Přehledný manuál: Jak správně skladovat potraviny, abyste ušetřili peníze i čas. Tyhle jednoduché zásady fungují pro všechny
8. 9. 2022 Domácnost
Správné skladování potravin je nutností. Když ho dobře provádíte, zároveň více přemýšlíte nad nákupy a tím, co budete vařit. Zároveň šetříte. Zjistěte, jak správně skladovat potraviny.
Nedělejte ze spíže skladiště
Pokud máte spíž v samotné místnosti, může v ní skončit spousta věcí, u kterých právě nevíte, kam s nimi. Brzy ztratíte orientaci, a to vede ke kažení potravin a zbytečnému plýtvání. Důvodem může být také špatné promýšlení nákupů. Také se ale může jednat o nevhodné skladování. Plýtvat je škoda. Zjistěte, jak skladovat potraviny ve spíži, abyste nemuseli nic vyhazovat.
Mohlo by vás zajímat
Zastavte chaos ve skladování
Abyste mohli co nejlépe využívat suroviny, potřebujete dobře vědět, co kde najdete. Věnujte den tomu, že spíž vystěhujete a znovu si naplánujte její uspořádání. Věci, které používáte často, by měly být v úrovni očí a co nejblíže k odběru. Potraviny v sáčcích (rýže, těstoviny, luštěniny, cukry a mouky) je lepší skladovat v dózách, aby se do nich nedostal žádný hmyz. Na drobné pytlíčky, jako jsou kypřící prášky, pudinky a koření se hodí různé organizéry. Budete je tak mít hezky pohromadě a přehledně a nestane se, aby pytlíček zapadl do tenat zapomnění.
Podobná organizovanost se vyplatí i u různých sladkých a slaných sušenek, chipsů a podobně, kdy čas páchá zločin na chuti. Objevený pytlík po několika letech pak nejspíš zamíří do koše. Pokud budete kupovat věci do zásoby, třeba v akci, skladujte je pak tak, aby potraviny s nejkratším termínem spotřeby byly vepředu, za nimi pak ty, které vydrží déle. Když budete vybírat dózy, zaměřte se na takové, které mají těsně přiléhající víčka, do kterých se nedostanou žádní nevítaní živočichové. Dózy a pytlíky s potravinami stejného druhu skladujte u sebe.
Na jednom místě pak bude vedle sebe třeba rýže, kuskus a těstoviny. Na jiném místě budou pohromadě oleje, ocet a různá dochucovadla. Na prvním srovnání spíže si dejte skutečně záležet, aby bylo pohodlné, přehledné a praktické. Nenechávejte otevřené ani oříšky a různé sušené ovoce. Mohly by přivábit škůdce, ale také se zkazit. Proto otevřené balení přesuňte do dobře uzavíratelné sklenice nebo dózy.
Mohlo by vás zajímat
Provádějte pravidelnou kontrolu
Maximálně jednou za půl roku zkontrolujte stav potravin, omyjte police, a pokud zjistíte vady na baleních, tak potraviny uložte do bezpečných dóz. Pravidelnou kontrolou a díky dobré organizaci spíže zamezíte zbytečnému plýtvání a ušetříte peníze, i když tomu budete muset věnovat nějaký ten čas.
Hýčkejte si sklep
Pokud máte sklep, máte výhodu při skladování řady potravin. I tady se vyplatí dobrá organizovanost a kontrola alespoň jednou za rok. Uskladnit tu můžete nejen brambory, ale také kořenovou zeleninu a hlavně řadu různých vlastních produktů. Ať už se jedná o zavařeniny, rajčatové omáčky, zavařované okurky a spoustu dalších potravin, je třeba, aby byly skladovány podle roku výroby. Nejstarší sklenice by měly být nejblíže, abyste je mohli odebrat jako první.
Brambory skladujte v přepravce, která má ve stěnách otvory. Kořenovou zeleninu ideálně zapíchejte do bedýnky s pískem. Saláty a další listovou zeleninu dejte do zavěšené síťky.
Extra tipy navíc:
- Přemýšlejte nad nákupy a nenakupujte impulzivně něco jen proto, že je zrovna nižší cena. Pokud například máte v úmyslu pořídit do zásoby 30 nebo 50 kg mouky, zvažte, zda ji opravdu zvládnete spotřebovat.
- Konzervy, oleje, octy, těstoviny a podobně naopak kupujte bez obav, když jsou v akci. Obvykle vydrží déle, než je stanovená doba minimální trvanlivosti.
- Poznejte rozdíly mezi minimální trvanlivostí a datem spotřeby. Věnovali jsme tomu dříve celý článek.
- Nasbírejte si tam, kde je to možné, suroviny zdarma a pak si je zavařte nebo usušte. Například houby nebo i ovoce. Kde můžete bez potíží sbírat ovoce, to zjistíte z mapy speciálního webu Na ovoce. I když už sezona skoro končí, dost toho ještě stihnete.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat cukety. Jsou vhodné k masu i nasladko
Sezona cuket (cukín) trvá poměrně dlouho, v našich podmínkách na zahrádkách je sklízíme od července přibližně do poloviny září. Pěstujeme nebo… Číst více
Dokonalá boloňská omáčka podle Meghan Markle: Vyzkoušejte tajný trik vévodkyně ze Sussexu
O Meghan Markle, vévodkyni ze Sussexu a manželce… Číst více
Hladká a chutná omáčka je prubířský kámen kuchařských dovedností
Připravit dobrou, chuťově zajímavou omáčku patří k vyššímu kuchařskému umění, k němuž se dopracujeme zkušeností a praxí. Dobrá omáčka musí mít… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Olomoucké tvarůžky v teplé kuchyni. Jsou skvělé do polévek a v kombinaci s masem, zeleninou, brambory nebo těstovinami
Tvarůžky doplní a ochutí mnoho pokrmů z masa, různé tousty, topinky apod. Kdo má voňavé sýry rád, najde spoustu inspirace na našem webu. Již před… Číst více
Low carb dieta je hit: Udělejte si květákové rizoto nebo dýňový knedlík bez mouky!
Low carb neboli nízkosacharidové stravování u nás… Číst více
Zelenina během grilování získá na atraktivitě. Jak ji grilovat, abychom si vždy pochutnali
Zelenina upravená na grilu může tvořit báječnou přílohu nebo i hlavní chod. Po grilované zelenině sáhnou dospělí i děti, protože má atraktivní vzhled… Číst více
Letní zelenina pro lazary a dietáře: Zázračná cuketa čistí tělo a pomáhá proti otokům
Sezóna cukety je tu! Tato letní zelenina si v… Číst více
Syrová cuketa v kuchyni: Jak poznat kvalitní plody, proč je neloupat a jak je skladovat?
Cuketa je zdravá letní zelenina, která se podobá… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sušené ovoce: Ideální zdravá sladkost nebo kalorická bomba? Záleží na druhu úpravy!
Velký průvodce dýněmi: Na co se hodí Hokkaido, jak jíst tu špagetovou? A zásady správného skladování
„Spotřebujte do…“ nebo „minimální trvanlivost“. Víte, jaký je mezi tím rozdíl?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 7 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 8 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 19 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19