Usmažili jsme kyselé okurky v křupavém těstíčku: Americká specialita chutná překvapivě dobře, jen potřebuje výraznější dochucení
16. 3. 2023 Vaření
Osmažit se dá kdeco, a jestli je na to někdo odborník, tak jsme to my a Američani. A právě u nich se můžete inspirovat, pokud chcete vyzkoušet něco neobvyklého. Smažené kyselé okurky totiž tento požadavek skvěle splňují. Tímto pohoštěním prostě každého dostanete.
Osmažit se dají i okurky
Smažené pokrmy sice nepatří k nejzdravějším, jednou za čas ale nikomu neuškodí si nějakou menší mastnou dobrotu dopřát. My Češi jsme ve smažení přeborníci, řízky jsou oblíbeným obědem, smaženého kapra máme na štědrovečerní tabuli a v létě smažíme ve velkém houby i cukety.
Podobně posedlí jsou smažením i Američani a ti jdou ve svých experimentech ještě dál, jak dosvědčují třeba smažené sušenky Oreo, o nichž jsme psali v našem starším článku. Smažená křidýlka jsou již klasikou, pokud byste se ale v Americe vydali na nějaký festival nebo podobnou venkovní akci, narazíte také na spoustu stánků s fried pickle označovaných rovněž jako frickles.
Mohlo by vás zajímat
Fried pickles - hit amerického jihu
V Americe jde o oblíbené pouliční občerstvení, které je spojováno hlavně s americkým jihem. Nejde však o žádnou moderní specialitu, na nápad osmažit nakládané okurky v koprovém nálevu, které se dávají třeba do hamburgerů, tam přišli již v šedesátých letech minulého století.
První recept na tuto pochutinu se objevil v novinách Oakland Tribune 19. listopadu 1962 pod názvem French Fried Pickles. Tehdy šlo o nakládané okurky v sladkém nálevu osmažené v palačinkovém těstíčku.
Specialitu pak nejvíc zpopularizoval jistý Bernell „Fatman“ Austin v roce 1963.
Fried pickles se staly hitem v jeho podniku Duchess Drive v Atkinsu ve státě Arkansas. Jeho okurky se staly oblíbenou svačinkou místních a také kamioňáků projíždějících kolem motorestu.
Recept Fatmana je tajný, po jeho smrti jej zná jen jeho rodina, která jeho vyhlášené smažené okurky připravuje jen jednou ročně na květnovém Picklefestu v Atkinsu. Naštěstí existuje spousta variant na tento původní recept. A protože nás zaujal, rozhodla se jej naše redaktorka Hanka vyzkoušet. A jak to dopadlo a chutnalo?
Jaké okurky na fried pickles?
Fried pickles se připravují nejčastěji z amerických nakládaných okurek v pikantnějším koprovém nálevu. Ty se obvykle dělají z obyčejných okurek (polních nebo hadovek) nakrájených na plátky, klidně ale můžete použít i naše nakládačky, aspoň vám vzniknou takové svěží okurkové hranolky, jaké udělala i Hanka.
„Já jsem použila normální nakládané okurky v sladkokyselém nálevu, které jsem ještě přepůlila. Okurky je hlavně nutné důkladně osušit papírovou kuchyňskou utěrkou, aby na nich drželo těstíčko,“ říká Hanka.
I když existují i recepty s klasickým trojobalem, okurky se většinou smaží v pikantním těstíčku. Někdy se používá pivní, častější je ale směs s podmáslím, díky němuž jsou okurky krásně křehké.
„Vzhledem k tomu, že jsou okurky naložené v láku, hrozí, že by výsledný pokrm mohl být rozmočený. Právě proto jsem udělala těstíčko, do kterého se dává kukuřičný škrob, ten totiž nasákne přebytečnou vlhkost z okurek, což zajistí větší křupavost. I když výsledek nebyl rozmočený, křupavé úplně nebyly," doplňuje Hanka.
Aby byly okurky křupavé
Okurky se musí smažit v dostatečné vrstvě oleje. „Doporučuju smažit je na pánvi, aby měly dostatek prostoru a neslepily se k sobě. Já dělala menší množství, tak se mi vešly do kastrůlku se silnějším dnem.“ Důležitá je i správná teplota na smažení cca 190˚ C. Při nižší teplotě by těstíčko absorbovalo příliš mnoho oleje a bylo by pak rozmočené a méně křupavé.
Než začnete s další várkou, nechte olej opět dosáhnout správné teploty.
Smažené okurky jsou nejlepší ještě horké. „Jejich chuť je celkem zajímavá – pikantní a lehce slaná. Klidně bych příště těstíčko víc ochutila, přišlo mi málo slané. Možná bych přidala i pálivou papriku, použila jsem jen uzenou. Okurky chutnají jako normální kyselé okurky, ale těstíčko trochu zmírní kyselost. Měla jsem obavy z toho, jaké budou v teplé formě, ale kupodivu mi to chutnalo,“ svěřuje se Hanka.
Fried pickles podle amerického receptu
Okurky se tradičně podávají s oblíbeným americkým dresinkem ranč neboli farmářským dresinkem, který se dochucuje koprem a česnekem, klidně lze ale použít jakýkoliv jiný smetanový dresink. Ostatně původně se servírovaly jen s kečupem. Hance ale chutnaly i samotné.
Budete potřebovat: rostlinný olej na smažení, 120 g hladké mouky, 34 g kukuřičného škrobu, 2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 1/2 lžičky papriky (můžete použíti uzenou), 1/2 lžičky česnekového prášku, 240 ml podmáslí, 1 vejce, asi 12 menších kyselých okurek (pokud máte větší, rozřízněte je podélně na poloviny, čtvrtiny nebo na plátky), dresink k podávání.
- Ve velké pánvi rozehřejte dostatečné množství rostlinného oleje na teplotu 190 ˚C. V misce nejprve smíchejte mouku, kukuřičný škrob, sůl, černý pepř, papriku a česnekový a cibulový prášek. V misce rozšlehejte podmáslí a vejce a pak vše smíchejte dohromady.
- Okurky důkladně osušte papírovou utěrkou. Pak okurky postupně namáčejte do těstíčka, nechte trochu okapat a ihned vkládejte do rozehřátého oleje. Smažte je dozlatova a dokřupava asi 2 minuty.
- Vyjměte je pomocí děrované lžíce a přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou. Smažené okurky ihned podávejte s rančerským dresinkem na namáčení.
Fotogalerie - Vyzkoušeli jsme fried pickles – kyselé okurky zabalené v křupavém kabátku jsou prostě dokonalé
Náš tip: Na to, jak se nakládají okurky na americký způsob se můžete podívat v našem video receptu.
Zdroje informací:
Hottytoddy.com
Thepioneerwoman.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Usmažili jsme kyselé okurky v křupavém těstíčku: Americká specialita chutná překvapivě dobře, jen potřebuje výraznější dochucení
Smažené jablečné kroužky v těstíčku: Snazší variace na jablka v županu voní skořicí a jednoduše se připravuje
Hitem internetu jsou tyhle smažené sušenky Oreo. Slavné americké pouťové jídlo je snadné na přípravu a chutná božsky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Nakládané okurky ze sáčku: Jejich výroba je snadná a pochutnávat si na nich můžete už druhý den
Smažené makaronové koule: Americká fastfoodová specialita, do níž využijete zbytky těstovin, je kulinárním hitem
Corn dog aneb Párek v rohlíku na špejli. Slavnou americkou pouliční specialitu si snadno uděláte i doma