Skvělé švestkové kombinace: Zkuste ovoce spojit s mákem, vanilkou, rumem nebo slaninou!
21. 8. 2021 Vaření
Švestky patří mezi naše nejoblíbenější ovoce. Udělají parádu v koláčích, knedlících, ale hodí se i pod maso nebo jako surovina pro rychlý dezert. Víte, s čím je nejlépe spárovat, aby byl výsledek dokonalý?
Švestky a mák
Proč k sobě tyhle dvě suroviny tak ladí, není jisté, ale vypadá to, jako by se mák a švestky pro sebe narodily. Švestkové koláče s mákem jsou nejen dobré, ale taky zdravější než jiné. Ve 100 g máku se totiž, podle portálu Stobklub.cz, skrývá bezmála 1400 mg vápníku a je to silný antioxidant, stejně jako švestky. Upečte si třeba makový koláč se švestkami bez mouky. Nebo si udělejte jen malý rychlý mls: švestky nechte zkaramelizovat na grilu a pak je na talíři posypte mletým mákem a zakápněte třeba medem nebo javorovým sirupem.
Náš tip: Pro rychlou večeři doporučujeme nudle s mákem a na másle podušenými švestkami.
Mohlo by vás zajímat
Švestky s rumem
Výrazná chuť ovoce a výrazná chuť rumu se k sobě perfektně hodí. Proto by rum neměl chybět typicky ve švestkových povidlech, kterým nejen vylepší chuť, ale zároveň je pomůže konzervovat. Sušené švestky se také někdy do rumu nakládají a poté buď obalují ve slanině a opékají, anebo konzumují jen jako „opilé ovoce“, případně se přidávají do různých dezertů. Podobně se švestkami funguje také portské víno, koňak anebo oblíbená slivovice.
Mohlo by vás zajímat
Švestky s kořením
Ať už připravujete koláč, povidla, kompot nebo jinou zavařeninu, chuť švestek dokáže podpořit koření. Nejlépe s tímto ovocem souzní skořice, vanilka a badyán. Právě takto ochucená povidla budou třeba v cukroví tvořit geniální přísadu, ale svitek skořice dodá grády i kompotu. Originálním domácím produktem je kořeněný švestkový kečup. Švestkové knedlíky přelité vanilkovou omáčkou jsou pak vyloženě slavnostním dezertem.
Mohlo by vás zajímat
Švestky s masem
Sušenými švestkami nadívaná kachní prsa nebo vepřová panenka, to jsou již klasické, léty ověřené dvojice, stejně jako švestky ve slanině, které můžete podávat i na letní party jako zajímavý teplý předkrm. Sušené švestky stačí jen opláchnout horkou vodou, vypeckovat, dovnitř dát mandli a celou švestku obalit v plátku anglické slaniny a opéct na pánvi nebo na grilu. Jinou variantou jsou pak sušené švestky plněné sýrem a obalené ve slanině.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Švestky do českých zemí přinesl Karel IV. Kde ještě dnes najdeme jejich sušírny?
Šťavnaté švestky vyčistí střeva, zklidní nervy a dokonce pomůžou i s hubnutím!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 8 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25