Jak na nejlepší andělsky nadýchaný perník? Jednu surovinu nevynechávejte!
28. 1. 2022 Vaření
Moučníky na plech patří k těm nejoblíbenějším. Jedním z nejvíc oblíbených a zároveň velmi snadných je perník. Ovšem to platí, jen pokud máte dobrý recept a dodržíte správně postup přípravy. Pak je zaručeno nebe v ústech!
Bez práce i bez náčiní
Je to tak, v případě moučníků na plech obvykle stačí jen smíchat všechny suroviny, vylít je na plech, respektive spíš do hlubšího pekáče nebo do hlubšího plechu a dát upéct. Není to skutečně nic těžkého, nejsou potřeba velké zkušenosti, žádné speciální formy či cukrářská „udělátka“, a dokonce se ani nenadřete. Aby byl ovšem výsledek dokonalý, je potřeba dodržet několik kroků. Předně, jako u mnoha jiných moučníků, je důležité míchat společně všechny suroviny o stejné teplotě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Krok první: Stejná teplota
Víte, že chcete mít po obědě na stole nadýchaný dezert? Tak dopoledne vyndejte všechny studené přísady z lednice. V případě perníku na plech to budou vajíčka a mléko. U mléka si rovnou odlijte požadované množství a zbytek vraťte zpět do chladu. Tento krok pomůže předejít tomu, že se při míchání surovin nestejné teploty budou v těstě tvořit „cucky“. Zkrátka zajistíte si hladký průběh přípravy! Ve chvíli, kdy se už chystáte péct, je čas na krok druhý a tím je předehřátí trouby.
Krok druhý: Předehřátí trouby
U perníku na plech stačí mírně vyhřátá trouba asi na 150 stupňů. Zapněte ji, ještě než začnete cokoliv jiného připravovat. Pokud nemáte novou troubu, která sama ukazuje, kdy a hlavně na kolik stupňů už je nahřátá, můžete zkusit šikovný test. Proužek bílého papírku vložte do trouby na plechu a nechte tak minutu. Pak se podívejte na barvu papírku. Správně středně vyhřátá trouba zbarví papír na světle žlutý. Tenhle krok nelze urychlit ani přeskočit. Moučník je opravdu dobré dávat do vyhřáté trouby. Těsto totiž obsahuje kypřicí přísady, a pokud byste je vložili do studené trouby, proces kynutí se zastaví a ještě navíc se prodlouží délka pečení a perník by pak mohl být vysušený. A tím se rovnou dostáváme k poslednímu bodu: zajistit vláčnost!
Mohlo by vás zajímat
Krok třetí: Zajistit vláčnost
Málokomu chutná „suchá buchta“. Proto tak moc milujeme třeba větrníky a dorty, které jsou zvláčněny krémem. Ovšem zase je s nimi více práce. Perník na plech je rychlovka, která uspokojí ale i gurmety. Receptů na těsto je mnoho, ale pokud chcete mít perník ve výsledků nadýchaný, voňavý a vláčný, je potřeba kromě kypřicího prášku vmíchat před pečením do těsta ještě džem nebo povidla. V receptu, který vám představíme, je ale ještě něco navíc. Mleté vlašské ořechy! Obvykle se sice do perníků dávají ořechy celé, ale právě to, že použijete ořechy mleté, zajistí moučníku ještě větší vláčnost. Ořechy jsou samy o sobě dost tučné a ve spojení s ostatními surovinami vytvoří dokonalou chuťovou harmonii. Jak na nadýchaný jemný voňavý a vláčný perník se podívejte v našem videu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Exotické ovoce od A do Z, díl III.: Kde si vychutnat nejlepší fíky a co je největší plod na světě?
Jahody už vám nestačí a chcete ochutnat také něco… Číst více
Co připravit dětem do školy, aby si na svačině pochutnaly, nevyhodily ji a nebyly to jen prázdné kalorie
Se začátkem září nastává pro rodiče období chystání školních svačin. Někteří rodiče tuto záležitost řeší penězi, aby si děti koupily, co chtějí.… Číst více
Naučte se pravé italské rizoto: Poznejte tři hlavní zásady přípravy krémové dobroty
Pro ty, kteří jsou odchováni školními jídelnami,… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Holka u plotny radí: Tuniský slaný vaječný koláč tajine voní sýrem a kořením a snadno se připravuje
Máte rádi zapečené brambory, ale někdy vám… Číst více
Den obložených housek
Obložená houska je ideální svačina. Rychlá příprava, snadné skladování a ani to není kdovíjak drahé. Stačí rozkrojit oblíbené pečivo, namazat máslem… Číst více
Hurá zpátky do školy! Inspirujte se svačinami, které děti zaujmou a neskončí na dně aktovky
Svačina je velice důležitá část jídelníčku, která by neměla být opomíjena a vynechána. Díky svačině nejsou děti během dne unavené a lépe se soustředí… Číst více
Vánoční přípitek ve velkém stylu: Namíchejte si citrusovou Mimosu nebo slavný italský broskvový koktejl Bellini
V okamžiku, kdy zasedneme ke štědrovečerní večeři… Číst více
Zázrak jménem jackfruit: Plody exotického chlebovníku snadno upravíte jako maso. Poradíme, jak na to!
Nejen sójové maso či tempeh se dají použít jako… Číst více
Svačina pro malé nezbedy: Specialistka Margit Slimáková radí, jak ji doma nachystat levně a pestře
Domácí svačina je to nejlepší, co našim malým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct nejoblíbenější hraběnčiny řezy - moučník s jablky, ořechy a vrstvou sněhu
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 6 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 20 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51