Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejen děti milují pohádky. I dospělí se rádi vrací do světa Popelek či obyčejných dívek a ušlechtilých princů. Není divu, že svatba opravdového prince Williama s obyčejnou dívkou Kate byla před 13 lety událostí roku. Následník britského trůnu William a krásná Kate Middletonová uchvátili nejen fanoušky britské monarchie.

Pohádkový příběh

Výběr nevěsty dnešního krále Karla III. podléhal kdysi přísné královské etiketě a z jeho strany byl určitě kompromisem, aby splnil tradice. V srdci Charlese totiž měla celý život první místo jeho dnešní manželka Camilla. Mlaďounká Diana pak svého manžela nejdřív milovala, pak nenáviděla. Ale to je jiný příběh.

To William si tu svou „princeznu“ vybral sám. Krásná spolužačka Kate Middletonová okouzlila nejen Williama a jeho otce, oblíbila si ji také princova babička královna Alžběta II.

Královskou svatbu sympatického mladého páru pak před v roce 2011 sledovaly desítky milionů lidí ve 180 zemích světa. 

Oběd pořádala královna

Televizní kamery zprostředkovaly dojemný obřad ve Westminsterském opatství, další část svatby v Buckinghanském paláci proběhla v soukromí.

Pokud tedy můžeme soukromím nazvat slavnostní oběd, který pro přibližně 600 hostů pořádala královna, a večeři pro 300 lidí, která už byla v režii Williama.

Před obřadem jednohubky

Aby urození a ostatní významní svatebčané netrpěli hladem, před odjezdem na obřad mohli zakousnout drobné kanapky, tedy jednohubky. Jestli si je dali také Kate a William, není známé. Dá se předpokládat, že nervozita z následujícího náročného programu musela být silnější než hlad.

Po návratu z dlouhého ceremoniálu následoval bohatý svatební oběd, na jehož skladbě se podíleli i novomanželé.

Předkrm z místních vod

A co se tedy servírovalo? Jako předkrm se podával marinovaný losos pocházející z pobřeží skotského ostrova South Uist, k dispozici byl i krab z anglického zálivu Lyme Bay nebo langusta z Hebridských ostrovů (poblíž Skotska). K tomu si hosté mohli dát čerstvý zeleninový salát. Podávala se sklenka vína Meursault, Domaine Guyot-Javillier 2009.

Zelenina ze zahrady krále Karla

Hlavním chodem byla jehněčí pečeně, maso pocházelo z organického chovu ve Skotsku. K němu byly tzv. brambory Jersey Royal, tedy proslulé brambory z ostrova Jersey, součástí přílohy byl také anglický chřest.

Nechyběla ani jarní zelenina ze zahrady krále (tehdy ještě prince) Karla v Highgrove. Karel je totiž známý svou láskou k zahradničení a pěstování vlastní bio zeleniny a ovoce. Oběd se zapíjel vínem L'Hospitalet de Gazin, Pomerol 2004.

Sladké tečky

Kate s Williamem se rozhodli ukončit svatební hodování zmrzlinou s medem, na výběr byly ještě dva druhy parfait, čokoládové a sherry. K dezertu se podávalo lehké růžové víno Laurent Perrier Rose, káva, čaj a mátový čaj.

Co by to ale bylo za svatbu bez svatebního dortu? A protože nešlo o svatbu jen tak ledajakou, ale přímo královskou, dorty byly hned dva.

Nádherný osmipatrový ovocný dort vyrobila cukrářka Fiona Cairnsová, která v rozhovoru pro magazín Town&Country prozradila, že na moučníku pracovala celých pět týdnů!

Dort s ovocem a krémem byl potažen bílým fondánem a ozdoben 900 cukrovými květy v různých velikostech. William a Kate si část květů uschovali na křtiny svých dětí.

Williamova pochoutka z dětství

Druhý dort byl ten, který William miloval v dětství. Nepečený dort  ze sušenek Rich Tea a tmavé čokolády vytvořila firma McVities podle receptury kuchařů Buckinghamského paláce. 

V souvislosti s výročím svatby budoucího britského krále nejde opomenout současnou onkologickou léčbu, kterou podstupuje Kate. Vzpomínky na jejich velký svatební den tak budou letos o něco smutnější právě kvůli onemocnění.

Ale všichni věří a doufají, že nakonec uslyšíme z královské rodiny dobré zprávy a pohádka o princi a princezně bude ještě dlouho pokračovat.

Náš tip: Na žádném svatebním menu by neudělaly ostudu telecí medailonky s kaparovou omáčkou podle našeho video receptu.

Zdroje informací:

hellomagazine.com: Prince William and Kate Middleton's wedding menu paid tribute to Prince Charles

royalcentral.co.uk: The Royal Wedding Breakfast of The Duke and Duchess of Cambridg

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více