Maďarská kuchyně je známá bohatou i pikantní chutí a pestrými barvami
Maďarsko je známé a proslulé pro svoje kulinářské nadšení a tradiční pokrmy. Mezi nejtradičnější pokrmy patří bílý chléb, který je u Maďarů tak moc oblíbený, že mají přísloví: "Jídlo bez chleba není jídlo". Mezi další opravdu známé pokrmy patří tradiční maďarský guláš, langoš, perkelt, lečo nebo třeba hutná rybí polévka Halászlé.
Tradiční maďarské pokrmy
- Maďarský guláš: Patří mezi nejtypičtější maďarské pokrmy. Není guláš jako guláš a v maďarské kuchyni to platí dvojnásob. Typický maďarský guláš připomíná spíše vydatnou polévku z hovězího masa, brambor, cibule a papriky. Při přidání zelí do maďarského guláše nám pak vznikne známý segedínský guláš.
- Perkelt: Nejvíce se podobá nám známému guláši. Do perkeltu můžete použít maso vepřové nebo hovězí, dále pak rajčata, cibuli, česnek a mletou červenou papriku. Někdy se na zjemnění používá zakysaná smetana.
- Lečo: Hutný a vydatný zeleninový pokrm z rajčat, paprik a cibule, servírovaný s masem.
- Langoše: Věděli jste, že langoše pocházejí z maďarské kuchyně? Tato oblíbená pochoutka, kterou máme spojenou s letními festivaly a koupališti k nám dorazila právě z Maďarska. Vyrábí se z kynutého těsta, které se poté tvaruje do placky a smaží ve vysoké vrstvě oleje. Potírá se kečupem nebo majonézou a podává se např. se zelím, česnekem, ovčím sýrem, šunkou nebo koprem.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19