Stravování má vliv na IQ dětí
15. 10. 2012 Životní styl
Nejnovější studie, do které se pustili vědci z Londýnské univerzity, potvrdila vztah mezi výživou a inteligenčním kvocientem dětí. Do výzkumu byly zapojeny čtyři tisíce skotských dětí ve věku od tří do pěti let. V centu pozornosti byl typ hlavního jídla, které děti jedly každý den, a jeho dlouhotrvající vliv na vývoj kognitivních schopností dětí.
Nejnovější studie, do které se pustili vědci z Londýnské univerzity, potvrdila vztah mezi výživou a inteligenčním kvocientem dětí. Do výzkumu byly zapojeny čtyři tisíce skotských dětí ve věku od tří do pěti let. V centu pozornosti byl typ hlavního jídla, které děti jedly každý den, a jeho dlouhotrvající vliv na vývoj kognitivních schopností dětí.
Během výzkumu se podle očekávání do opozice dostaly dvě skupiny, a to skupina dětí, kterým se pravidelně dostávalo čerstvě vařených jídel, a skupina dětí, v jejichž stravě převládalo jídlo z prodejen rychlého občerstvení.
Výsledky výzkumu ukázaly, že děti vyrůstající na jídle z fastfoodu vykazují nižší hodnoty IQ (a to až o několik bodů) než jejich vrstevníci, jejichž jídelníček zahrnuje čerstvě vařená jídla, ovoce a zeleninu. Výběr věkové kategorie zkoumaného vzorku nebyl náhodný: právě období do pátého roku života je rozhodující. Nezdravá strava zpomaluje vývoj mozku a pozdější přechod na zdravý jídelníček podle vědců příliš nesníží negativní dopad tohoto deficitu.
Ukazuje se tak, že zdravá strava pozitivně působí nejen na fyzické zdraví člověka, ale také na jeho duševní vývoj. Tento vztah mezi způsobem stravování a vývojem inteligence zapadá do širšího kontextu, a tím je socioekonomické postavení rodiny, ve které dítě vyrůstá. Podle studie jsou na jídlech z fastfoodu odchovány především děti rodičů z nižších vrstev, kteří mnohdy nemají čas, ani finanční prostředky svým dětem zajistit kvalitní, čerstvou a pestrou stravu. Naopak rodiče z vrstev sociálně výše postavených si na kvalitě stravy své a svých dětí více potrpí.
Vývoj lidské inteligence je velice složitým procesem, který je ovlivňován více různorodými faktory, jakými jsou například biologické predispozice, výchova, prostředí, ve kterém dítě vyrůstá apod. Výzkum Londýnské univerzity (obdobně jako mnoho předešlých studií) potvrdil, že typ stravy je jedním z takových faktorů.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
V létě chladné polévky osvěží a doplní důležité tekutiny i minerály. Navíc skvěle chutnají. Vyzkoušejme oblíbené recepty
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 16 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 23 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Nechte se inspirovat velkým přehledem nejlepších nápadů ze studené kuchyně. Spotřebujeme i zbytky z přípravy teplých jídel
Jak se daří finalistům Peče celá země: Vojtěch vyprodává kurzy, Tereza frčí na sítích a Roman se naučil důležitou věc
Komentáře
12. 11. 2012 21:13