Kynuté knedlíky germknödl: Rakouskou delikatesu si snadno uděláte i doma podle tohoto receptu
27. 6. 2022 Vaření
Nejen u nás jsou oblíbené sladké knedlíky. Také naše sousední rakouská kuchyně nabízí varianty sladkých knedlíků. Které to jsou? Připravte si je podle našich tipů.
Jaké zná rakouská kuchyně sladké knedlíky
Je znát, že máme naše kuchyňská historie je provázaná. Také rakouská kuchyně je plná knedlíků, včetně těch sladkých. Pokud do Rakouska jezdíte lyžovat, nebo zavítáte na horské chaty při turistice, určitě tu potkáte tu největší lahodu. Největší je nejen podle chuťových zážitků strávníků, ale také podle velikosti. Kynuté knedlíky Germknödl. To ale není vše. V této kuchyni se setkáte i s bramborovými knedlíky, které jsou o poznání menší a podobné těm našim.
Mohlo by vás zajímat
Jak se připravují Germknödl
Ty největší se jmenují Germknödel (Germ se překládá jako droždí), což je velmi oblíbený tradiční rakouský knedlík. Co je pro něj typické? Velký (skutečně velký přes celý talíř) kulatý kynutý knedlík, kterému se někdy říká i Alpský knedlík, se plní povidly, navrchu posypává mákem s cukrem. Jako to nejlepší na konec je zalití vanilkovým krémem nebo alespoň pořádným množstvím rozpuštěného másla.
Báječný nadýchaný knedlík připomíná naše ovocné kynuté knedlíky. Rakouský kynutý knedlík s povidly s voňavým krémem si můžete snadno připravit jako jinou variantu: dovnitř můžete zvolit i borůvky s cukrem. Teď v nadcházející borůvkové sezóně je to skvělá volba.
Při přípravě by se vám mohly hodit tyto tipy: po tom, co do každého kousku těsta dáte trochu povidel, těsto okolo uzavřete a vytvořte knedlíky. Ty pak položte na pomoučněnou desku, přikryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat. Vždy myslete na to, že nakynuté knedlíky se hned musí vařit, aby nepřekynuly, a pak se nerozvařily. Mějte proto připravené dostatečně velké hrnce s vroucí vodou, nebo připravujte knedlíky postupně.
Na vaření máte dvě možnosti. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a odpočinuté knedlíky dejte do osolené vody a vařte na mírném ohni 15 minut pod pokličkou. Po 10 minutách knedlíky otočte dnem vzhůru a nechte zbývající dobu provařit. Druhou a tak trochu lepší možností je připravovat knedlíky na pařáčku v páře. Až budou hotové, vyjměte je a ihned je propíchněte párátkem nebo dlouhou špejlí, aby vyšla pára a knedlíky se nesrazily.
Rakousko je dnes poměrně malou zemičkou, v minulosti ovšem tvořilo obrovskou mnohonárodnostní monarchii. Rakouská kuchyně je tedy výrazně ovlivněna těmi, kdo do této říše patřili, tedy i kuchyní…
Jak se připravují rakouské bramborové knedlíky
Další velmi oblíbenou variantou sladkých knedlíků jsou bramborové. Můžete si je dopřát v meruňkové, jahodové, višňové nebo švestkové knedlíky. Kromě toho, že uvnitř najdete ovoce, jsou tyto knedlíky obalené osmaženou strouhankou smíchanou se skořicí. Co budete na tyto knedlíky potřebovat? 1 kg brambor, 500 g ovoce, 270 g hrubé mouky, 30 g krupice, 50 g strouhanky, 60 g sádla nebo másla, 80 g másla, lžička skořice, 1 vejce, sůl a cukr na posypání.
Nejprve dejte vařit brambory ve slupce. Uvařené je nechte trochu vychladnout a oloupejte. Rozmačkejte je a přidejte 60 g sádla/másla, mouku, vejce a krupici. Rychle zpracujte těsto, aby bylo hladké. Vytvořte dlouhý váleček a nakrájejte plátky silné jako palec. Každý plátek rozmáčkněte, dejte do něj ovoce a rukama vytvořte knedlík. Těsto musí být hezky spojené, nesmí v něm být otvory.
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a do osolené vody vhoďte postupně všechny knedlíky. Vařte zhruba 5 minut, dokud nevyplavou, pak by měly být hotové, můžete zkusit jeden rozpůlit. Připravte si na pánvičce strouhanku, kterou zpěníte na másle. Nasypte tam trochu skořice a promíchejte. Uvařené knedlíky vyndejte děrovanou naběračkou na knedlíky a nechte odkapat. Dejte stranou do mísy. Postupně je odebírejte, obalte ve strouhance se skořicí, posypte cukrem a podávejte.
Pokud budete chtít ozvláštnění třeba v případě meruňkových nebo švestkových knedlíků, pokud vyndáte pecku, můžete místo ní vložit do ovoce kousek marcipánu. Postaráte se o skvělý chuťový zážitek.
Zdroje informací:
https://www.vienna-unwrapped.com/de
https://www.gutekueche.at/oesterreichische-knoedelvarianten-artikel-2825
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nadýchané kynuté knedlíky? Podle videoreceptu budou chutnat jako od maminky
Jak uvařit nejlepší kynuté knedlíky. Výborné jsou z čerstvého ovoce, bohatě posypané tvarohem
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak na ty nejlepší dvojctihodné koláčky? Takhle je dělá slavný cukrář