Retro okénko: Legendární ruská vejce vznikla jako z nouze ctnost, ale oblíbili si je všichni
6. 10. 2021 Historie a zajímavosti
Ruská vejce patří do skupiny jídel jako je španělský ptáček nebo anglická slanina. I když mají v názvu zeměpisné označení, ve skutečnosti s tou zemí nic společného nemají. U některých je původ jasný a často se s ním pojí zajímavé příběhy. Podobné je to právě se slavnými ruskými vejci.
Opravdu pocházejí z Ruska?
Na ruská vejce vzpomíná snad každý pamětník éry socialistických „bufáčů“ a mléčných barů. Vařená vejce servírovaná na vlašském salátu se zeleninou a přelitá majonézou v plastové misce nebo položená na chlebíčku byla ozdobou snad každé vitríny takového podniku i obložených mís na večírcích. A často na ně narazíte v cukrárnách nebo prodejnách s lahůdkami i dnes. Pokud byste pátrali po jejich původu, v Rusku je sice nikdo nezná, označení ruské má ale své zdůvodnění. Kupodivu se netýká samotného vejce, ale vlašského salátu, který tvoří podklad pro vejce. I když si klasický „vlašák“ často spojujeme s typickým českým chlebíčkem, ve skutečnosti tento lahůdkový salát pochází z Itálie. A protože se německým výrazem welschen označují románské národy, tedy i Italové, začal se salát v překladu označovat jako vlašský. Právě tento salát, který byl původně poměrně luxusní a kromě brambor do něj patřila třeba i telecí pečeně a sardele nebo sledě, prý podávali právě Italové ruským hostům při významných státních návštěvách s vejci, proto se pro pokrm vžil název ruská vejce. To je ovšem pouze jedna z historek.
Mohlo by vás zajímat
Z nouze nebo jako pohoštění pro vyznamné hosty?
Častěji se uvádí, že ruské vejce je vynálezem z českých bufetů, a to rovnou toho nejslavnějšího – dnes již bohužel neexistujícího automatu Koruna v Praze. V překrásném secesním paláci na spodním rohu Václavského náměstí byl tento legendární bufet zřízen již za první republiky v roce 1931. Po znárodnění sice ztratil mnoho ze svého prvorepublikového půvabu, populární byl ale stále. Na vyhlášené chlebíčky, jahodové koktejly, bramboráky nebo právě na ruská vejce sem chodili významní komunističtí funkcionáři, studenti i somráci, kteří se snažili něco vyžebrat. Podle příběhu uvedeného na webu Reflex.cz tu ruská vejce někdy v 50. letech 20. století vymyslel místní provozní Josef Hliňák společně se šéfkuchařem Jiřím Tučnerem. Jednoho dne prý přemýšleli, jak zpracovat procházející vejce, kazící se gothaj a sledě a zavadlejší zeleninu. Provozní Hliňáka tak napadlo všechno spojit do jednoho pokrmu, který označil jako ruská vejce, aby byla „pochoutka“ co nejrychleji schválena komunistickým ministerstvem vnitřního obchodu. Náměstkovi ministerstva Liprtovi pak prý Hliňák namluvil, že podobné jídlo viděl v Kyjevě a mýtus o původu ruského vejce byl na světě. Tato historka sice ruskému vejci moc dobré jméno nedělá, otázka ovšem je, co je na ní pravdy. Vzhledem tomu, že recept na ruská vejce je uveden i ve vyhlášených prvorepublikových kuchařkách, například ve Zlaté úsporné kuchařce autorky Anuše Kejřové z roku 1926 nebo v kuchařce Studená kuchyně Viléma Vrabce z roku 1931, možná je lepší věřit v původní delikátnější podobu předkrmu vycházející z originální verze „vlašáku“. Podle webu Region.rozhlas.cz se ruská vejce často dávají do souvislosti také se zlatými klenoty z Ruska, vejci Fabergé, podle nichž se prý servírovala různě nazdobená vejce již před první světovou válkou. Honosnější původ ruských vajec bude tak pravděpodobnější.
