Rychlá kakaová buchta s polevou z bílé čokolády: Moučník je šťavnatý díky majonéze, poleva díky kysané smetaně
7. 5. 2024 Vaření
Rádi byste si dali nějakou vynikající buchtu? Rychlá kakaová buchta s polevou z bílé čokolády je lahodná a hotová během chvilky. Jen potřebuje chvíli na ztuhnutí polevy.
Jak na vláčnou kakaovou buchtu
Kakaová buchta je jedním z klasických moučníků, které zdobí naše stoly jen tak k odpolední kávě, ale také třeba jako pohoštění pro návštěvu. Aby byla obvyklá buchta hezky šťavnatá a zajímavější, přidáváme do ní různé přísady.
Může se jednat o povidla, marmeládu, někdy těsto na buchtu doplníme o jablka, mrkev nebo cuketu. Pak je vždy krásně šťavnatá. Variantou, jak získat vláčnou buchtu, je také přidání majonézy. S těstem se poté i lépe pracuje. Podobně to děláme i s koláčky.
Mohlo by vás zajímat
Jak na polevu z bílé čokolády
Už jste možná slyšeli, že bílá čokoláda není čokoládou. Faktem je, že bílá čokoláda obsahuje kakaové máslo. A to pochází z kakaa. Může mít ale různou podobu. Do té obvyklé bílé čokolády se přidává vanilka či vanilin. V kvalitní bílé čokoládě ale ani jedno nenajdete kromě těch případů, kde je uvedeno v názvu "bílá čokoláda s vanilkou".
Polevu z bílé čokolády v základu přichystáme tak, že do vařící smetany ke šlehání přidáme stejné množství rozlámané bílé čokolády a můžeme doplnit i trošičku soli. Mícháme, dokud se vše hezky nepropojí do hladké polevy. Dáme stranou, aby vychladla a zhoustla.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Jak upéct rychlou kakaovou buchtu s polevou z bílé čokolády
Na kakaovou buchtu si připravte: 250 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g majonézy, 1/2 prášku do pečiva, 40 g kakaa, 150-180 ml mléka, 200 g moučkového cukru, lžíci rumu, špetku skořice a pikantní marmeládu na pomazání. Na polevu: 100 g bílé čokolády, 200 g husté zakysané smetany a tenký plátek másla.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy dejte majonézu, cukr a vejce a vše prošlehejte metličkou. Přidejte mléko, prosátou mouku a zbytek surovin. Vše spojte do hladkého těsta.
Pekáček cca 25 x 35 cm vyložte pečicím papírem a těsto na něj nalijte. Pekáček dejte do vyhřáté trouby a pečte 30-40 minut. Jestli je upečeno vyzkoušejte špejlí. Pokud vyjmutá z těsta zůstane suchá, může moučník z trouby ven.
Na ještě teplou buchtu namažte tenčí vrstvu marmelády a nechte zcela zchladnout. Na krém nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu s máslem. Do rozpuštěné čokolády vmíchejte smetanu. Na buchtu namažte krém z čokolády a smetany. Nechte ztuhnout.
Náš tip: Podle video receptu si můžete připravit i tuto oblíbenou kakaovou buchtu a ozdobit ji podle chuti:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Blesková tortilla s kuřecím masem: Vyzkoušejte tento skvělý recept podle videa
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 2 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 5 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 7 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 8 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Rychlá pizza z tortilly výborně chutná a navíc je zdravější. Jak na ni? Názorné video vám poradí
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře