Kdo nesmí jíst rebarboru? Odpovídáme na časté dotazy
Rebarbora je výborná zelenina, kterou používáme jako ovoce. Začínáme ji sklízet ještě dříve, než začnou dozrávat jahody. Rebarboru si rádi vychutnáme v různých moučnících, džemech a kompotech, skvělá je ale i v omáčkách k masu.
Výborná a svěže nakyslá chuť rebarbory nemá jen zdravotní benefity v množství vitamínů (hlavně C) a minerálů, ale i nepříjemně vyšší množství kyseliny šťavelové, která naopak pro nás zdravá není. Zdraví lidé její nežádoucí účinky sníží spařením oloupané a nakrájené rebarbory a kombinací s potravinami obsahujícími hodně vápníku. Čím vážnější nemoc, tím přísněji musíme dodržovat různá omezení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdo nesmí jíst rebarboru
Potravinám s vyšším obsahem kyseliny šťavelové by se měli vyhýbat hlavně lidé s nemocemi močových cest, dnou a revmatismem. Kyselina na sebe totiž v těle váže vápník, takže hrozí nebezpečné snížení jeho hladiny, následné selhání ledvin, případně nepříjemné bolesti, jimž se každý nemocný jistě rád vyhne.
My ostatní si její chuťové benefity můžeme s dodržením podmínek dopřávat podle chuti.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 4 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 9 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 13 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 13 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
10 pravidel péče o rebarboru: Jak sklízet silné a chutné řapíky
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Kdoule příjemně voní a chutná, potřebuje ale tepelnou úpravu. Připravujeme z ní želé a používáme ji do koláčů
Komentáře