Mohlo by vás zajímat
Luxusní verze od Viléma Vrabce
Ruská vejce se tradičně podávají, jak již bylo uvedeno, na vlašském nebo jen bramborovém salátu, ozdobená hráškem, nakládanou kapií a šunkou nebo salámem a zalitá majonézovým přelivem. Kromě toho ještě existují ve verzi se želatinou jako ruská vejce v aspiku. V nabídce bufetů byla dřív i další hodně podobná vejce, která se lišila třeba jen jednou ingrediencí. Hladový host tak mohl utišit hlad i své chutě Henri vejcem se sardinkami, pražským vejcem na speciálním bramborovém salátu, Kasino vejcem plněném žloutkovou fáší nebo Štrasburskými vejci s pěnou z husích jater. Za socialismu bylo ruské vejce jednou z pochoutek, na jejichž přípravu se vztahovaly normy studené kuchyně. Do pravého ruského vejce patřily kromě vlašského salátu (složeného z brambor, salámu, celeru, mrkve, zeleného hrášku, worcesteru, hořčice a majonézy) a vajec také jemný salám, konzervované okurky, papriky kapie nebo čerstvá rajčata, sterilovaný hrášek nebo zelená petrželová nať. Pokud by vás ovšem lákala luxusnější verze, zkuste tu podle mistra studené kuchyně Viléma Vrabce, vězte, že on vejce pokládá rovnou na salát ruský s uzeným masem, šunkou a matjesovými slanečky a vejce nezdobí rozhodně žádným gothajem, ale přímo uzeným lososem a kaviárem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Vykostit kuře dá trochu práce, ale pak z něj můžeme upéct výbornou roládu s křupavou kůží. Názorné video poradí, jak na to
Kuřecí roláda bývá majstrštykem domácí kuchyně. Maso s výbornou náplní v úhledném balíčku krájíme na kolečka. Z jednoho kuřete tak připravíme 6–8… Číst více
Už jste slyšeli o Babyccinu? To musíte s dětmi vyzkoušet. Poradíme, jak jim tuto dobrotu připravit doma
Usrkávání černého horkého nápoje s hořkou chutí a mlékem, cukrem či jen tak, je ranní rutinou mnoha z nás. Děti jsou naše věrné kopie a dělají vše,… Číst více
Snídaně, svačinky a dezerty, které mohou i ti nejmenší. Představujeme recepty sice sladké, ale bez cukru
Většina receptů má jako základ tři ingredience: banán, mouku, vejce. Není tedy nutné mít plnou spíž, a přesto se dají kouzlit barevné a veselé… Číst více
Jak vytvořit domácí plastelínu pro děti? Suroviny najdete ve vlastní kuchyni
Jak udělat domácí plastelínu v kuchyni? Děti se učí napodobováním a jsou to naše nejvěrnější zrcadla. Pokud rodiče něco stále dělají v kuchyni,… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Prázdninová specialita: Řecká rýžová polévka voní po citronu a kuřecím mase. Základem je obyčejný kuřecí vývar
Polévka složitého názvu kotosoupa avgolemono je… Číst více
Zvířátka z banánů pro nejmenší strávníky: Naše video vykouzlí úsměv na tváři malým i velkým
Banán je v dětském jídelníčku velmi populární ovoce. Děti s ním začínají již v kojeneckém období a často se jím nahrazuje cukr v moučnících i… Číst více
Co dobrého připravit dětem? Nepečený cheesecake s čerstvým ovocem je to pravé
Nepečený cheesecake mezi dalšími nepečenými dezerty a dobrotami jednoznačně vyniká. Vypadá luxusně a přitom si na jeho přípravu mohou bez obav… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Připravte si smaženku, hit starých dobrých bufetů a mléčných barů
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Retro šunkové předkrmy: Vzpomínáte na vejce s pěnou nebo závitky v aspiku?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 11 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Komentáře
9. 10. 2021 16:23