Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Také vás u babičky baví malované hrníčky, starý šlehač nebo jiné kuchyňské vybavení? Ledacos s z toho je stále funkční a v plném provozu. Nafotili jsme pro vás kuchyňské předměty z domácností našich redaktorek a jejich blízkých. Připomeňte si s námi, jak se vařívalo kdysi.

Od hliníku až k remosce 

Pamatujete na hliníkové příbory? Naše redaktorka Lucie má pár kousků stále doma! Používá i retro otvírák na láhve, retro ubrus a skleničky nebo hrníčky. Zkrátka, výbava, která má v její domácnosti pořád své místo.

Je příjemné brát do rukou věci, které už mají něco za sebou a navíc, když znáte jejich majitele. Vyvolává to krásné vzpomínky,“ komentuje Lucka. 

Totéž najdeme na naší chalupě v Rychlebských horách,“ říká šéfredaktorka Šárka a dodává, že její rodina stále používá původní starou remosku, zhruba 50 let starou ledničku, hliníkové příbory a mnohé další kousky, které dnes v moderních domácnostech nenajdete. 

Zásobárna u rodičů

Já už toho doma moc nemám, ale u svých rodičů jsem našla poklady, které v domě zbyly po babičce. Nejvíc mě potěšil nález dětského talířku s obrázkem dětí na kole. Ten jsem v dětství přímo zbožňovala a chtěla jsem jíst jen z něj. Doma si hýčkám hrneček s modrými švestkami, který se vyrábí i dnes, ale dřív nebyl moc k sehnání,“ svěřuje se redaktorka Hanka a dodává, že nejvíc si cení dvou na první pohled obyčejných keramických kalíšků, v nichž se dřív v cukrárnách podávaly mléčné koktejly. 

Retro cukrárny jsem si zamilovala, když mi bylo asi 18 a příliš jich už nezůstávalo. Dětství jsem strávila v pražské cukrárně u Myšáka, na kterou měla hlavně moje babička spoustu vzpomínek. Když Myšáka zavřeli a cukrárny se začaly měnit na modernější, začala jsem po nich tesknit a nostalgicky vzpomínala na podniky, kde se sedělo na polstrovaných stoličkách s kovovými nožičkami a mléčné koktejly tu podávali v keramických pohárcích. Právě ty se pro mě staly jakýmsi symbolem zaniklých cukráren mého dětství, a tak jsem ráda, že se mi poštěstilo sehnat dva domů. Dodnes je opatruji jako oko v hlavě a dětem do nich dávám koktejly vždy s obavou a varováním," uzavírá Hanka.

Starý robot a mlýnek

Ty mlýnky mám u babičky pokaždé na očích. Mák babičce melu vždy, když jsem u ní a tyto mlýnky (ještě s masovým) jsou ve špajzu vyrovnané v řadě jako vojáci. A taky starý robot Thermomix, jeho skříň už sice babičce slouží jako odkládací místo, ale některé součásti stále používá. Určitě je to šlehač. Lepší vajíčka s cukrem než ze skleněné mísy, která byla součástí tohoto robotu, jsem ještě nejedla," vzpomíná externí redaktorka Iva.  

Šéfredaktorka magazínu, Šárka, má zase slabost pro růžový porcelán. „Sbírám jej léta a kdysi to bývalo moje univerzální přání na dárky k narozeninám. Jednu dobu jsem porcelán neměla kde vystavit, tak byl schovaný ve skříňce. Teď má svoji čestnou polici v obývacím pokoji," svěřuje se Šárka a dodává, že z chalupy má ještě mosazný hmoždíř a několik starých talířů. 

Talíře mám spíš na památku, hmoždíř ale používám, stejně jako formu na bábovku nebo hrníčky," uzavírá Šárka.

A vy se můžete podívat do naší galerie na autentické předměty z domácností naší redakce a připomenout si tak třeba svoje dětství...

Něco navíc: Připravte si k tomu prohlížení i dobrý pochoutkový salát podle našeho video receptu: 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli