JAK SE PSYCHICKY VYROVNAT S DIAGNÓZOU ROZTROUŠENÉ SKLERÓZY
6. 5. 2013 Životní styl
Každé onemocnění má dopad také na naši psychiku, jedním z nich, které může naší psyché zpočátku hodně otřást, je roztroušená skleróza, diagnóza by však neměla znamenat rezignaci, ale impuls pro nový začátek.
Každé onemocnění má dopad také na naši psychiku, jedním z nich, které může naší psyché zpočátku hodně otřást, je roztroušená skleróza, diagnóza by však neměla znamenat rezignaci, ale impuls pro nový začátek.
Každá ztráta, v tomto případě ztráta zdraví, naším životem otřese. Přirozeně máme strach a cítíme se v ohrožení. Týká se to vztahů, zaměstnání, někdy i smyslu života. Jsme smutní, máme vztek a říkáme si proč zrovna já! Důležité je tuhle fázi nepřeskočit. Psychoterapeutka Renata Schubertová k tomu říká: „V naší společnosti je zvykem říkat-nepoddávejte se tomu. Já říkám-poddejte se tomu. Abychom se s tím vyrovnali, je dobré to prožít. Pak dokážeme k životní změně přistoupit tvořivým způsobem“.
Do stádia vyrovnání se s nemocí dojde někdo dřív, jiný později. Jednotlivými stádii procházejí v různém pořadí všichni. Vždycky je třeba počítat s tím, že trvá nějaký čas, než se zúčastnění s diagnózou ztotožní a vnitřně vyrovnají, i když to navenek nemusí být patrné. Ideální je neskrývat pocity, hodně o tom mluvit. Sdělování a svěřování je mostem k pochopení, ale i k zvládnutí léčby. Čím častěji své obavy a starosti člověk sdělí, tím dříve je přestane intenzivně prožívat a začne se soustředit na praktické řešení situace. Paradoxně může nemoc vztahy v rodině nečekaně projasnit vzájemnou podporou a sounáležitostí. Okamžiky takového sdílení otevírají nové lidské možnosti a schopnosti dávat a přijímat. Pak je mnohem snadnější společně uspořádat rodinný život tak, aby splňoval představu všech.
„Univerzální návod na to, jak mluvit o RS s našimi blízkými není, každý je jiný a se životní změnou se vyrovnává vlastním tempem. Obecně platí, že snadněji mluvíme o těžké situaci, pokud už se ji podařilo zpracovat nám samotným. Klíčové je, nechat věci přirozené plynout. A slovo plynout je důležité, protože znamená nezůstat stát na místě,“ říká psychoterapeutka.
Co by pacientům, kterým byla RS diagnostikována poradila Ingrid, která má s touto diagnózou osobní zkušenost a je aktivně zapojená do činnosti Unie ROSKA, sdružení, které již dvacet let pomáhá pacientům s demyelizačními chorobami?
„To hlavní sdělení by asi bylo, že to nebude lehké, ale i s RS se dá žít kvalitní život. Je zcela přirozené, že zpočátku mají pocit, že se jim zhroutil celý svět, tím jsme si prošli asi všichni, přece jenom se jedná o nevyléčitelné progresivní onemocnění, které výrazně ovlivní kvalitu celého jejich života. Tato fáze většinou trvá jeden až dva roky. Pak je nutné se této výzvě postavit. Důležité je naučit se radovat z maličkostí a mít pozitivní přístup k životu, musíte načerpat energii do zásoby na horší dny, kdy vám činí potíže už jen vstát z postele. Toto období s sebou přináší i pocit osamocení, přestože okolo sebe máte milující rodinu a přátele, cítíte se strašně sami. Rodině nechcete přidělávat starosti a předstíráte, jak jste v pohodě, což nesmírně vyčerpává. Máte pocit, že ani přátelé vás nechápou. Nemůžou za to, nepochopí, že vaše únava není podobná té jejich, je to tím, že zkušenosti s RS jsou nesdělitelné. Podle mého názoru je také škoda, že se zejména mladí pacienti s RS více nesdružují. Potkali by lidi se stejnými problémy, kteří si prožili či prožívají totéž.“
Roztroušená skleróza kvalitu našeho života jistě ovlivňuje, ale měli bychom s ní bojovat a smířit se s ní, pak můžeme žít plnohodnotně.
Více informací o roztroušené skleróze najdete na http://www.rskompas.cz.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
My všichni v redakci Topreceptů si potrpíme na… Číst více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli.… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49