Octová limonáda shrub má i své podzimní varianty: Dokonalá je dýňová se zázvorem a skořicí
23. 9. 2022 Vaření
Domácí limonády jsou vždy hitem léta, letos je ale v kurzu ještě jedna novinka – shrub. Tyto speciální limonády z octového sirupu jsou dokonalým osvěžením a zpestřením pitného režimu, navíc prospívají i našemu zdraví. Můžete si je dát v nealko verzi, ale klidně je i říznout kapku alkoholu.
Limonády z octa zaženou žízeň
Pokud by se o něčem dalo říct, že je v oblasti gastronomie v poslední době hit, je to fermentace. A právě na vlně kvašení se svezly i drinky, které se v poslední době stávají čím dál tím víc populárnější. Pod názvem shrub se ukrývá více druhů nápojů. Obvykle se ale jako shrub označují nejčastěji nealkoholické limonády připravené z vody či sodovky a z ovocného sirupu na bázi octa. Stejně se pak označuje i samotný octový sirup, někdy nazývaný také drinking vinegar neboli pitný ocet. Tento ocet se právě dochucuje ovocem, bylinkami nebo kořením, aby po smíchání s vodou vznikl vynikající nápoj zajímavé nakyslé chuti.
Mohlo by vás zajímat
Ocet jako součást drinků
Nápoje typu shrub ovšem nejsou žádným módním výstřelkem, ale drinky s dlouhou historií. Shruby se popíjely již v 17. a 18. století hojně v Anglii. Tehdy však šlo o likéry z rumu nebo brandy ochucené ovocem, citrusovou kůrou a ovoněné různými druhy koření. Později byly shruby (tedy směs ovoce a alkoholu) běžnou součástí punčů. Ovšem i nápoje s octem se pily v dávných dobách. Ocet se totiž běžně přidával do vody, která bývala často znečištěná. Jako dezinfekci do vody jej ostatně používali již staří Římané. Později sloužil ke konzervaci ovoce, které se v něm nechávalo louhovat. Slitá šťáva se pak smíchala s cukrem nebo medem, svařila na sirup a pak se míchala s vodou nebo se přidávala do alkoholických koktejlů.
Tento původně anglický recept posléze převzali i Američané. Drinky s octem se pak staly populární v Americe v dobách prohibice, kdy se zkvašeným octem nahrazovaly alkoholické drinky. Tyto drinky pak sice zastínily klasické limonády, ale se vzrůstající oblibou doma připravovaných limonád se na výsluní slávy vrátily i shruby. Důkazem, že shruby nejsou žádnou novinkou je i původ slova, které pochází s arabského sharāb, jež znamená pít.
Experimentujte s ovocem o octy
Výroba samotného shrubu není nijak složitá a snadno si jej uděláte i doma. Navíc si můžete vyzkoušet mnoho různých verzí. Experimentovat můžete nejen s ovocem, ale i s druhy octa. Nejvhodnější jsou na shruby jablečný ocet, vinné octy, lze ale třeba použít i balsamico. Z ovoce se do shrubů nejvíc hodí bobulovité, dále jablka, hrušky nebo švestky. Nevhodné jsou jen citrusy, ocet je již sám o sobě dost kyselý a cílem je vytvořit vyváženou kombinaci sladké a kyselé chuti. Do shrubů se rovněž často přidávají různé druhy bylinek a koření pro intenzívnější a zajímavější příchuť. Samozřejmě záleží na vašich chutích, takže můžete experimentovat a kombinovat, jak se vám zlíbí.
Mohlo by vás zajímat
Voňavý dýňový shrub
K podzimu se třeba přímo báječně hodí spojení dýní, skořice a zázvoru. V kombinaci s jablečným octem vznikne přímo vynikající aromatický nakyslý drink. A jak takový shrub připravíte?
Budete potřebovat: 1 malou dýni (kabocha nebo hokkaido), 1 a 1/2 šálku cukru, 1 a 1/2 šálku jablečného octa, 1/4 šálku čerstvého zázvoru, nastrouhaného a 1 lžíci mleté skořice.
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Odřízněte stopku z dýně a rozkrojte ji na polovinu. Vydlabejte a odstraňte semínka. Položte ji řeznou stranou dolů na pečicím papírem vyložený plech. Pečte dýni, dokud ji není možné propíchnout vidličkou poblíž konce stopky, cca 45 minut až hodinu. Vyjměte dýni z trouby a nechte ji vychladnout. Pak vydlabejte dužinu.
Přendejte ji do mísy a přidejte cukr, ocet, zázvor a skořici. Promíchejte, vložte do chladničky přes noc nebo až na 24 hodin. Dýňovou směs propasírujte přes síto do mísy tak, aby vám zůstala jen dýňová šťáva. Šťávu pak přelijte do vymytých lahví a uložte do lednice. Používejte jako základ limonád nebo do alkoholických drinků.
Zdroje informací:
Oakley, T.: Shrub: A History
Dalby, A.: Food in the Ancient World from A to Z
Seriouseats.com
Annaskitchenshrub.com
Seedlipdrinks.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 14 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Někdo to rád kyselé: Vinný ocet se hodí do marinád i marmelád, jablečný do salátu
Trochu „opilá“ limonáda: Chlebový kvas zažene žízeň, osvěží a hlavu vám nezamotá. Takhle jej připravíte doma
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu