Pečený meloun je hit. Tahle veganská delikatesa nadchne i masožravce!
8. 9. 2021 Vaření
Jakkoliv bláznivě to možná zní, pečený meloun není zas tak úplná novinka a světoví šéfkuchaři jej takto připravují již několik let. A právě proto existuje víc možností, jak si s melounem v troubě nebo na pánvi pohrát.
Pečínka bez masa?
Ano, je to tak. Videa s pečeným melounem kolovala na YouTube už v roce 2018, právě tehdy totiž tuhle „pečínku“ proslavila, podle webu New York Eater, restaurace Duck's Eatery z New Yorku. Ovšem jejich postup byl poměrně náročný. Marinovaný meloun nejdříve čtyři až šest dní sušili, pak jej 8 hodin udili a pak dokončovali na pánvi. Suma sumárum byste na to potřebovali týden dovolené. Naštěstí to jde i rychleji a způsobů je dokonce více.
Mohlo by vás zajímat
Steak za půl hodinky
Nejrychlejší možností je melounové plátky, silné asi 4 cm, péct v troubě při 200 °C asi 20-30 minut, nebo grilovat asi 15 minut. Chcete-li meloun nasladko, posypte jej předem vanilkovým cukrem a upečený využijte jako přílohu k dezertům. Chcete-li meloun naslano, potřete předem plátky z obou stran marinádou ze sojové omáčky a koření. Na marinádu budete potřebovat 100 ml kvalitní sojovky, trochu chilli, trochu olivového oleje a špetku mleté papriky.
Mohlo by vás zajímat
Poctivá pečeně
Máte-li trochu času navíc, je možné udělat melounovou pečínku. Pokud jste viděli včerejší pořad Prostřeno a blogerku Koko, neboli Veroniku Kokešovou, která v něm vařila, pak postup bude podobný právě jako u Koko. Ovšem jen podobný. My si s melounem pohrajeme víc. Ale nemějte strach, aktivní práce bude jen trochu. Jak na to? Meloun omyjte a oloupejte, ale ponechte v celku! Pak jej ze všech stran nakrojte do kříže (udělejte na melounu zářezy, jako když připravujete na pečení bůček). Připravte marinádu: smíchejte důkladně 150 ml sojové omáčky, 1 lžíci švestkových povidel, trochu oleje, trochu chilli, 1 lžičku cukru a lžičku mletého koriandru. Touto marinádou meloun důkladně potřete a nechte v chladu asi 3 hodiny. Máte-li svoji jinou vyzkoušenou marinádu, klidně použijte tu.
Mohlo by vás zajímat
Poté meloun vyjměte z lednice, marinádu slijte a odložte bokem. Meloun položte na pečicí papír, zakryjte alobalem a v troubě předehřáté na 200 °C pečte asi 3 hodiny. Následně alobal odkryjte, meloun potřete zbylou marinádou a dopečte. Pozor, meloun je potřeba ke konci hlídat, aby se povrch nespálil! Takto hotový meloun můžete hned krájet a servírovat, třeba s hranolky, anebo jej můžete nakrájet na plátky silné asi 1,5 cm a ještě opéct na pánvi. Koko zvolila postup, kdy z pečeného (ale vychlazeného) melounu nakrájela tenké plátky a dochutila je stejně jako při přípravě carpaccia z hovězího masa. I to je možnost. Každopádně, pečený meloun vypadá velmi věrohodně a skoro byste nepoznali, že o maso nejde. Pro vegetariány i vegany je tahle dobrota jako stvořená, ale pochutnají si všichni. Zkusíte to?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Netradiční recepty z melounu: Dejte si ho s balkánským sýrem nebo s vínem!
Melounů je mnoho druhů, v létě nás příjemně osvěží. Nabízíme přehled oblíbených melounových receptů
Vyznejte se v melounech: Víte, který voní jako mango a který je nejlepší pro děti?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19