Retro okénko: Sójové řezy stávaly 80 haléřů a ve škole se dělily pravítkem! Takhle snadno si je vyrobíte doma
6. 7. 2022 Vaření
Sladké válečky známé jako sójové řezy nebo sójový suk milovalo v dětství spousta lidí a mnohým tato láska vydržela až do dospělosti. Prodávají se dodnes, receptura na jejich výrobu se nezměnila, stále od nich můžete čekat stejnou sladkou chuť a jejich oranžový nebo červeno-žlutý obal vás v obchodě naláká z dálky.
Unikátní cukrovinka ze sóji
Na sójové řezy vzpomíná spousta lidí s nostalgií. Prodávaly se také jako sójová tyčinka, někteří jim říkali sójový špalek nebo sójový kmen. Zbožňované byly nejen pro svou rumovou a jemnou mléčnou chuť, ale i pro tvar a konzistenci, díky níž se ve škole snadno daly mezi spolužáky rozdělit pravítkem. Sójové řezy jsou mezi našimi sladkostmi unikátní už jen tím, že jejich základem je sója, respektive sójová mouka.
O jejich historii toho mnoho známé není, jisté však je, že sója se u nás, konkrétně v Kolíně, pro potravinářské účely zpracovávala již od konce 19. století. Dějiny samotných válečků se však datují až do roku 1959, kdy s jejich výrobou začali v Zora Olomouc, první moravské továrně na cukrovinky a čokoládu.
Mohlo by vás zajímat
Dřív za 80 haléřů, dnes za desetikorunu
Postupem let sójové řezy začali dělat i další výrobci, v Olomouci na ně ale nezanevřeli, jen teď již Zora patří společnosti Nestlé a sójové řezy nestojí osmdesát haléřů jako kdysi, ale něco kolem 10 Kč. V posledních letech se jen trochu vylepšila receptura a sójové řezy získaly nové příchutě – čokoládovou a brusinkovou.
I když jsou hodně sladké, dalo by se o nich říct, že jsou tak trochu předchůdcem různých dnešních energetických tyčinek a mnozí je považují za ideální tyčinky po sportovním výkonu. Jsou také ideální dobrotou, kterou si můžete zabalit třeba na túru do hor. A pokud se vám jich doma nashromáždí víc, můžete je využít i do různých moučníků.
Trochu zdravější sójové řezy
Pokud dáváte přednost doma vyrobeným cukrovinkám, můžete si udělat sami tuto snadnou domácí variantu. Smíchejte na ni 100 g hladké plnotučné sójové mouky, 100 g moučkového cukru, 40 g trochu změklého másla,1 bílek a trochu rumu pro chuť. Vše pořádne uhněťte a vytvarujte válečky, které nakrájejte na kousky. Nechte vychladit.
Pokud si chete udělat opravdu zdravou tyčinku, můžete zkusit i jejich zdravější alternativu podle následujícího receptu. Budete potřebovat: 70 g mletých ovesných vloček, 110 g sušeného sójového mléka, 70 g kokosové mouky, 25 g rýžové mouky, 60 g vanilkového proteinu, 3 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce medu, trochu rumové esence, 100 ml sójového neb normálního mléka.
Postup: Všechny suroviny dejte do mísy a promíchejte je, až vznikne hladká hmota. Z ní pak vytvarujte válečky a ty nakrájejte na menší suky. Dejte vychladit a ztuhnout do lednice a zakrátko si můžete pochutnávat na zdravé sladké dobrotě. Případně si můžete část hmoty oddělit a vmíchat do ní kakao nebo nasekané sušené brusinky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Vzpomínáte na Metro dezert? Tahle cukrovinka je k dostání i dnes, ale podle našeho receptu si ji upečete doma
Kvíz na téma retro zákusky: Vyzkoušejte své znalosti o sněhových dezertech
Zdravé domácí müsli tyčinky se dají připravit pečené i nepečené. Jak na to?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 43 minutami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 1 hodinou
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 3 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 16 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 21 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Pečeme s Ivou: Snadné farmářské bagety s celozrnnou moukou jsou krásně nadýchané a po ochutnání si je zamiluje celá rodina
Tereza z Peče celá země nabídla recept na koňakové špičky do skleničky: Vejde se do nich víc likéru, říká s úsměvem