Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karel Kovář, známý spíše pod svou přezdívkou Kovy, je populárním internetovým tvůrcem, jehož videa a podcasty baví všechny, od dětí až po dříve narozené. Ačkoliv se jídlu moc nevěnuje, pro Toprecepty.cz se svěřil, jak to má s vařením, kde bere inspiraci i jakou kuchyni má nejraději.

Přiznání „Šéfovi“

S Kovym jsem se setkali na gastronomické akci MAKRO Czech Gastro Fest, kde mimo jiné vedl velmi zajímavý rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem. Při něm se influencer, kterého na YouTube odebírá téměř milion uživatelů, svěřil třeba i s tím, že patří mezi takzvané ohřívače.

Karle, co se týká vašeho vaření, říkáte, že jste hlavně ohřívač, je to skutečně tak?
Bylo to tak! (smích). Dlouhá léta jsem vážně byl „ohřívač“, ale v posledním roce se snažím více vařit a péct. Třeba před Vánoci jsem poprvé dělal cukroví. Teď mám novou knížku Five Ingredients od Jamieho Olivera a podle něj se snažím vařit, protože to jsou všechno jednoduché recepty.

Proč jste nezkusil vařit už dřív?
Jedna z věcí, která mě dlouhodobě od vaření odrazovala bylo to, že jsem si vždycky myslel, že jde o něco velmi složitého. Když jsem pak začal, tak jsem ale zjistil, že to tak složité vůbec není. Navíc, ta satisfakce z toho, že se vám to jídlo povede, nebo ho někdo pochválí, ta je nesrovnatelná s tím, když jenom něco ohřeji.

Zaměřujete se tedy zatím na jídla, která jsou jednodušší na přípravu?
Mě obecně baví vařit z méně surovin, mám rád, když jsou věci jednoduché a zároveň dobré. Takže si ani úplně neužívám třeba ve světě čokolády ty, které mají v sobě 16 různých příchutí, spoustu polev a něčeho takového. A takhle asi vnímám i vaření. Baví mě, když někdo z něčeho úplně jednoduchého dokáže udělat výborné věci.

Jamie Oliver dost často vaří i zdravě, inklinujete i k tomu?
Je to tak. Velmi často si dopřávám asi ne úplně zdravá jídla, ale když já sám vařím, tak mám rád pocit, že je jídlo z čerstvých surovin, je v něm zastoupená zelenina, zkrátka, že vím, co jím a dodá mi to energii. Nejenom, že mě to zasytí, ale zároveň to jídlo plní spoustu dalších funkcí, dodá mi živiny, vitamíny a další potřebné věci.

Snažím se nad tím přemýšlet tak, abych se třeba neodvařil na další dvě nebo tři hodiny, které pak člověk musí „rozdýchávat“ třeba knedlíky a omáčky. Proto se snažím vařit lehčí věci.

Je něco, na co byste si v kuchyni zatím netroufl?
Rozhodně to je japonská kuchyně. Takže třeba okonomiyaki (druh zelné placky, které se přezdívá také japonská palačinka - pozn.red.) a jiná japonská jídla. Přistupuji k jejich kuchyni s obrovským respektem, protože po naší návštěvě tam vím, že pro Japonce to není jenom vaření. Je to o kultuře, o přístupu, mentalitě i vědomostech, které za tím jsou. Rád chodím do japonských restaurací, ale nedokážu si představit, že bych jejich jídla zkoušel vytvářet doma (smích).

Chápu správně, že se při vaření tedy obecně raději držíte už vyzkoušených pokrmů?
Ano i ne. Snažím se zvyšovat si laťku. Mám to tak i s vlastní tvorbou, takže ve vaření to nebude výjimka. Chtěl bych třeba zkusit ovocné knedlíky, na ty si troufám hodně dlouho. Ony ve výsledku také asi nejsou složité, ale je to jídlo, které výborně vařily moje babička i moje maminka, takže se trochu bojím, jestli se mi podaří zreplikovat jejich genialitu.

Letos bych si taky chtěl poprvé vyzkoušet bábovku, tu jsem ještě nikdy nedělal. To je takový můj cíl pro letošek. A mramorové řezy, ty dělá výborné moje mamka, říkáme tomu „mramoráky“, to je možná také jeden z mých cílů.

Hledáte inspiraci k vaření právě v rodinných receptech a knížkách, nebo jako internetový tvůrce zabrousíte spíš na některé weby?
Dělám spoustu věcí, které lidé vnímají paradoxně, to znamená, že by přesně jako vy čekali, že budu všechno hledat na YouTube. Já mám ale mnohem radši kuchařku, kterou držím v ruce a už je trochu zapatlaná, po těch všech vařeních. Jsem moc rád, že takovouhle kuchařku mám od své babičky, která výborně vařila a pekla.

Jsou v ní desítky, možná i přes stovku receptů, které nejen, že tam vidím, ale mám k nim i tu krásnou vzpomínku. Vím, že ona si ty recepty brala od své maminky a babičky, takže je to taková moudrost, koncentrovaná v té jedné knize. Určitě to je dobrý odrazový můstek pro to složitější vaření (smích).

Kdybyste měl sestavit menu svých nejoblíbenějších jídel, co by v něm bylo?
Bude to trošku zvláštní kombinace, vyberu totiž ze všeho, co mám rád. Miluju jako předkrm edamame (japonský pokrm připravený z nezralých sójových bobů v lusku - pozn.red.), přijde mi to jako rituál, pokaždé, když jsem někde v japonské restauraci, dávám si ho. Pak tam bude miso polévka, případně gulášová polévka, tu mám velmi rád.

Jako hlavní chod by byly dukátové buchtičky a jako dezert si ještě jednou přidat dukátové buchtičky. To je totiž jedno z jídel, které si nedávám často, ale když se mě třeba máma zeptá, na co bych měl chuť, tak si řeknu o buchtičky. Od ní jsou nejlepší. Tohle všechno zkombinovat dohromady ovšem rozhodně čtenářům Topreceptů nedoporučuji, protože to je tak maximálně recept na pohromu.

Když se podíváme i na vaši práci, co chystáte pro své fanoušky nového?
Rozhodně je to jednou za dva týdny video na mém YouTube kanálu, jsou to dva podcasty Linka a LOG, které vydávám pravidelně a potom doufám, že se uvidíme i naživo. Na svých sociálních sítích dávám vědět o různých srazech a besedách, které dělám, takže ať sledují mé sociální sítě a všechno se dozví.

Jak probíhala akce MAKRO Czech Gastro Fest zjistíte v naší fotogalerii

Fotogalerie - MAKRO Czech Gastro Fest

Ukázat 27 fotografií

Náš tip: Máte rádi bábovku, vyzkoušejte tu s větrníkovou příchutí z našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více