Evropské unii. Přívrženci této myšlenky chtějí větší politickou podporu menších zemědělců, státní pomoc, ochranu a snazší vypořádání se s byrokracií. Chtějí ochranné známky kvality a upřednostnění před velkými dodavateli ze zahraničí.
Společně můžete i navštěvovat vysokou školu. Slow food podporuje univerzitu v Itálii, kde se můžete v různých studijních programech vzdělávat v gastronomických studiích a hoteliérství, samozřejmě pod stejnou ideou iniciativy.
Mezi restaurace, které přímo na stránkách www.slowfood.cz doporučují pro svou kvalitu a filozofii Slow food, patří hlavně řetězec Ambiente. Ten sdružuje pražské podniky, jako například Čestr – místo, kde vám udělají ten nejlepší hovězí steak v Čechách, Pasta Fresca – italskou lahůdku, Café Savoy nebo třeba nedávno otevřený Lokál U Zavadilů – kde si dáte pivo z tanku a české speciality.
V dnešní době jsou tyto iniciativy, i když vzniklé v osmdesátých letech, stále více a více propagované. Ať už to jsou farmářské trhy nebo právě sdružování restaurací se stejnou myšlenkou. I já takové ideje plně podporuji. Klidně si pár korun připlatím za pořádnou surovinu, která dělá z normálního jídla absolutní pochoutku, než abych měla narvanou ledničku chemickými náhražkami, které si říkají potraviny. Jen si to zkuste na vlastní kůži, kupte si pár brambor v supermarketu a pár u místního farmáře na trhu. Rozdíl bude zcela jistě zjevný a vy už nikdy víc nebudete chtít žádnou jinou, než tu farmářskou, bramboru jíst.
Eva Soukeníková
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Řízek není jen plátek obalovaného masa. Víte, co vše se dá usmažit v trojobalu?
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 1 hodinou
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 5 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 6 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 8 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Komentáře
13. 2. 2013 12:06