Byliny v kuchyni: Fenykl posiluje imunitu, zlepšuje náladu a pomáhá snížit cholesterol
5. 9. 2021 Životní styl
S fenyklem se to má podobně jako s koprem. Ne každému tahle bylinka voní. My vás dnes chceme přesvědčit, že má smysl dát jí šanci! Nejen pro zajímavou chuť a vůni, ale také kvůli mnoha zdravotním benefitům.
Poklad z Řecka
Fenykl je víceletá léčivá bylina, která podle knížky Ovoce a zelenina jako lék pochází ze Středomoří, konkrétně z Řecka. Do střední Evropy se bylinka dostala ve středověku zásluhou benediktinů. Vzhledem se fenykl podobá kopru, trochu i vůní, ale v chuti je tahle bylinka jiná. Vyniká nasládlými tóny, které někdy přecházejí až do mírné štiplavosti či hořkosti, podobně jako je tomu u lékořice.
Mohlo by vás zajímat
Semínka fenyklu patří mezi oblíbené koření, hojně využívané ve francouzské a italské kuchyni. Fenykl bývá součástí směsi na koření do perníků, ale uplatní se i v jiných cukrovinkách a sušenkách, zároveň může skvěle dochutit také rybí a zeleninové polévky. Květy a stonky fenyklu se přidávají do sklenic také při zavařování zeleniny a hodí se i do zeleninových salátů. Vlastně se dá použít celá rostlina. Jak semínka, tak listy, stonek i cibule fenyklu jsou totiž jedlé a dobré. Zařadit tuhle rostlinu do jídelníčku určitě má smysl i ze zdravotních důvodů.
Voňavé zdraví
Jak uvádějí její autoři v knize Ovoce a zelenina jako lék, fenykl je bohatý na draslík a vitamin C a kromě toho obsahuje 12 důležitých stopových prvků a 14 cenných aminokyselin. Díky tomuhle „koktejlu“ konzumace fenyklu posiluje imunitní systém, odvodňuje tělo a pomáhá čistit střeva, dále posiluje nervy a zlepšuje náladu, odstraňuje zácpu a dokonce působí na snižování hladiny cholesterolu a pomáhá hubnout. 100 g fenyklu má jen 12 kcal, takže jde o ideální zeleninu do salátů nebo k zapékání.
Co s ním v kuchyni
Fenyklové koření se hodí do sladkých sušenek, do cukroví a perníčků, fenyklový čaj je vhodný pro kojící maminky a fenyklové listy mají široké uplatnění v kuchyni. Před přípravou cibule fenyklu dobře omyjte, pak odkrojte a odložte nať a odřízněte stonek. Nať nadrobno nasekejte a použijte do salátů, fenyklové listy můžete naplnit sýrem a zapéct, fenykl se hodí i do polévky nebo ke smažení. A pokud vás tahle zelenina skutečně baví, vyzkoušejte parádně voňavé fenyklové rizoto!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Naložte si houby do octa. Získáte dokonalou pochutinu, která se hodí k steaku i do polévky
Co dokáže červená řepa? Snižuje krevní tlak, chrání srdce i mozek a zlepšuje stav pleti!
Proč jíst lékořici? Je antibakteriální a pomůže i s ekzémem!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19