12 nejlepších ovocných knedlíků: Dáte si bramborové se švestkami nebo péřové s meruňkami?
28. 8. 2021 Vaření
I když to tak za okny možná vypadá, léto ještě neskončilo! Stále si můžeme užít čerstvé ovoce, kterého je dost. Ať už je sklízíte ze zahrádek, nebo si je kupujete v supermarketu, využijte posledních dnů a týdnů, kdy si se dá sezonní ovoce nejlépe vychutnat. Třeba právě v podobě sladkých knedlíků!
Jednoduché tvarohové
Asi nejméně pracná a nejrychlejší varianta. Navíc, oproti jiným knedlíkům vám konzumace těch tvarohových zajistí určitý přísun bílkovin. Je známo, že jídlo s vyšším obsahem bílkovin vykazuje nižší glykemický index, což znamená, že po něm nestoupá hladina cukru v krvi tak rychle, pak ani rychle neklesá, takže nebudete mít tak brzy hlad. Tvarohové knedlíky plňte spíš pevnějšími a většími druhy ovoce, hodí se k nim švestky, meruňky, jahody, nebo i jablka. A do těsta lze k tvarohu přidat různé druhy mouky nebo i dětskou krupičku. Zkuste to:
Klasické kynuté
Pracnější verze, ale zase máte ve výsledku mnohem nadýchanější dobrotu. Kynuté ovocné knedlíky, plněné nejčastěji drobným ovocem nebo povidly, patřily k základním dovednostem našich babiček. Trend poctivého pečení a vaření se zase vrací, tak se pojďme společně posunout do historie! Připravte si podle našich receptů parádní kynuté knedlíky se šťavnatou náplní. A na závěr je můžete přelít vanilkovou omáčkou, nebo posypat mákem, opraženou strouhankou či mletými oříšky:
Z odpalovaného těsta
Těsto odpalované neboli „pálené“ se připravuje z polohrubé či hrubé mouky, vody, tuku a vajec. Někdy se těsto dělá také z krupičky, případně se kombinuje odpalované těsto s tvarohovým. Příprava není dlouhá, jen je potřeba umět fígle odpalovaného těsta, na které se musí správně propařit mouka. Z odpalovaného těsta se obvykle dělávají křehké a nadýchané větrníky, věnečky nebo banánky, ale výtečné je i na knedlíky. Vyberte si jeden z našich vyzkoušených receptů:
Vláčné bramborové
Na ty nesmíme zapomenout! Brambory v těstě dodají knedlíkům vláčnost a zároveň skvěle zasytí. Se švestkami navíc perfektně chuťově ladí. Ale samozřejmě, že můžete do bramborového těsta zabalit i jiné ovoce, třeba meruňky nebo jablka. Těsto lze taky vylepšit tvarohem, bude pak jemnější.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat a zpracovat ořechy. Vyzkoušejte rady a tipy na jejich využití
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Světový den knedlíků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 8 minutami
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 18 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 18 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno 6. 5. 2024 06:46
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno 5. 5. 2024 21:23