Prezident Masaryk a jeho skromný jídelníček: „Tatíček“ národa jedl jen třikrát denně a miloval jednoduchou bílou polévku
17. 11. 2022 Vaření
Luxusní jídlo, které si obvykle představujete u prezidentského menu, neplatilo u prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka. Miloval třeba skromnou bílou polévku. Připravte si ji podle něj.
Skromnost TGM
První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937), který se označuje i jen jako TGM, pocházel z chudých poměrů a on na to nikdy nezapomněl. Jeho otec byl kočí a maminka pracovala jako kuchařka. Masaryk byl, co se týká jídla, velmi skromný. Podle knihy Jaroslava Vašáka První republika u stolu neměl rád jídla o několika chodech. Stolník Alois Kadlec o něm řekl, že měl rád jednoduchost ve všem. Zakládal si na správné životasprávě a známé je také to, že jedl pouze třikrát denně.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbená jídla prezidenta Masaryka
Mezi prezidentova oblíbená jídla patřila bílá polévka, borůvkové knedlíky s mákem, a třeba také švestkové knedlíky. Zkrátka obyčejná jídla, která si připravujete doma. Pokud měl Tomáš G. Masaryk váženou návštěvu, podávala se vybraná jídla, jinak mu stačila i česnečka.
Mohlo by vás zajímat
Bílá polévka podle prezidenta Masaryka
Prezident Masaryk miloval bílá polévku. Nejednalo se o žádné luxusní jídlo. Stejně jako jeho další oblíbené pokrmy byla skromná. A ani příprava netrvala dlouho. Jaroslav Vašák v knize První republika u stolu popisuje postup velmi jednoduše: „Uvař silnou hovězí polévku. Zvláště v hrnku uvař 60 dkg osolené rýže. Zatím udělej z čerstvého másla bledou zásmažku či jíšku a dej do ni trochu sekané petržele. Zalej hovězí polévkou, a když povaří, zamíchej do ní povařenou rýži. Vaříš-li snad mladou husu, nebo máš-li zbytky kuřat, ober maso od kostí, pokrájej na nudle a dej do polévky.“
Pokud vám to takto nestačí, popíšeme si to popořádku. Na bílou prezidentskou polévku budete potřebovat: 1 l poctivého hovězího vývaru, k tomu hrnek suché rýže, plátek másla, lžíci hladké mouky, hrstičku nasekané petržele a sůl. Můžete přidat i zbytky kuřecího masa.
Jak na to? V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a pak uvařte rýži podle návodu na obalu. Rozpalte v kastrolu máslo, zasypte ho moukou, vytvořte světlou jíšku a zalijte ji vývarem. Deset minut povařte a přidejte hotovou rýži. Pokud máte zbytky kuřecího masa, pokrájejte ho na proužky a dejte k vývaru. Ohřejte, dosolte, pokud je potřeba a nakonec přidejte nasekanou petrželku.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Masaryk hladověl a alkoholik Gottwald měl rád tučná jídla. Jak se měnily chutě našich prezidentů?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 2 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 5 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Přečtěte si Zobrazit více
Svatí Pankráci, Serváci, Bonifáci vás se bojí všichni sedláci! Pranostiky na tři zmrzlé měly svoje kouzlo
Jak zahušťovat polévky a omáčky. Jíška je jednou z možností
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky