Tereza z Peče celá země nabídla recept na koňakové špičky do skleničky: Vejde se do nich víc likéru, říká s úsměvem
7. 5. 2024 Vaření
Koňakové špičky jsou populárním dezertem, který si získal oblibu především u nás a na Slovensku. Tento zákusek vyniká výraznou chutí vaječného koňaku, která je perfektně kombinovaná s čokoládou a dalšími ingrediencemi. Příprava koňakových špiček ovšem není jednoduchá, proto, společně s finalistkou Peče celá země Terezou, nabízíme recept, jak si ji usnadnit.
Retro nově
Dezerty, které byly populární v dřívějších letech, se v dnešní době opět dostávají do středu zájmu. Známé sladkosti jako větrník, věneček, punčový dort či koňaková, chcete-li likérová špička se ovšem mění před očima. Nejen, že dochází k využívání nových receptur, ale někdy dochází i k vizuální proměně.
Dnes už není zvláštností, že uvidíte větrník připravený na plechu, větrník jako dort, který najdete v pražské cukrárně Myšák, nebo třeba rakvičky ve skleničce, jež nabízí kavárna CoffeeCup ve Františkových Lázních.
Stejně se dá připravit i špička, retro zákusek, který je tradičním způsobem poměrně složitý na výrobu. Ovšem, když špičku dáte do skleničky, celý postup si značně usnadníte, a přitom nepřijdete o tu chuť!
Mohlo by vás zajímat
Jde to i jednodušeji
Pro ty, kteří se neodvažují pustit do tradičního postupu, připravila, ve spolupráci s webem Toprecepty.cz, speciální špičky do skleničky finalistka letošního Peče celá země Tereza Olbrichtová.
„Výhod je podle mě hned několik. Nemusíte shánět speciální zdobící špičku, není tak těžké vychytat perfektní konzistenci krému na stříkání a do skleničky se také vejde víc vaječňáku,“ říká s úsměvem pro Toprecepty.cz.
„Dezerty do skleniček nebo kelímků mají také tu výhodu, že je můžete relativně snadno převážet a jsou tak ideálním pohoštěním na oslavy a setkání bez stresu, že se vám po cestě rozpadnou,“ dodává.
Domácí je lepší
Protože je ovšem Tereza zkušenou cukrářkou, je zvyklá si všechny komponenty připravovat sama. Pokud se tedy nechcete pouštět do výroby vaječňáku, nebojte se v obchodě sáhnout do regálu po těch, které jsou běžně v prodeji. U piškotů Tereza radí si připravit vlastní.
„Myslím, že domácí piškotky vůbec nejsou složité na přípravu a jsou skutečně o hodně chutnější i samotné. Obzvlášť pokud je před pečením poprášíte moučkovým cukrem,“ sdělila účastnice Peče celá země webu Toprecepty.cz.
„Vaječňák je trošku složitější, hlavně kvůli nutnosti míchání a hlídání teploty, má tendenci se díky sladkému Salku přichytávat. Tam bych se kupované variantě určitě nebránila,“ dodala.
Když by si měla sama v cukrárně vybrat, jaký dezert zvolí, bude mít jasno. „Já zbožňuju klasické věnečky s citronovou polevou. Momentálně ladím recept na dokonalý krém, který věnečky hned nerozmočí a vydrží i do druhého dne, zároveň ale nechutná jako kostka másla. Myslím, že se máte na co těšit,“ slibuje Tereza.
Koňakové špičky do skleničky
Na přípravu netradičních špiček budete potřebovat: Na čokoládový krém chantilly: 2,4 g plátkové želatiny, 100 g smetany 33%, 1 g soli, 50 g čokolády (70%) a 200 g smetany (33%). Na karamelový likér: 50 g žloutků (ze 3 vajec), 170 g smetany (31-33%), 120 g mléka, 200 g karamelizovaného salka, 1 vanilkový lusk a 100 g rumu. Na piškotky: 150 g vajec (3 ks), 115 g cukru krupice, 115 g hladké mouky a špetku soli. Na čokokrém: 200 g čokolády cca 54%, 280 g smetany 33%, 70 g žloutků, 100 g cukru krupice a 80 g másla.
Jak na to?
Chantilly
- Začněte den předem přípravou čokoládového krému chantilly. Nejprve dejte želatinu nabobtnat do studené vody.
- Smetanu se solí ohřejte pod bod varu, nalijte na čokoládu a přidejte plátkovou želatinu. Promixujte tyčovým mixérem, přidejte zbytek studené smetany, zakryjte a v lednici nechte do druhého dne. Poté vyšlehejte.
Likér
- Jako druhý si připravte karamelový likér. Všechny suroviny kromě rumu zahřejte v rendlíku za stálého míchání na 84 °C, poté přidejte rum, odstavte z ohně a nechte vychladit. Nebo si kupte vaječňák a máte tento krok ušetřen.
Čokokrém
- Nyní už je čas na přípravu čokokrému. Smetanu v rendlíku zahřejte pod bod varu a za stálého míchání ji nalijte na žloutky s cukrem.
- Poté vše vraťte do kastrůlku a zahřejte na 80 °C. Horkou směs nalijte na čokoládu, promíchejte a nechte vychladit na 35 °C.
- Pak přidejte máslo a promíchejte tyčovým mixérem. Směs nechte lehce vychladit, aby se při stříkání z cukrářského sáčku neroztékala.
Piškotky
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny (10-15 minut) a poté metličkou vmíchejte prosátou mouku se solí. Směs přendejte do zdobícího pytlíku s hladkou špičkou a stříkejte piškotky o velikosti 4-5 cm.
- Lehce posypte moučkovým cukrem a pečte na 170 °C 10-15 minut.
Kompletace
- Do skleničky nastříkejte cukrářským sáčkem po obvodu čokokrém, do něj nalijte karamelový likér, přiklopte piškotem a navrch nastříkejte čoko chantilly krém. Můžete podávat.
Jak probíhala Terezina cesta soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:
Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit i klasické likérové špičky:
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Krupicovo pudinkový letní dort: Osvěžující vláčný dezert korunují šťavnaté jahody zalité do pevné želatiny, příprava je snadná
Tereza z Peče celá země nabídla recept na koňakové špičky do skleničky: Vejde se do nich víc likéru, říká s úsměvem
VIDEO: Eliška otestovala, kde mají v Praze nejlepší větrník. Našla skvost, podprůměrné suroviny i jedno překvapení
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 8 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Potěšte milovanou maminku na její svátek: Toprecepty nabízí slevu 33 % na své populární kuchařky
Kde mají v Praze nejlepší věnečky a kolik stojí? První místo získává retro kavárna na Vinohradech, za 45 Kč kvalitu nečekejte
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská