To jste ještě nejedli: Jahodové lasagne vás dostanou do kolen!
21. 5. 2021 Vaření
Jahody začínají nakvétat a zanedlouho se budeme moci potěšit šťavnatými sladkými plody. Ovocné knedlíky či koláč z nich asi znáte, tak si tentokrát zkuste připravit méně obvyklé dobroty. Už jste je někdy jedli například s pepřem a bazalkou?
Sezóna jahod
Letos začne sezóna českých později, než jsme zvyklí, tedy zhruba začátkem června nebo ještě později. Každopádně, jednoho dne „jahodová magie“ vypukne a zahrádky, trhy, farmy i supermarkety budou sladkých červených plodů plné! Možná už teď přesně víte, co se zralými jahodami uděláte. Ale pokud ne, nabídneme vám dnes malou a trochu netradiční inspiraci. Podívejte se s námi na jahodové recepty, které nepatří mezi ty úplně obvyklé.
Mohlo by vás zajímat
Jahody s těstovinami
Zní vám to zvláštně? Tak to jednou uvařte a výsledek vás nadchne. Ostatně, nudle s tvarohem a cukrem už dělávaly i naše babičky. Přidat jahody už je jen drobnost. Zkuste třeba jahodové lasagne.
Milujete kávu s napěněným mlékem, tedy cappuccino? Udělejte si podobný nápoj z jahod! Jak na to? Stačí rozmixovat jahody s podmáslím a trochou cukru, nalít do šálků a ozdobit šlehačkou. Jahodové cappuccino můžete také ochutit vanilkou, případně na závěr dozdobit lístečky čerstvé máty.
Jahodová polévka i sushi
My Češi jsme polévkoví, to je známá věc. Už se u nás v létě zabydlely studené slané polévky plné zeleniny, ale skvělé jsou i chladné polévky nasladko. Třeba jahodová polévka s bílým vínem a citronovou šťávou, nebo „jahodačka“ ve verzi bez alkoholu, zato s pudinkem a kefírem. Podávejte je s cukrářskými piškoty a ozdobené čerstvými bylinkami, třeba mátou nebo meduňkou.
Mohlo by vás zajímat
Místo mořské řasy sušenkový základ s čokoládou, místo syrového lososa čerstvé jahody a místo pálivého wasabi lahodná mátová omáčka; to je sushi v jahodové verzi. A vlastně, proč ne? Dětem bude asi chutnat více a vzhledově určitě překvapí i dospělé. Jahody s mátou jsou navíc prověřené chuťová kombinace, tak neváhejte!
Kombinace s bazalkou a pepřem
Tahle kombinace vypadá na první pohled možná extravagantně, ale sladké jahody se s aromatickou bylinkou a ostrou pepřovou chutí báječně doplňují. Připravit je můžete dvěma způsoby. Buď nakrájíte čerstvé jahody a posypete je bazalkou rozdrcenou s cukrem a na závěr vše lehce opepříte, anebo jahody krátce podusíte v pánvi s trochou cukru a pepře a poté je horké na talíři podáváte opět s rozdrcenou cukrovou bazalkou. Obě varianty jsou skvělé a každé sluší navíc ještě kopeček vanilkové zmrzky!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator
Rýžový koláč s kuřetem si zamilujete: Chutná božsky a ze zbytků z lednice a spíže ho zvládne připravit i kuchařský amatér
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 13 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25