I z brambor můžete upéct výtečný koláč. Připravte ho s jablky a drobenkou, správnou chuť mu dá oblíbené koření
19. 10. 2022 Vaření
Brambory a jablka patří mezi tradiční podzimní symboly a v naší kuchyni nesmí chybět. Je skvělé spojit tyto dvě obyčejné základní suroviny do výborného koláče. Připravte si ho podle našich tipů a vychutnejte si v něm všechny tóny podzimu.
Jak na bramborová těsta
Bramborová těsta jsou poměrně oblíbená. Na přípravu koláče se hodí brambory typu C, které mají více škrobu, případně univerzální typ B. Do těsta se dávají vařené brambory. Protože musí být zcela vychladlé, je třeba počítat s dostatečným předstihem na jejich přípravu. Ideálně si je uvařte den předem. Nejlepší je mouku přidávat postupně, až do správné konzistence. Když přidáte větší množství mouky, nebude moučník tak křehký. Když pracujete s bramborovými těsty, je potřeba se příliš nezdržovat. Musíte je zpracovat rychle, protože bramborová těsta mají tendenci řídnout.
Náš tip: Připravte si bramborové šišky podle tohoto videoreceptu:
Jak připravit jablkovou náplň
Na náplň se hodí chuťově výraznější jablka. Díky tomu je nebudete muset příliš dochucovat, ať už citronem nebo cukrem. Místo cukru můžete přidat rozinky, které dodají sladkost. K jablkům se výborně hodí skořice, z koření lze přidat muškátový oříšek, zajímavou chuť dodá trochu zázvoru, případně kardamomu. Voňavým řešením je i nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu, případně pokrájené vlašské ořechy.
Mohlo by vás zajímat
Jak umíchat drobenku na koláč
Také drobenka je samostatnou kapitolou. Můžete využít jen máslo, mouku a cukr. Takto drobenku připravíte správně. I drobenku můžete ovonět. Hodí se hlavně skořice a vanilka. Chuťově se báječně spojí, když do ní použijete i trochu namletých vlašských ořechů.
Jak na koláč z bramborového těsta s jablky a drobenkou
Na přípravu těsta na formu o průměru 27 cm budete potřebovat 200 g uvařených vychladlých brambor, 250 g polohrubé mouky (případně více), 100 g másla, 100 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 velké vejce, lžičku prášku do pečiva a špetku soli. Na náplň budete potřebovat zhruba 1 kg nastrouhaných jablek, lžičku skořice, rozinky nebo sekané ořechy. Na drobenku budete potřebovat 80 g změklého másla, 100 g polohrubé mouky, 3 lžíce cukru, ½ lžičky skořice. Máslo a hrubá mouka budou potřeba na vysypání formy.
Troubu předehřejte na 180 °C. Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte najemno a přidejte zbývající suroviny na těsto. Vytvořte hladké těsto. Když bude lepit, přidejte malé množství mouky, ale nedávejte jí příliš. Těsto rozválejte na velikost formy a vložte ho do ní. Těsto vytvarujte podle formy a nezapomeňte na strany. Propíchejte vidličkou. Na těsto rozložte jablka, posypte skořicí. Případně přidejte rozinky, ořechy. Připravte si z másla, mouky, cukru a skořice drobenku, a nasypte ji na koláč. Nádobu s koláčem vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 25 minut, podle toho, jak bude péct trouba.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v… Číst více
Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k… Číst více
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole… Číst více
Domácí Raffaello kuličky: Jsou jen ze tří ingrediencí a dokonale připomínají známé Raffaello. Jsou ale mnohem levnější
Jednodušší a lepší to být opravdu nemůže. Tyto Raffaelo kuličky se rozplývají na jazyku a jsou hotové do 15 minut. Jako nepečené cukroví je… Číst více
Jak dlouho před Vánocemi chystat nepečené cukroví? Stačí na poslední chvíli
Nepečené cukroví se připravuje poslední týden před Vánocemi. Všechny druhy cukroví máme upečené, nazdobené a uložené v krabicích. Zbývá nám… Číst více
Nepečené kuličky: Jak na ně? Využít lze zbylé suroviny z přípravy jiného cukroví
Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 12 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 16 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 17 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 19 hodinami