Koláčovo-vánočkové těsto
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 16 304 kJ / 3 897 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,54 g |
Tuky | 177,73 g |
Vláknina | 15,00 g |
Cholesterol | 653 mg |
Sodík | 148 mg |
Sůl | 0,35 g |
Sacharidy | 497,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Jak jste jistě všichni pochopili, jedná se o pšeničné, kynuté "vánočkové" těsto. Nejsou v něm ale rozinky a také malé množství cukru, takže jej můžeme považovat i za "koláčové".
Množství surovin a postup (těsto není moc sladké) máme mnoha lety a dá se říct i generacemi v rodině ověřeno a vlastně jiné těsto na buchty nepoužíváme. Vhodné je na VÁNOČKY, KOLÁČE, ČESKÉ BUCHTY, ZÁVINY a další. Poslední dobou pečeme tyto výrobky zásadně v domácí pekárně. Výsledek je vidět z přiložených fotografií, nebo se to můžete najít i na mém blogu:
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
30. 12. 2010 13:01
Tohle usím vyzkoušet, vypadá parádně
16. 2. 2010 15:56
já teda se s tím tak nepářu, naházím to v jedno, nechám vykynout, jak knedle. A plním mákem a nebo tvarohem. Výýýýbornééé!
15. 2. 2010 14:03
...sacharid...to byl překlep (za to může počítač)
15. 2. 2010 14:01
Kvásek, omládek, poliš, zákvasek. Jak tomu kdo říká. Přesně vzato, jsou v tom jisté rozdíly. Já bych se držel toho, že bych tam dal i mouku, a to tolik, aby vzniklo takové řídké těstíčko. I mouka (škrob)je v postatě cukr i když složený. A jde právě o to, aby se ho kvasinky "naučily" papat, a proto ta sacharóza - disacharid. Zkuste jim někdo dát glukózu - monosacharit, co tomu budou říkat???
15. 2. 2010 13:52
K droždí: Do domácí pekárny Panasonic používám zásadně droždí instantní a dávkuji přiloženou odměrkou přesně podle receptury. Je zajímavé, že Panasonic vyžaduje obrácené pořadí dávkování surovin, než většinou uvádíte, a to napřed sypké a až nakonec tekuté.
Manželka zase pokud dělá těsto klasicky, t.j. ručně, byť za pomocí nějaké mechanizace, tak zase jiné než lisované droždí nepoužívá. Instantní se jí také nějak neosvědčilo.
Manželka zase pokud dělá těsto klasicky, t.j. ručně, byť za pomocí nějaké mechanizace, tak zase jiné než lisované droždí nepoužívá. Instantní se jí také nějak neosvědčilo.
15. 2. 2010 13:46
Jo, ještě jsem zapoměl napsat, že ty záviny děláme tak, ža na rozválené těsto natřeme třeba tu skořici s máslem nebo makovou náplň, stočíme do závinu a pak ještě napříč do takového balónu. Ten pak vhodíme do nádoby domácí pekárny, kterou vyložím pečným papírem. Buchta se pak stoprocentně nepřilepí i když nádoba má nepřilnavý povrch. Papír nastříhám na přesný tvar. Napřed dno, do kterého vystřihnu otvor pro osičku (vrtulku vyndám) a pak jeden nebo dva pruhy dokola stěn (podle toho jaké mám zbytky pečného papíru.
14. 2. 2010 23:03
Těsto ukládám k vyzkoušení, opravdu vypadá parádně4.bodík už tam je
14. 2. 2010 21:49
Dnes jsem podle receptu pekla buchtičky s povidly. Byly opravdu moc chutné, ale já použila sušené droždí a nějak mi to nechtělo ani po hodině a čtvrt vykynout, ikdyž kvásek vzešlel. V troubě se ale zvedly. Příště udělám z kostky droždí, ale každopádně zopakuji.
14. 2. 2010 20:51
Já používám hodně podobné těsto - ale nejsem si jistá tím poměrem mléka na kvásek - 250 ml, dávám určitě méně a pak mám mléko ještě do vlastního těsta, doufám, že to někdo vyzkouší - netvrdím, že to nefunguje,jen mám jiný recept a na kostku droždí se mi zdá toho mléka na kvásek moc
14. 2. 2010 13:48
toto těsto používám také, je nadýchané a křehoučké, vřele doporučuji
14. 2. 2010 13:09
14. 2. 2010 12:56
To těsto vypadá opravdu skvěle+2
14. 2. 2010 10:23
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 1 hodinou
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 14 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 17 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Krtkův dort na plechu
ibidasova@centrum.cz uvařila před 25 minutami
Medové máslo
marekbertha uvařil před 47 minutami
Gnocchi s medvědím česnekem, žampiony a smetanou
KatkaCechova uvařil před 1 hodinou
Pravý vepřový guláš
predseda123 uvařil před 1 hodinou
Špekáčky na černém pivu II
MadamChic uvařil před 1 hodinou
Jogurtový beránek podle Josefa Maršálka
Jajaj uvařil před 1 hodinou
Šlehačkový beránek
RADULKA13 uvařila před 1 hodinou
Jednoduchý bramborový guláš s fazolemi
Golian uvařila před 7 hodinami
Kuřecí čtvrtky pečené na bramborách
Kamil@ uvařila před 10 hodinami
Minutková marinovaná krkovice s máslovou zeleninou
slavka744 uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý mazanec? Moučník podle receptu a rad Josefa Maršálka voní vanilkou, je nadýchaný a krásně drží tvar
Jak mrazit vejce? Celá vejce rozklepnutá ve formičce, u žloutků přemýšlejte, do čeho je použijete, a uvařená raději snězte
Teď vaří děda: Příběh kuchaře, který šel do učení ve 14 letech a vaří dodnes. Jeho nudle se zelím a uzeným si zamilujete
Další recepty
Tématické fráze: vánočkový věnec litá vánočka honzovy buchty recept čerti z vánočkového těsta vánočková forma čert z vánočkového těsta věnec z vánočkového těsta vanočkové těsto z pekarny vánočkové těsto v domácí pekárně vánočkový čert vanočkove těsto z domaci pekarny vánočková buchta vanockove testo do pekarny honzovy buchty z domácí pekárny domaci pekarna-honzovy buchty vánočkové těsto do domácí pekárny výrobky z vánočkového těsta litá vánočka do formy z vánočkového těsta recept na vánočkové knedle
Suroviny: mléko, droždí, cukr, cukr moučkový, žloutek, olej, mouka polohrubá, cukr vanilkový, sůl, kůra citronová
Koláčovo-vánočkové těsto
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VA1z
13 názorů