Pečeme s Ivou: Znáte vohrnoušky? Nadýchané buchty s tvarohovou náplní lahodí oku i mlsným jazýčkům
21. 7. 2022 Vaření
Máte-li rádi plněné buchty, určitě si na vohrnouškách pochutnáte. Jsou z kynutého těsta, plněné tvarohem a ozdobené několika kousky právě zrajícího drobného ovoce. Na talíři vypadají vohrnoušky velice lákavě, už na první pohled jsou atraktivní svým neobvyklým tvarem.
Když pekařka promluví...
Když jsem vohrnoušky viděla poprvé, hned mě zaujaly svým vzhledem – čtvercovým tvarem i tím, že z nich vykukuje náplň a my tak hned víme, nač se můžeme těšit. Těsto můžeme použít vlastně kterékoliv koláčové, vyzkoušené a oblíbené. Buchty se tvarují velmi snadno a dobře, povede se to určitě každému.
Co budete na vohrnoušky potřebovat? Těsto: 190-220 g vody (podle potřeby), 1 žloutek, 60 g změklého sádla (či másla), 1 lžíce rumu, 80 g cukru, strouhaná citronová kůra, špetka soli, 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 13 g čerstvého droždí
Náplň: 375 g (1,5 vaničky, kostky) tvarohu, 1 vejce, asi 4 lžíce cukru (podle chuti), 1,5-2 lžíce pudinku Creme Ole (na zahuštění), drobné ovoce (moruše, borůvky, ostružiny atd.). A navíc ještě trochu sádla na promazávání vohrnoušků mezi sebou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budete postupovat? Pomocí domácí pekárny: Suroviny na těsto vložíte do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijete program Těsto.
Ručně nebo robotem: ve vlažné vodě rozmícháte trochu cukru, lžíci mouky a všechno droždí (suroviny odeberete z přichystaného, odváženého množství) a necháte 20 minut pracovat. Pak přidáte zbytek surovin a uhnětete těsto, keré bude kynout asi 45-60 minut.
Připravte si náplň. Tvaroh oslaďte, promíchejte s vejcem a přidejte pudink Creme Ole (pokud je náplň řidší) nebo několik lžic mléka (u tvarohu z kostky, kdy bývá náplň velmi hustá).
Vykynuté těsto: Vykynuté těsto rozdělíte na 20 kousků, které naplníte podle foto postupu. Těsto je příjmně tvárné, nelepivé. Náplň každé buchtičky korunujte několika kousky ovoce. Jednotlivé kousky naskládejte do sádlem vymazaného pekáče (klasický, velký pekáč s dvěma uchy) nebo plechu, kde ale nepokryjí celou plochu. Ukládejte je vedle sebe, volně, nezapomeňte mezi jednotlivými kousky potírat sádlem, jako u českých (Honzových) buchet. Vohrnoušky nechte nakynout (20-40 minut), okraje jim svrchu potřete rozpuštěným sádlem a upečte ve vyhřáté troubě (190 °C / 25-30 minut). Hotové pocukrujte a podávejte.
Drobečky z ošatky
- Náplň nemusí být jen tvarohová. Zkuste třeba náplň z hustého pudinku smíchaného s kouskem másla.
- Výborná je náplň míchaná z hustého pudinku a tvarohu, ale v podstatě je můžete naplnit kteroukoliv z vašich oblíbených náplní. Důležitý je tady spíše ten efekt „otevřené buchty“, která láká náplní i neobvyklým tvarem.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Pečeme s Ivou: Jak kyne těsto s omládkem, jak s babiččiným kváskem a co je to poliš?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup