Trochu jiný „smažák“: Smažený sýr feta ve speciálním těstíčku podle receptu řecké šéfkuchařky Marianthi božsky chutná
29. 1. 2024 Vaření
Eidam v trojobalu už vás nudí? Co třeba vyzkoušet jeho řeckou alternativu v podobě typického řeckého sýra feta zabaleného do těstíčka a osmaženého pěkně dokřupava podle receptu z řecké restaurace Filema? A místo tatarky si k tomuto smaženému sýru dejte med.
Místo eidamu zkuste fetu
„Smažák“ je jedním z legendárních pokrmů českých hospod. Ten klasický se u nás připravuje z eidamu třicítky, která se obalí jako řízek v mouce, vajíčku a ve strouhance a nakonec osmaží na pánvi na oleji, případně na jiném tuku, pěkně dozlatova. Ke smažení jsou však vhodné i jiné druhy sýrů – třeba hermelín, niva, tvarůžky nebo i gouda, chcete-li si udělat tradiční smažák o trochu lepší. Ke smažení se ale poměrně dobře hodí i nejznámější řecký sýr feta.
Mohlo by vás zajímat
Feta nejen do salátu
Fetu všichni známe jako sýr, který se používá do salátů, hlavně tedy toho řeckého z rajčat, okurek, paprik, cibule a oliv. Tento čerstvý měkký a drobivý sýr se podobá u nás běžnějšímu balkánskému sýru a často se s ním zaměňuje. Tzv. „balkán“ je ale mnohem slanější, a hlavně se vyrábí obvykle z kravského mléka.
To pravá feta je z plnotučného ovčího a kozího mléka, které by mělo být v poměru 70:30. Právě tato mléka dávají sýru specifickou chuť, feta je navíc oproti balkánskému sýru tučnější. Zatímco my si ji spojujeme se studenou kuchyní, Řekové ji s oblibou používají i do různých zapékaných pokrmů či jako náplň do slaného pečiva. A nebo ji smaží podobně jako my eidam.
Skoro jako v Řecku
Recept na smaženou fetu jsme získali od šéfkuchařky Marianthi Malisiovy z restaurace Filema. Tuto řeckou restauraci najdete v pražských Košířích a patří rodině Zavalianis, kteří se rozhodli ukázat Čechům nejen autentickou řeckou kuchyni, ale i nechat je okusit pohostinnost, jíž jsou Řekové vyhlášení.
Šéfkuchařka Marianthi Malisiova zde vaří přesně tak, jako doma v Řecku a dokonce si z Řecka dováží i část surovin. Díky tomu všemu a navíc stylovému interiéru si tu budete připadat, jako byste se přenesli přímo na některý z řeckých ostrovů. Jak říká pro Toprecepty.cz sama Marianthi: „Každé jídlo chutná nejlépe s přáteli nebo s rodinou – slovo Filema znamená přátelské pohoštění, jídlo, které spojuje.“
Smažený sýr na řecký způsob
Právě smažená feta je jednou z mnoha místních specialit. Přestože i v Řecku někdy smaží fetu ve strouhance nebo v těstíčku a pokrm je znám jako saganaki (snadno ho připravíte tak, že fetu jen ponoříte do rozšlehaného vajíčka a pak obalíte v mouce a osmažíte na pánvi na oleji dozlatova), ve Filemě smaží fetu ve speciálním řeckém těstě filo neboli phyllo.
Toto speciální křehké a krásně křupavé těsto používají v Řecku na mnoho moučníků, třeba na slavnou baklavu, ale i na slané pečivo. Koupit se dá i u nás, seženete je třeba v prodejnách s řeckými potravinami, v Makru nebo i v online obchodech typu Rohlík či Košík. A tak si můžete fetu, jejíž chuť navíc vylepšuje sezamové semínko a med, podle řecké kuchařky Marianthi připravit sami doma. Jak na to?
Budete potřebovat: sýr feta (počítejte cca 100 g na osobu), filo těsto, 2 lžíce medu na porci, sezamová semínka na posypání a olivový olej na smažení
- Kvalitní sýr feta nakrájejte na kousky nebo vyšší plátky (asi jako na smažený sýr). Každý kousek pak zabalte do jednoho listu filo těsta, stejným způsobem jako obálku.
- Sýr pak smažte dozlatova na olivovém oleji. Podávejte polité medem a posypané sezamovými semínky.
Náš tip: Klasický český „smažák“ snadno připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velký přehled nejlepších těst na cukroví: Uděláte si linecké, kokosové nebo kávové?
První adventní neděle se blíží a mnoho z nás se… Číst více
Jak zahustit těsto na palačinky. Stačí použít osvědčený recept a palačinky se vždy povedou
Základem chutných palačinek je osvědčený recept, na který je spolehnutí. Pokud takový máme, držíme se ho a rádi se k němu vracíme. Můžeme využít… Číst více
Vánoční dárky pro ženy jsou někdy opravdovým oříškem. Máme pro vás tipy na originální dárky od srdce a přímo z vlastní kuchyně
Vánoce se blíží každým okamžikem a vám chybí dárky pro nejmilejší? Možná byste jim rádi dali něco krásného, originálního, lahodného nebo užitečného?… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Ječné kroupy
Ječné kroupy jsou vlastně celá ječná zrna, zbavená pouze obalových vrstev. Jsou velmi výživnou i zdravou potravinou, obsahují vitamíny skupiny B a E,… Číst více
Kernotto, kernoto
Kernoto jsou špaldové kroupy, vzhledem podobné klasickým kroupám ječným. Vznikají oloupáním a obroušením špaldových zrn. Jsou výborné chuti, vhodné… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pravá řecká musaka krok za krokem. Důležitý je „vypocený“ lilek, tajemství lahodné chuti pak spočívá ve správném výběru masa a koření
Feta do řeckého salátu, balkán do šopáku: Víte, čím se tyto dva sýry liší?
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Z rajčat a česneku během chvilky připravíme trvanlivou pomazánku. Výborně s ní dochutíme pokrmy