Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když u vašeho dítěte zjistí celiakii, nastává vám fáze hledání… Nejen toho, kde všude se ukrývá lepek, ale třeba i mouky, z níž se vám bude nejlépe péct, nebo těstovin, které bude váš potomek ochoten sníst. Jak to vypadalo u nás, si můžete přečíst v dalším dílu seriálu Máma a bezlepková Áňa. 

Těstoviny - nejoblíbenější dětské jídlo

Asi jako každé dítě má naše Áňa ráda těstoviny. Vzhledem k tomu, že to je jedna z odpovědí (společně s palačinkami), které se mi dostane, když se jí zeptám, co by chtěla k večeři, dalo by se říct, že jde o jedno z jejích nejoblíbenějších jídel.

Ačkoli je Anička na svůj věk celkem gurmán a nepohrdne ani takovými pokrmy, jako jsou šneci nebo sushi, ohledně těstovin je celkem skromná a nejraději je má s kečupem. To zase vidím poměrně nerada já, a tak jí vždycky aspoň přesvědčím k nějaké lepší rajčatové omáčce

Kukuřičné jsou nejčastější

Když Aničce zjistili celiakii, museli jsme začít pátrat, jakými těstovinami nahradíme ty klasické. Naštěstí nabídka bezlepkových těstovin v obchodech je poměrně široká a seženete je skoro všude. Horší je to ale s jejich chutí. Asi nejdostupnější jsou těstoviny kukuřičné, které patří i k nejlevnějším (cena je cca 40 Kč za 500 g).

Zpočátku je Áňa jedla celkem bez protestů, v poslední době už je ale odmítá. Jejich chuť je zkrátka opravdu hodně jiná, mají poměrně zvláštní konzistenci a po uvaření jsou tak trochu „oslizlé“, jak se říkalo v Pelíšcích. Navíc mají malinko nasládlou chuť, což v kombinaci s některými omáčkami nejde úplně dohromady. 

Asijské rýžové

V poslední době proto Áňa spíš vyžaduje těstoviny rýžové. Vzhledem k tomu, že máme u nás v rodině v oblibě asijskou kuchyni, hlavně tedy vietnamskou, mám to poměrně jednoduché. Na pokrmech s rýžovými nudlemi je spousta specialit vietnamské kuchyně přímo založená, třeba slavný vietnamský nudlový salát Bún bò Nam Bô, který Áňa přímo zbožňuje.

Do jídel s asijským nádechem proto s oblibou často používám tyto nudle (např. bun nebo pho), které seženete nejen v obchodech s asijskými potravinami, ale nyní už i běžně v supermarketech. Jejich předností je nejen přijatelná cena (500 g balení koupíte přibližně za 50 Kč), ale i rychlá příprava. Nudle obvykle jen stačí namočit do vody, uvařené jsou pak za tři minuty. 

Z fazolí a pohanky

Na bezlepkové nudle je ostatně asijská kuchyně vůbec bohatá. Zkoušeli jsme třeba i skleněné nudle z mungo fazolí, které se hodně podobají těm rýžovým. Přirozeně bezlepkové jsou i japonské soba nudle, které se dělají z pohankové mouky. Ty se sice dají sehnat i v supermarketu, jen je třeba si ohlídat složení, často se totiž dělají i s přídavkem mouky pšeničné.

Jen pozor, úplně tak jednoduché to s tou asijskou kuchyní také není a často v asijských bistrech najdete, že je jídlo s lepkem. Jak jsme později zjistili, může za to obvykle sójová omáčka, do níž se bohužel pšeničná mouka často přidává. 

Mohou být i z luštěnin

Problém však nastal, když jsem chtěla uvařit nějaké italské těstoviny, třeba s rajčaty, nebo carbonara s vajíčky a slaninou. Naštěstí jsem zjistila, že i rýžové těstoviny se dělají v klasických tvarech italských těstovin a jako bezlepková náhražka fungují výborně. A navíc Áně mnohem víc chutnají. Jen jsem si tedy musela zvyknout, že je musím vařit déle, než je uvedené na obalu. Což ostatně ale platí i u těch kukuřičných.

Zkoušeli jsme i těstoviny z luštěnin, které také poměrně běžně koupíte v obchodech. K dostání jsou čočkové, cizrnové nebo hrachové, ani jedny z nich se u nás ale bohužel s velkým úspěchem nesetkaly. A nezachránila to ani lákavá červená barva u těch z červené čočky. Ale stále se nevzdávám a doufám, že je třeba Áňa někdy vezme na milost. 

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Nejlepší jsou ty italské

Jako v těstovinovém ráji jsme se ale cítili v Itálii. Nevím, jak to dělají, ale jejich bezlepkové těstoviny chutnají úplně jako ty lepkové. Ostatně, kde jinde byl měl čekat člověk kvalitní těstoviny, než v zemi pastě zaslíbené. Když jedeme do Itálie, snažím se je tam nakupovat do zásoby. Bezlepkové těstoviny dělá například i známý výrobce Barilla, dobré zkušenosti mám i se značkou Rummo.

Pokud se v létě chystáte do Itálie, určitě doporučuju si tam těstoviny pořídit. Navíc je tam seženete i za poměrně dobré ceny (400 g balení stojí kolem 2 EUR, což je přibližně 50 Kč). U nás můžete nakupovat v italských obchodech, ale samozřejmě už musíte čekat vyšší ceny. Zase se mi ale v jednom pražském obchůdku podařilo sehnat třeba bezlepkové lasagne, takže jsem mohla uspokojit Áni touhu po oblíbeném italském pokrmu s boloňským ragú

A pokud by vás zajímalo, jak je to s bezlepkovým stravováním v Itálii obecně, tak o tom vám povyprávím v některém z dalších dílů našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa

Náš tip: Vietnamskou polévku pho s plochými rýžovými nudlemi, kterou si Anička rovněž všude ráda dává, si můžete uvařit podle našeho video receptu

Na fotografie různých druhů bezlepkových těstovin se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách a které u nás nakonec vyhrály?

Ukázat 9 fotografií

 

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více