Pečeme s Ivou: Veliké koláče lopaťáky pekly kdysi už naše prababičky. Jsou podobné frgálům, plněné povidly a sypané drobenkou
19. 1. 2023 Vaření
S tímto receptem lehce nakoukneme do historie koláčů. Velký lopaťák, koláč sázený do pece pekařskou lopatou, je předchůdcem frgálů i mnoha menších koláčků. A proč trnčený? To proto, že je pečený s povidly ze švestek, trnek.
Když pekařka promluví...
Lopaťáky (či tzv. pecové vdolky) byly vlastně předchůdcem malých koláčů, koláčků nebo vdolečků (jak se jim někde říkávalo). Velké koláče o průměru až 35 cm, s náplní na povrchu, se sázely do chlebové pece na dřevěné lopatě. Dělávaly se prý trnčené, hruškové nebo syrové (tvarohové) – tak se píše v nádherné knize Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku.
Jsou vlastně hodně podobné frgálům. Pravděpodobně se pekly z jiného těsta, než je to popsané o kousek níž, ale – zkuste si i tak upéct kousek "téhle historie"
Co budeme na na 2 koláče o průměru asi 30 cm potřebovat? Těsto: 150 g vody, 15 g cukru, žloutek, 30 g změklého másla, 200 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 8 g čerstvého droždí
Náplň: švestková povidla a drobenka (40 g másla, 40 g cukru, 80 g polohrubé mouky)
Jak budeme postupovat? Ručně nebo robotem: ve vodě rozmícháme cukr, droždí, asi 2 lžíce z přichystané, odvážené mouky a necháme 20 minut pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme příjemně měkké těsto. Těsto je nutné nechat nakynout – mísu zakryjeme utěrkou, postavíme do teplé místnosti a necháme asi hodinu kynout. Zatím si připravíme drobenku.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly. Každý kus pak vyškrábneme na pomaštěný plech a malým válečkem vyválíme nebo prsty roztáhneme do tenkého, kulatého koláče o průměru asi 30-35 cm.
Oba koláče potřeme povidly, posypeme drobenkou a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180 °C / asi 20 minut).
Drobečky z ošatky
- Těsto můžeme uhníst i v domácí pekárně, ale protože je ho poměrně málo, používám jen kuchyňský robot.
- Hotový koláč můžete po upečení, ještě horký pokapat rozpuštěným máslem s rumem. Bude úžasně vonět.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Hitem sociálních sítí jsou cookie cups: Sušenkové kelímky si zamilujete! Jak na ně, aby se povedly?
Víte, jak si nejlépe vychutnáte sušenky? Přece se… Číst více
7 oblíbených dětských pochoutek. Co dobrého připravit dětem na jejich svátek. Tipy na dobroty, které zaručeně potěší
Mezi nejoblíbenější dětské dobroty patří domácí zmrzlina, barevné jednohubky, ozdobené cupcakes či rychlý jahodový dort. Můžeme upéct drobné slané… Číst více
Den domácích sušenek
Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Herečka Julie Roberts miluje obyčejný chléb a nikdy se nevzdá těchto vláčných sušenek s čokoládou
Majitelka jednoho z nejkrásnějších úsměvů na… Číst více
Hitem cukrařiny je brookies: Čokoládový dezert, který spojuje brownies s kousky sušenek
Hříšně čokoládový koláč brownies určitě znáte,… Číst více
7 nejlepších cookies, které udělají radost dětem. Hodí se do nich mrkev, čokoláda i arašídy. Osvědčené recepty poradí, jak je upéct
Pohoštění, jedlý dárek nebo svačinka Příprava těsta na cookies je záležitostí chvilky, často do něho přidáváme nakrájené ořechy a čokoládu. Můžeme… Číst více
Jednoduché a přitom krásné: Popraskané čokoládové sušenky crinkles jsou krásně vláčné a snadno se připravují
Sušenky crinkles jsou ideálním druhem cukroví,… Číst více
Buchty po ránu: Vynikající arašídové sušenky podle Josefa Maršálka zvládnete upéct jen ze čtyř surovin, navíc bez mouky
V posledním díle pořadu Buchty po ránu pekl Josef… Číst více
Sušenky z ovesných vloček s borůvkami podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a lákavá fialová poleva je snadná a rychlá
V dalším díle pořadu Buchty po ránu se Josef… Číst více
Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější
Pokud se chystáme na trek či vandr, nesmíme opomenout si dobře naplánovat, co budeme na našich toulkách přírodou jíst. Je třeba zjistit, jaké jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ledové matcha latte a frappuccino jako ze Starbucksu: Zelený nápoj z čajového prášku dokonale osvěží a „nakopne“
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 1 hodinou
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 17 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 19 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Jak nařezat špekáčky, aby se dokonale propekly a nespálily? K nejlepším metodám patří ježek nebo chobotnice
Komentáře
19. 1. 2023 17:05