Usmažili jsme dokonale křupavé cibulové kroužky a spočítali náklady: 100 g domácí dobroty vyjde na pouhých 14 Kč
25. 4. 2023 Vaření
Smažené cibulové kroužky jsou oblíbenou chuťovkou k pivu i klasickým sortimentem rychlých občerstvení. Ty z fast foodu stojí v přepočtu na 100 g přibližně 60 Kč. My jsme vyzkoušeli cibulové kroužky v pivním těstíčku, které vyjdou na necelou čtvrtinu a chuťově se vyrovnají těm nejlepším čerstvě vyrobeným z restaurace.
Cibulové kroužky známe 200 let
Podle internetového magazínu backthenhistory.com se první recept na smažené cibulové kroužky v těstíčku objevil v britské kuchařce The Art of Cookery, Made Easy and Refined napsané šéfkuchařem Johnem Mollardem v roce 1802. V této původní receptuře se ke kroužkům podává omáčka z rozpuštěného másla a hořčice.
Existuje však i druhá verze přisuzující původ cibulových kroužků Američanům, kteří měli zveřejnit první recept v roce 1910. V tomto se však používá na obalování mouka, mléko a strouhanka, předpokládá se tedy, že v USA vznikl postup výroby cibulových kroužků nezávisle na britském předchůdci.
Mohlo by vás zajímat
Na kolik vyjdou domácí cibulové kroužky?
Například řetězec Burger King nabízí 6 ks velkých kroužků za 59 Kč a tento počet přibližně odpovídá 100 g. KFC je na tom podobně, 5 ks zde pořídíte za 52 Kč.
Na naše domácí cibulové kroužky jsme použili tyto ingredience - bílá cibule: 7 Kč, mouka: 3 Kč, pivo: 8 Kč, koření: 2 Kč, olej: 30 Kč = 50 Kč. Z jedné větší cibule vzniklo 24 velkých a středně velkých kroužků o celkové hmotnosti přibližně 350 g. V přepočtu na 100 g tedy vyšly naše cibulové kroužky na asi 14 Kč.
Recept na křupavé cibulové kroužky v pivním těstíčku
Výroba domácích cibulových kroužků je jednoduchá, pouze je třeba si dát pozor na teplotu oleje a vychytat správnou hustotu těstíčka, které se musí udržet na cibuli předem obalené v mouce. Do receptu se hodí bílá nebo žlutá větší cibule. První jmenovaná má jemnější chuť a je sladší, tudíž se podle individuální chuti může více osolit, jiný rozdíl mezi kroužky z těchto druhů však nenajdete.
Na přibližně 24 cibulových kroužků budete potřebovat 1 velkou bílou nebo žlutou cibuli, 1 hrnek hladké mouky, 1 lžičku sladké papriky, ½ lžičky sušeného česneku, 1 lžičku soli, ¼ lžičky pepře, ¾ hrnku světlého piva a 500 ml oleje na smažení.
Jak na to? Přibližně ¾ hrnku mouky smíchejte s paprikou, česnekem, solí a pepřem. Do směsi přidejte nenapěněné pivo a míchejte tak dlouho, až vznikne hladké, husté těstíčko, které nechte asi 10 minut odpočinout. Mezitím nakrájejte oloupanou cibuli na plátky asi 1 cm tlusté a rozdělte na kroužky. Prostřední část, která není vhodná na kroužky, použijte do jiného receptu.
V hrnci nechte rozehřát vyšší vrstvu oleje na střední teplotu. Bude-li teplota nízká, těstíčko se z cibule bude odloupávat, při vysoké teplotě se kroužky mohou snadno spálit, aniž by se cibule stihla propéct.
Kroužky nejprve obalte ve zbytku hladké mouky, poté namočte do těstíčka, nechte okapat a ihned vložte do rozehřátého oleje. Správnou teplotu poznáte tak, že se po malé chvíli kroužky odlepí ode dna a vyplavou na hladinu.
Smažte asi 5 – 8 minut do požadované barvy a přibližně v polovině kroužky otočte. Cibulové kroužky je nutné smažit postupně, aby se nelepily k sobě. Hotové kroužky odkládejte na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk a podle potřeby dosolte.
Cibulové kroužky pro děti
Výborné cibulové kroužky se dají připravit i zdravěji v troubě a bez piva. Vyzkoušejte tyto fantastické křupavé cibulové kroužky obalované v kukuřičných lupíncích.
Zdroje informací:
Backthenhistory.com: The History of Onion Rings
Printstorecoupons.com: History Of Onion Rings & Origins
Justataste.com: Beer-Battered Onion Rings
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Sezóna medvědího česneku začíná: Při sbírání v přírodě pozor, hrozí záměna s jedovatými druhy rostlin, říká expertka Jana Vlková
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Naložené lahůdky se musí připravit předem. Naložit můžete uzeninu, sýry, zeleninu i maso
Fast food zdravě i pro děti: Cuketová pizza, krůtí řízečky i tvarohové knedlíčky malé caparty nadchnou