Seitan, tužší verze (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Suroviny pro 12
12
Nutriční hodnoty
Energie | 5 577 kJ / 1 333 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 118,61 g |
Tuky | 13,51 g |
Vláknina | 32,23 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,20 g |
Sůl | 15,00 g |
Sacharidy | 170,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
PROČ? Rozhodli jste se z etických nebo zdravotních důvodů omezit konzumaci masa? Tady máte perfektní náhradu. Nebojte se lepku, pokud není v mouce spojen se škrobem, je mnohem lépe stravitelný!
KLOBÁSY: Pro výrobu uzenin/klobás ubereme lepku (300 g na 500 ml mokré složky) Můžeme přidat uvařené kroupy/rýži, ovesné vločky, ořechy, vločky studeného kokosového tuku (aby nám zůstaly tučná oka, musí být tuk i těsto při zpracování a tvarování klobásek studené). Velmi se hodí (uzená) paprika, sójovka, BBQ omáčka, houby... nebojme se HODNĚ OCHUTIT A OSOLIT. Pro lepší tvar a pevnost klobásky natěsno balíme do potravinové fólie, konce svážeme a následně taktéž vaříme v páře.
KARBANÁTKY: tak tady se můžete hodně vyřádit. Seitanovou mouku zde nepřidáváme v takovém množství, prim může hrát celá škála jiných zdravých surovin. Doporučuji karbanátky potřít olejem a péct v troubě.
OCHUCENÍ: vodu můžeme z části nahradit jinou mokrou surovinou, např. vývarem nebo rovnou vařenou zeleninou, rajským protlakem, tofu, uvařenými luštěninami... fantazii se meze nekladou. Poměry musíte vychytat, ale pamatujte: raději mokřejší, než příliš suché těsto. To platí i v pekařině u kynutých těst.
POZNÁMKA: recept inspirovaný stránkou www.eat-this.org/seitan-selber-machen/
Počet porcí je potřeba brát s rezervou. Vychází na 8-12 porcí, v závislosti na hladu strávníků a způsobu dalšího zpracování.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 2. 2022 15:52
1. 2. 2022 14:04
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 7 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Banana split
Přidáno před 7 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 21 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 22 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kýta na černém pivu
NellaGW uvařila před 4 minutami
Hovězí na zázvoru a česneku
Helenecka 21 uvařila před 58 minutami
Tvarohové muffiny s ovocem
Kacennaa uvařila před 59 minutami
Focaccia s rozmarýnem a černými olivami
Adlla uvařila před 1 hodinou
Luxusní a rychlý makovník
Babrlik uvařila před 1 hodinou
Hrníčková tvarohová bábovka
Kosice uvařila před 1 hodinou
Rýžový nákyp
Kikaa uvařil před 2 hodinami
Domácí noky s kuřecím masem a špenátem na smetaně
eliskac uvařila před 2 hodinami
Mleté maso ve smetanové omáčce
mafinka888 uvařila před 2 hodinami
Farářská polévka / zeleninová s vaječnými nočky
kraloja uvařil před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Sendvič jako rychlá snídaně či oběd: Máme pro vás jednoduchý videonávod
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
7 nejoblíbenějších semen pro naše zdraví. Která používáme nejčastěji a na co se nejvíce hodí?
Další recepty
Suroviny: seitan, mouka cizrnová, droždí lahůdkové, sůl, koření houbová variace, voda, cibule, pepř, ocet, cukr
Seitan, tužší verze (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q970
2 názory