Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kam za nejlepšími věnečky v Praze a kde stojí stovku a kde dvacku?
Zdroj: Toprecepty, dvevtroube

Kde se v Praze dobře peče? Tentokrát jsme vyrazili sladkou cestou. A sice za věnečky. Ty patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Dát si věneček s kávou je tak trochu synonymem návštěvy cukrárny. Na věnečky zkrátka spousta lidí nedá dopustit a v nabídce zákusků volí právě tyto kroužky z odpalovaného těsta plněné žloutkovým krémem. I proto se věnečky dají použít jako měřítko kvality. Kde tedy v Praze ochutnáte ty nej?

Cukrář Skála

Kdo jiný by měl mít skvělé věnečky než mistr mezi českými cukráři Lukáš Skála. Na jeho vyhlášené nadýchané věnečky si můžete zajít v Praze rovnou na tři místa – do Šporkovského paláce, do Dlouhé ulice a do bistra Sisters ve Spálené. Pokud chcete mít jistotu, že si pochutnáte, je lepší si věnečky objednat dopředu, z vitríny mizí téměř bleskovou rychlostí. Kromě klasických věnečků s vanilkovým krémem si tu můžete pochutnat i na věnečcích vylepšených jahodami. Sice se říká, že klasika je klasika a nic ji nepřekoná, fajnšmekři ale určitě ocení místní věnečky se slaným karamelem nebo s čokoládovým krémem, přelité čokoládou a efektně posypané zelenými pistáciemi. Některé věnečky mají modernější vzhled a jsou místo cukrové polevy přelité čokoládou a posypané oříšky. Za kvalitní suroviny a skvělou chuť si taky zaplatíte. Jeden věneček se slaným karamelem pořídíte za 61 Kč. 

Věnečky Janeček

Věnečky od Janečka patří k nejvyhlášenějším v Praze a to i přesto, že si je nemůžete vychutnat v klasické cukrárně a dají se jen objednat přes internet a po telefonu. Janečkovy věnečky se prosadily hlavně díky sociálním sítím – Instagramu a Facebooku, kde je jejiehc autor prezentuje, a ihned se staly hitem. A nejsou to jen tak ledajaké věnečky. Roman Janeček je peče v miniaturních velikostech akorát tak jednou do pusy, a rovnou v několika příchutích, které pak skládá do jednoduchých elegantních krabic jako bonbony do bonboniéry. Jeho základní věneček je vylepšený francouzským koňakem místo českého rumu, milovníky čokolády spíš zaujme kakaový s karibským rumem, a nadšené experimentátory zase zelený pistáciový věneček. A pokud sladké nemusíte, určitě vás nadchnou černé věnečky s uzeným lososem. Věnečky Janeček se rozhodně vyplatí a my musíme uznat, že jejich slogan „Bůh stvořil věnečky, ďábel namíchal krém“ v jejich případě rozhodně platí, neboť jsou po čertech dobré.

Cukrárna Myšák

Kam jinam by člověk měl zajít na klasický zákusek, jako jsou věnečky, než do legendární cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici, která podle webu Mysak.ambi.cz s menší přestávkou funguje již od roku 1911. Na místní dokonalé žloutkové věnečky se tak chodí již pěknou řádku let. Přímo se rozplývají na jazyku a navíc je zdobí sladká fondánová poleva, díky níž se věnečky na povrchu krásně lesknou. Pokud by vám malý věneček nestačil, můžete si objednat i obří věneček ve velikosti dortu. Pak už je na vás, zda jej spořádáte sami nebo se s někým rozdělíte. Degustační poric věnečku zde koupíte za 55 Kč, klasickou za 98 Kč. 

Grand Café Orient

Toužíte po něčem extra a obyčejný věneček vás nenadchne? Pak si zajděte na věneček do vyhlášené kavárny Grand Café Orient umístěné v kubistickém domě U Černé Matky Boží. A protože se kubismus vyznačuje geometrickými tvary a ostrými hranami, jen stěží tu můžete očekávat něco tak kulatého, jako je věneček. Místní věnečky jsou tak specifické tím, že mají tvar čtverce. Jinak ale vše zůstává tak, jak má být. Věnečky jsou klasické žloutkové a přelité hustou cukrovou polevou. A mimochodem, tahle kavárna byla vybrána mezi sedm nejhezčích v Evropě! Věneček zde stojí 75 Kč. A pokud byste šli s někým, kdo na sladké není, může si zde objednat legendární "filmová" tři vejce do skla!

Cukrárna svatováclavská

Máte-li rádi tradiční cukrárny jak ze starých časů, zamiřte do té ve Václavské pasáži na Karlově náměstí. V této cukrárně budete mít trochu pocit, že se tady zastavil čas. Všechny zákusky tu ale mají vždy čerstvé, což platí i pro místní věnečky. Kromě žloutkového krému, který je akorát tak sladký a má příjemnou vanilkovou příchuť, jsou plněné šlehačkou. Místní věnečky možná nejsou ničím výjimečné, ale jde o starou cukrářskou školu, zkrátka klasické věnečky, jaké si mnozí pamatují z dětství. Bonusem navíc je příznivá cena. Jeden věneček pořídíte kolem 25 Kč. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více