Uvařte si buřtguláš! Levné trampské jídlo skvěle zasytí celou rodinu a hotové je raz dva
20. 10. 2021 Vaření
Čas opékání buřtíků sice ještě neskončil, pokud ale máte vysedávání u ohně za celé léto dost, můžete buřty použít do mnoha jídel. Upečte je třeba na pivu, naložte do octa a nebo k nim prostě jen přidejte brambory a pár dalších surovin a vznikne nejslavnější trampská a chatařská specialita – buřtguláš.
Levnější verze klasického guláše
Jestli je česká kuchyně v něčem opravdu vynalézavá, tak je to ve variantách zpracování špekáčků. Vaří se, pečou, místo masa se dávají do polévek i do salátů. Jedním z nejslavnějších pokrmů z nich je právě buřtguláš nebo také bramborový guláš. Toto jídlo neoddělitelně patří hlavně k létu a k prázdninám, je totiž ideálním řešením jak zpracovat přebytek buřtíků, když jste je nestihli opéct na ohni, a snadnou chatařskou rychlovkou. Proč si ho ale neudělat v jakémkoliv jiném ročním období? Jde o výbornou rychlou večeři, která vám nezabere moc času a ani při její přípravě neušpiníte moc nádobí. Zachutná malým i velkým, nasytíte jím větší množství strávníků a na hlad si pak určitě stěžovat nebudou. Navíc do něj můžete využít zbytky z lednice či ze spíže a ještě vás to bude stát jen pár korun. Právě snaha ušetřit stála i za vznikem buřtguláše. Zrodil se totiž jako levnější alternativa klasického guláše z hovězího masa – vyhlášené původně maďarské speciality.
Když se spojí buřty, cibule a brambory
Do buřtguláše patří hlavně buřty nebo nějaká jiná uzenina, cibule, brambory a koření, ale můžete si ho vylepšit i přidáním čerstvé zeleniny nebo bylinek, které ho pozvednou na vyšší úroveň. Protože je v názvu slovo guláš, rozhodně se neobejdete bez cibule. Ta tvoří základ pokrmu stejně jako u klasického guláše. Cibulku je nutné nejprve důkladně osmahnout dozlatova na oleji nebo ještě lépe na sádle ale klidně i delší dobu na mírném ohni do hněda jako v případě běžného guláše. Dobře osmahnutá cibule totiž jídlu dodává tu správnou tmavou barvu. Na cibuli pak vhoďte nakrájené buřty (můžete ale použít i párečky, točený salám nebo jakékoliv klobásky) a mletou sladkou nebo pálivou papriku. Vynikající příchuť dodá guláši i paprika uzená. Buřtguláš vylepšíte také dalšími druhy koření – bobkovým listem, majoránkou, kmínem nebo tymiánem. A samozřejmě nesmíte zapomenout na prolisovaný česnek. Vše se pak zalije vodou, přidají se na kostičky nakrájené brambory a povaří se, dokud brambory nezměknou. A to je vše, zkrátka žádná velká věda. Občas se pro zlepšení chuti přidávají i houby. Pokrm výrazně vylepší použití vývaru místo vody. Pokud byste měli doma dokonce ten z uzeného masa, chuť bude ještě dokonalejší.
Dáte přednost klasice nebo polévkové variantě?
Někdo dělá buřtguláš pořádně hustý, aby v něm stála vařečka, jiný má raději polévkovou konzistenci. Guláš by mělo zahustit už jen dostatečné množství cibule. Pokud ho ale máte i tak řídký, můžete sáhnout po klasické jíšce či rozdrobeném chlebu nebo navíc kromě brambor na kostičky ještě vmíchejte najemno nastrouhanou bramboru a povařte. Chcete-li mít guláš trochu zdravější, vyměňte mletou papriku za čerstvou. Nejprve ji osmahněte, poté povařte s ostatními ingrediencemi a nakonec ji můžete i trochu rozmixovat. I zelenina totiž jídlu dodává tu správnou konzistenci. Nakonec můžete guláš trochu zjemnit trochou smetany. Není to sice již opravdový guláš, ale spíš špekáčková verze kuřete na paprice, ale i v této podobě je pokrm vynikající.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jíška a spol. Polévku či guláš zahustíte nejen moukou. Skvěle fungují i brambory a chleba
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Levné večeře na 7 dní v týdnu: Zkuste těstovinové lívanečky, buřtguláš nebo mozeček z brokolice!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 31 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se zrodil buřtguláš? Ve Vídni letěl ten klasický, tak Češi vymysleli jeho levnější variantu
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup