Bavorská kuchyně a její speciality: Dáte si škvarkovou pomazánku, eintopf nebo franckou klobásu?
2. 1. 2022 Historie a zajímavosti
„Dobré jídlo a pití udržuje tělo i duši pohromadě“. Bavorské přísloví, které charakterizuje životní styl našich sousedů. Kdo však si pod bavorskou kuchyní představuje jen bílou klobásu nebo vepřová kolena s kysaným zelím a knedlíkem, nepoznal její pestřejší a modernější varianty.
Tradice a bohatství
Jak se zmiňuje web chefkoch.de, vývoj tradiční bavorské kuchyně měl oproti většině ostatních německých regionů jednu velkou výhodu: od 13. století nepřetržitě vládl jeden rod, a to Wittelsbachové. Po staletí se tak neměnilo dědické právo. Tím se zabránilo rozdrobení rodinného majetku a v zemědělsky orientovaném Bavorsku se zachoval velký počet bohatých dědičných hospodářství. Bohatství přirozeně znamenalo dostatek tradičních potravin, tedy mouky, masa a sádla. Přestože od konce 18. století i sem pronikaly vlivy francouzské, italské, ale také rakouské a maďarské kuchyně, základ zůstal stejný. Obyvatelé Bavorska si potrpí na vydatné a syté pokrmy. Ocení vepřové maso na různé způsoby, rádi si pochutnají na sekané s bramborovým salátem a sázenými vejci. Milují křupavé preclíky se sýrovou pomazánkou obatzda – a to vše vydatně zapíjejí pivem, samozřejmě bavorským!
Mohlo by vás zajímat
Na prvním místě maso
Bavorská Schweinsbraten mit Knodeln (vepřová pečeně s knedlíkem) ukazuje na příbuznost našich kuchyní. Zatímco pečeně chutná jako u nás, bavorské knedlíky se nepřipravují z kynutého těsta, základem jsou tvrdší housky nebo rohlíky a v chuti výrazně dominuje nasekaná petrželka. Podle webu essen-und-trinken.de kromě vepřového se v Bavorsku často podává i kuře, a to většinou pečené v jednom pekáči i s bramborem. Chybět nemůže asi tradiční německý eintopf, kterému se tady říká pichelsteiner, ragú z volské oháňky nebo hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Škvarková pomazánka, to je pravá bavorská specialita! Vepřové sádlo se promíchá se škvarky (vyškvařenými kousky slaniny) a zjemní nastrouhanými jablky a cibulí pokrájenou nadrobno. Podává se s pečivem jako sytá svačina, někde se přidává i do vaření.
Mohlo by vás zajímat
Klobáskový ráj
Jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších bavorských masných pokrmů je bílá klobása Weisswurst. Naši západní sousedé klobásky milují a kromě té bílé, tu najdeme ještě další oblíbené druhy. Norimberský rostbratwurst se podle Bavaria-online ovčí střívka plní pouze kvalitním vepřovým masem, slaninou a kořením. Ve francké části (Horní Franky a Střední Franky) mají také svou klobásku – franckou. Pro tu je, jak uvádí web die-frau-am-grill.de typická náplň z hrubě mletého vepřového masa. střeva.
Mohlo by vás zajímat
Sladká tečka
Švestkový koláč nebo jablečný závin, to je klasika. Nejznámějším dezertem je pravděpodobně bavorský krém z mléka, cukru, želatiny a vanilkového lusku, který se podával na dvoře bavorského vévody v Ingolstadtu již v roce 1385. Můžete ho jíst jen tak nebo s třešněmi, jahodami či nektarinkami. Známý je dort Prinzregententorte, který dvorní cukrář Julius Rottenhöfer před sto padesáti věnoval princi regentovi Luitpoldovi. Dort se tradičně skládá z osmi střídajících se vrstev tenkého piškotového základu a voňavého čokoládového krému, které jsou přelité čokoládovou polevou. Vrstvy mají představovat osm tehdejších bavorských okresů.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Eintopf neboli jídlo z jednoho hrnce: Znáte recept na tento rychlý a plnohodnotný oběd? Je skvělý na léto
Historie preclíků: Původně měly připomínat ruce sepjaté k modlitbě. Dnes se podávají k pivu!
Českem s chutí: Putování po Sudetech. Dáte si eintopf, nebo raději pivní polévku?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19