Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Zdroj: Unsplash.com, Diana Brooke

Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi a pizza by bez něj nebyla pizzou. Oregáno má v kuchyni skoro každá kuchařka, málokdo ale ví, že pod lidovým názvem se skrývá dobromysl obecná, léčivá bylinka, která funguje jako přírodní antibiotikum a dokáže významně ulevit od svalových křečí všeho druhu.

Oregáno? Dobromysl!

Slyšeli jste už o dobromysli obecné? Ne? A přitom ji pravděpodobně máte doma v kuchyni na poličce s kořením. Této bylince se běžněji říká oregáno, což vzešlo zřejmě z jejího latinského názvu Origanum vulgare. Tato vytrvalá bylina je hojně využívaná v nejrůznějších kuchyních, především v italské a francouzské. Má specifickou vůni a chuťově je o něco výraznější než majoránka. Společně s ještě několika dalšími bylinami tvoří dokonalou souhru v dobře známé provensálské směsi koření. Oregáno samotné se také přidává do rajčatových omáček, nejtypičtěji do tzv. suga, které tvoří základ pizzy.

Ale nejenom svou lahodností je dobromysl lidem k užitku. Jedná se totiž o bylinku léčivou, která má celou řadu prospěšných účinků na organismus. Tím asi nejvýraznějším je její schopnost pomáhat od svalových křečí. Doporučuje se na posílení srdečního svalu, pacientům s epilepsií, ale i ženám, které trápí (před)menstruační bolesti v podbřišku k jejich zmírnění. Oregáno pomůže rovněž těm, kdo trpí revmatem.

Dobromysl je považována za středně silné přírodní antibiotikum, proto dokáže pomoci i při nachlazení, kdy usnadňuje odkašlávání právě zklidňováním křečí při kašli. Funguje ale také dezinfekčně, je tedy dobrá i k léčbě zánětů v dutině ústní; zejména těch, které trápí dásně. Dalším zkoumaným účinkem bylinky je ten antidepresivní - výzkumy ukázaly její blahodárný vliv na žaludeční nervózy. Pokud jste z těch, kterým se ve stresu doslova stahuje žaludek, oregáno by rozhodně mělo patřit do vašeho jídelníčku.

Jak (se) léčit oregánem

Oregáno můžete konzumovat vnitřně i zevně. Prvním způsobem je právě jeho hojné využívání při vaření, ale pokud chcete řešit akutní problém, třeba zmiňované menstruační křeče či intenzivní kašel, bude lepší připravit si z něj čaj. Ten uvaříme v poměru 2 čajové lžičky sušené oregánové natě na 250 ml vody. Při nachlazení se doporučuje pít tento čaj třikrát denně a vždy před jídlem. 

Oregáno je možné kombinovat s jinými léčivými bylinkami, třeba s heřmánkem nebo s meduňkou - tak poslouží na uklidnění nejen před spaním. S rozhozeným žaludkem a zažíváním zase pomůže odvar z mixu oregána a máty. A pokud máte zánět dásní nebo vás bolí zuby, můžete odvar z oregána pravidelně kloktat nebo si jím vyplachovat dutinu ústní. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více