Králík v marinádě podle starověkého receptu je báječně šťavnatý a křehký, sladkokyselá omáčka k němu skvěle ladí
21. 10. 2023 Historie a zajímavosti
Jídlo podle více než dva tisíce let starého receptu může skvěle chutnat, a přitom není potřeba žádných velkých úprav. Na první pohled nezvyklá kombinace ingrediencí dá masu výjimečnou sladkokyselou chuť a tento pokrm může být ozdobou i sváteční tabule.
Staří Římané byli gurmáni
Podle dochovaných pramenů staří Římané byli gurmáni a jejich jídelníček rozhodně nebyl fádní. Neměli problém připravit si i složitější pokrmy. Recepty nemusely být vždy původní, byly často převzaté ze starořecké kuchyně.
V domech bohatších Římanů se připravovaly hostiny, na kterých se podávaly různé druhy masa a pro nás exotické pokrmy typu ryba plněná hovězími játry nebo dušený papouščí jazyk. Chudší lidé zase byli zvyklí se stravovat v pouličních prodejnách jídla, takových předchůdcích dnešních fast foodů.
Mohlo by vás zajímat
Apiciova kuchařka
V 1. století našeho letopočtu sepsal sbírku receptů jakýsi Marcus Gavius Apicius. Patří do ní recept na pečené maso marinované v medu. Odborníci se domnívají, že jde ve skutečnosti o pokrm původně starořecký, který si své oblíbence našel i ve starém Římě. Zajímavostí je, že jako jeden z mála obsahuje i přesné množství ingrediencí.
V původním receptu se hovoří o skopovém či jehněčím mase, to však lze bez problémů nahradit králičím. Ostatně králík patřil také mezi oblíbené druhy masa. Staří Římané pochopitelně neměli ledničky, takže pokud nebylo chladno, maso v marinádě těžko mohli nechat do druhého dne, ale marinovali ho jen několik hodin.
Mohlo by vás zajímat
Králík v marinádě
Co budete potřebovat? 1 králíka o hmotnosti cca 1,5 kg, olivový olej. Na marinádu: 600 ml mléka, 120 g tekutého medu, 2 lžičky pepře, sůl, ½ lžičky sušené cibule, ½ lžičky sušeného česneku, Na omáčku: 8 čerstvých nebo sušených datlí, 300 ml červeného vína, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce tekutého medu, trochu kukuřičné mouky nebo kukuřičného škrobu.
- Králíka naporcujte. Do mísy nalijte mléko, přidejte med, pepř a sůl, nasypejte sušený česnek a cibuli. Porce králíka vložte do větší uzavíratelné nádoby, zalijte marinádou, dobře uzavřete a uložte do ledničky. Občas nádobou lehce zatřeste nebo jednotlivé porce obraťte, aby se marináda dostala všude.
- Čerstvé nebo sušené datle nakrájejte nadrobno a namočte do 100 ml červeného vína a nechte také odležet v ledničce.
- Druhý den troubu předehřejte na 200 °C/horkovzduch na 180 °C.
- Maso vyjměte z marinády, dejte do pekáče, pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby. Za občasného obracení pečte asi hodinu.
- Během pečení si připravte omáčku. Namočené datle dejte do kastrolu, rozdrťte na kaši a přilijte k nim zbývající červené víno, med a olej. Přiveďte k varu a krátce povařte a podle potřeby zahustěte kukuřičnou moukou rozmíchanou s trochou vody, aby nevznikly hrudky.
- Upečeného králíka vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočinout. Jednotlivé porce pak přelijte omáčkou a podávejte s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo jen s chlebem či pečivem.
Náš tip: Králíka si můžete také úplně jednoduše připravit na smetaně po staročesku podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
britishmuseum.org: Cook a classical feast: nine recipes from ancient Greece and Rome
nyamcenterforhistory.org: Cook like a Roman: The New York Academy of Medicine’s Apicius Manuscript
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Ve starověkém Řecku bylo maso drahé, jedly se víc ryby. Sparťané vařili polévku z vepřové krve podobnou naší „prdelačce“
Historie na talíři: Nespravedlivé rozdělení potravin ve starém Římě. Muži mívali pestřejší stravu než ženy, dopřávali si i kachny a ryby
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 14 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Už jste se setkali s pojmem "krém Chantilly" a nevíte, co se skrývá za honosným názvem? Hned vám to vysvětlíme
Starověký fast food aneb Rychlé občerstvení ve starém Římě: Pečený úhoř, sýr s medem a teplé klobásy se zapíjely vínem