Zdravé snídaně pro batolata: Kváskový chléb, rýžová kaše nebo tvarohový koláč jsou to pravé
18. 5. 2022 Životní styl
Plnohodnotná, zdravá výživa je důležitá v každém věku, v tom batolecím ovšem hraje zásadní roli pro správný růst, vývoj, chuťové preference i stravovací návyky dítěte. Mezi prvním a třetím rokem života dítě přibere průměrně přibližně 5 kg a vyroste o 18 cm. Strava však ovlivňuje nejen hmotnost a výšku dítěte, ale především vývoj celého organismu.
Základní živiny pro batolata
V celkovém energetickém příjmu člověka nesmí chybět bílkoviny, tuky a sacharidy ve správném poměru, který se ovšem liší v různých obdobích života. U batolat, která se začínají přibližně kolem 1 roku pohybovat samostatně a vývoj mozku probíhá velmi rychle, je doporučený poměr:
bílkoviny: 10 – 15 %
tuky: 25 – 30 %
sacharidy: 50 – 55 %
Tento poměr živin je pro dětský organismus přirozený a ideálně by měl být zachován u každého pokrmu během dne, aby jídlo podporovalo fyzickou i psychickou kondici batolete. Samozřejmostí je, že strava by měla být pestrá a obsahovat dostatek vitamínů, minerálních látek a stopových prvků pro optimální vývoj. Klíčové jsou pro malé děti vápník, železo, zinek, jód, vitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín D.
Mohlo by vás zajímat
Snídaně tvoří pětinu výživové dávky z celého dne
U dětí mezi 1. a 3. rokem by poměr energetického příjmu rozdělený do doporučených 5 jídel denně měl být následující:
snídaně | 20 % |
svačina | 5 % |
oběd | 40 % |
svačina | 5 % |
večeře | 30 % |
Nevhodné snídaně pro batolata
- Sladké, průmyslově zpracované pečivo se dá nahradit domácí buchtou, ve které můžeme cukr zaměnit za zdravější variantu, např. rýžový nebo javorový sirup.
- Uzeniny obsahují velké množství soli, které je pro dětský organismus nevhodné. Dokonce i v šunce, která je označena jako určená pro děti, se mohou vyskytovat nevhodné přísady a příliš mnoho soli. Čtení etiket je tedy rozhodně na místě.
- Ochucené jogurty zpravidla obsahují hodně cukru. Lepší variantou je tučný bílý jogurt, do kterého přidáme čerstvé ovoce.
- Celozrnné pečivo je zdravější pro dospělé, trávicí trakt malých dětí je však ještě neumí dobře zpracovat.
- Průmyslově zpracované cereálie jsou pro děti velkým lákadlem díky nepřebernému množství chutí a tvarů, jsou ale plné cukru a soli.
- Slazené limonády na pití nejsou vhodné v žádném věku, a v tom batolecím už vůbec. Pozor i na kupované džusy, které se tváří zdravě, mohou však kvůli obsaženým kyselinám poškodit dětský chrup a mnohdy je v nich více cukru, než v nechvalně známých kolových nápojích.
Mohlo by vás zajímat
Zdravé snídaně pro děti
Díky vyvážené snídani, ve které nechybí sacharidy, bílkoviny a tuky, nebude batole dopoledne unavené, bude se lépe soustředit, snadněji si bude pamatovat, řešit úkoly a nebude mít potřebu mlsat před obědem. Nechte se inspirovat našimi tipy na zdravé snídaně, z nichž si některé můžete připravit den předem a ušetřit si ranní shon.
Domácí granola s jogurtem
Na přibližně 10 porcí domácí granoly budete potřebovat 2 hrnky ovesných vloček, ¾ hrnku mandlových plátků, 3 lžíce tekutého medu, 3 lžíce panenského olivového oleje (nebo kokosového oleje), 1 lžíci vanilkového extraktu, 1 lžičku mleté skořice a špetku mořské soli. Jak na to?
Troubu předehřejte na 160 °C. Smíchejte olivový olej, med, vanilkový extrakt, skořici a špetku soli. V jiné nádobě promíchejte ovesné vločky a mandle. Tekutou směs vmíchejte do sypké směsi tak, aby vločky a ořechy byly všechny obaleny. Směs rozprostřete rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a za občasného zamíchání pečte 20 – 30 minut. Domácí granolu nechte zcela vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě ve spíži. Za optimálních podmínek vám granola vydrží 14 dní. Podávejte s bílým jogurtem.
Zdravý tvarohový koláč
Na tvarohový koláč potřebujete kulatou pečicí nádobu průměru 21 cm, 600 g plnotučného tvarohu, 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť), 3 lžíce sirupu z agáve, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžičku vanilkového extraktu, špetku soli a 50 g rozinek. Jak na to?
Troubu předehřejte na 180 °C. Ke žloutkům přidejte sirup a vanilkový extrakt a ušlehejte je do pěny. Přidejte tvaroh, kukuřičný škrob a důkladně promíchejte. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Bílky opatrně vmíchejte k tvarohové směsi a nakonec přimíchejte rozinky. Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečte 40 minut. Teplotu snižte na 150 °C a dopékejte ještě 20 minut. Zda je koláč hotový zjistíte tak, že se při pohybování formou netřese. Je-li stále pohyblivý, nechte ještě 10 minut péct.
Banánovo-jablečná rýžová kaše
Na přibližně 4 porce potřebujete 100 g kulatozrnné rýže, 400 ml mléka, 2 banány, 2 jablka, 2 lžíce tekutého medu, 1–2 lžičky skořice a 2 lžíce vlašských ořechů. Jak na to?
Rýži s mlékem přiveďte k varu a při mírné teplotě za občasného míchání vařte 20 minut. Přimíchejte med, přikryjte pokličkou a nechte asi 10 minut odstát. Mezitím nakrájejte banán a ořechy na drobné kousky, jablko nastrouhejte. Rýžovou kaši smíchejte s ovocem, ořechy a skořicí a podávejte.
Kváskový chléb s avokádovou pomazánkou
Na přibližně 4 porce budete potřebovat 1 zralé avokádo, 200 g žervé, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 lžíci pažitky, 1 lžičku citronové šťávy, špetku soli a kváskový chléb. Jak na to?
Oloupané avokádo zbavené pecky rozmačkejte vidličkou a smíchejte s citronovou šťávou. Vejce a pažitku nakrájejte nadrobno a smíchejte s avokádem a žervé. Podle chuti osolte a podávejte na kváskovém chlebu.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Zdroje informací:
inspiredtaste.net
suncakemom.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat správně zralé avokádo. Jak ho jíst a jak z něj připravit mexické guacamole
Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Zařiďte si doma automat na živiny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 11 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27