Levné vaření: Z brambor připravíme vláčné lívance, lahodné špízy i báječnou španělskou tortillu
15. 1. 2023 Vaření
Ačkoli brambory přišly do Evropy až po návratu Kryštofa Kolumba z Ameriky a v našich zemích si cestu na talíř našly až koncem 18. století, ale pak se tu rychle zabydlely.
Bramborové lívance
Nejen v chudších oblastech brambory byly vždy tou nejdůležitější základní potravinou. Brambory jsou dostupné po celý rok a v porovnání s ostatními potravinami stále levné – i když i ony podražily. Proto i dnes se z nich dají připravit různorodé pokrmy, které jsou chutné, a přitom nezruinují peněženku.
Co všechno se dá z brambor připravit? Nemusí to být jen tradiční bramborák či bramborový guláš, možností je nepřeberně – a to naslano i nasladko. Rychlou variantou bramboráků jsou bramborové „lívance“. Budete na ně potřebovat 1kg brambor typu C, 1 vejce, špetku soli, 1 polévkovou lžíci hladké mouky a tuk na smažení.
Brambory a cibuli oloupejte a nastrouhejte najemno na struhadle nebo v kuchyňském robotu. Sceďte přebytečnou tekutinu. Přidejte vejce, sůl a mouku a dobře promíchejte. Tvořte placičky o průměru cca 10 cm a smažte v rozpáleném oleji. Podávat můžete sladké s jablkovým pyré nebo pro změnu slané s kysaným zelím.
Mohlo by vás zajímat
Bramborové špízy
Doslova luxusním obědem nebo večeří jsou bramborové špízy. Připravte si 8 velké brambor typu B nebo A, 300 g anglické slaniny, cibule, sůl a pepř, 4 polévkové lžíce oleje.
Nejprve uvařte brambory ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Brambory nakrájejte na 1 cm silná kolečka, cibuli na kroužky a slaninu na cca 1 cm velké kostky.
Střídavě napichujte na špejle či jehly (4 větší nebo 8 menších) plátky brambor, slaninu a cibuli, osolte a opepřete. Potřete olejem, položte na hliníkovou fólii a grilujte 8–10 minut, během grilování několikrát otočte. Slaninu můžete podle možností nahradit nebo doplnit klobásou či párkem.
Zapečené brambory
Zbyly vám brambory z předchozího dne? Připravte z nich zapečené šťouchané brambory. Pro zlatavě hnědé a křupavé pečené brambory potřebujete pouze tři základní ingredience. A jaké? Zbylé brambory (cca 750 g), rostlinný olej a koření (bylinky).
Brambory lehce rozšťouchejte, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osolte a podle chuti posypte různým kořením (sladká paprika, oregano, rozmarýn apod.), zakapte olejem, vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte, dokud brambory nemají hnědou kůrku. Můžete pak posypat čerstvou petrželkou. Podávejte se zeleninovým salátem.
Mohlo by vás zajímat
Bramborová tortilla
Španělé si omelety z brambor dopřávají většinou k snídani. Tato omeleta (španělská tortilla) může být skvělým a vydatným obědem nebo večeří. Na 2 porce (tedy na jednu pánev) budete potřebovat: 500 g brambor, 150 g cibule, 4 vejce. 250 ml olivového oleje, sůl.
Brambory oloupejte, nakrájejte hodně tenké plátky (můžete je i nastrouhat na plátky na struhadle nebo pomocí kuchyňského robotu) a osolte je. Cibuli nakrájejte najemno.
A jak na to? Na pánvi (o průměru 24 cm) rozehřejte olivový olej a přidejte plátky brambor. Brambory by měly být lehce pokryté olejem. Snižte teplotu na střední a brambory smažte asi 12 až 15 minut.
V druhé pánvi osmažte na oleji cibuli, dokud nebude průsvitná a zlatohnědá. Vejce vložte do velké mísy, důkladně je rozšlehejte metličkou a osolte. Oddělte brambory od olivového oleje pomocí síta. Brambory a cibuli přidejte do mísy k vejcím a nechte 3– 5 minut odležet.
Silně rozehřejte asi 2 až 3 lžíce olivového oleje, přidejte na pánev směs brambor, vajec a cibule a 2 minuty smažte. Když směs začne hnědnout (nenechte vejce ztuhnout), otočte tortillu pomocí talíře. (Jednoduše položte talíř na tortillu a pánev otočte tak, aby tortilla byla na talíři. Poté tortillu vložte do pánve.) Smažte 1 minutu na druhé straně. Tortilla by měla zůstat uvnitř vláčná.
Podávejte se salátem. Do této tortilly (omelety) můžete podle chuti přidat i hrášek, slaninu, vařené či pečené maso, klobásu. Prostě vše, co doma najdete.
Zdroj infromaqcí: chefkoch.de
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Legendární americký sendvič s arašídovým máslem a džemem: Takhle vylepšený banány jej miloval i král rock´n´rollu Elvis Presley
Jde sice jen o toastový chléb namazaný arašídovým… Číst více
Sendviče s okurkou milovala královna Alžběta II. Podle originálního receptu musí nejdřív okurka pustit vodu, pak se ochutí mátou
Když se řekne sendvič, většina lidí si představí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Šumavské zelňáky aneb Placky z kysaného zelí: Nejlepší jsou pečené v troubě a ochucené škvarky
10 rad, jak vařit opravdu levně: Plánujte, využívejte zbytky a vařte taky bez masa!
Super nápady na levná jídla, na kterých si pochutnáte. Zkuste třeba bramborové vopelky!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 20 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 21 hodinami