9 nejlepších jídel se zelím: Zahřejte se zelňačkou, holubkami, zelňáky nebo lepenicí!
7. 11. 2021 Vaření
Zelí bílé, červené i kysané je neodmyslitelně spjato s podzimem. Tak si ho s námi užijte v kuchyni. Inspirujte se našimi vybranými recepty a zásobte tělo vitaminy na zimu!
Polévky pro zahřátí
Jak už jsme psali dříve, kysaného zelí si vážili lidé již v dávných dobách. Podle webu Marinersmuseum.org to bylo právě zelí, které v dobách zámořských objevů chránilo mořeplavce na dlouhých zaoceánských plavbách před kurdějemi z nedostatku vitaminu C. Zelí bylo i oblíbenou surovinou staročeské kuchyně. Bez něj by nebyly zelňačka ani bílá valašská kyselica. Bez ohledu na to, kterou máte radši, dejte si v tomto období obě. Anebo rovnou zkuste následující tři verze oblíbených polévek. Každá je jiná, ale všechny chutnají výtečně!
Hlavní jídla se zelím
Jen dvě suroviny vám budou stačit, abyste uvařili fantastickou jihočeskou delikatesu, lepenici z brambor a zelí. Volitelně lze samozřejmě přidat tu uzené, tu slaninku, nebo pokrm podávat třeba s vinnou klobásou. Ale i ta nejprostší verze chutná fantasticky. A zároveň je velmi snadná na přípravu. Máte-li ovšem času více a místo kysaného chcete dát pro jednou přednost klasickému bílému zelí, pusťte se do holubek. Plněné zelné listy patří také ke klasice staročeské kuchyně, je s nimi ovšem více práce. Náročnosti někde mezi lepenicí a holubkami je uhlířina. Brambory, zelí, slanina a noky tvoří dohromady učiněnou delikatesu!
Nejen přílohy
Zelí je samozřejmě perfektní jako příloha. Na Moravě dělají zelí po svém, v Čechách zase jinak a rozdíl mezi tím jsme vysvětlovali v našem článku dříve. Kromě obvyklého dušeného zelí na různé způsoby, třeba debrecínským způsobem, se ovšem zelí dá využít jako netradiční příloha třeba ve formě zelných lívanečků, nebo jako slané pohoštění ve formě známých jihočeských zelňáků. Co si připravíte?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Legendární americký sendvič s arašídovým máslem a džemem: Takhle vylepšený banány jej miloval i král rock´n´rollu Elvis Presley
Jde sice jen o toastový chléb namazaný arašídovým… Číst více
Sendviče s okurkou milovala královna Alžběta II. Podle originálního receptu musí nejdřív okurka pustit vodu, pak se ochutí mátou
Když se řekne sendvič, většina lidí si představí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 20 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 21 hodinami