Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovocné knedlíky jsou oblíbené snad u všech věkových skupin. Většina lidí je má spojené s návštěvou u babičky, létem, zkrátka příjemnými zážitky. Jak si je vytvořit i doma, ukázali Josef Maršálek s Terezou Bebarovou v novém díle pořadu Buchty po ránu.

Knedlíky nezklamou

Jak podotkla moderátorka Buchet po ránu Tereza Bebarová: „Knedlíků není nikdy dost“. Proto společně s Josefem Maršálkem divákům ukázali hned tři recepty na skvělé plněné knedlíky. Obzvlášť ty bramborové, do nichž přidali čerstvé blumy, rozhodně stojí za vyzkoušení.

Správná příprava brambor

Příprava brambor na těsto má svá specifika, upozornil ještě před začátkem vaření Maršálek. „Brambory používáme vařené, oloupané, vychlazené nebo mohou být i pečené, pěkně na plechu, se solí, ale zase dobře vychlazené,“ vysvětlil populární cukrář. Jak správně dodala Tereza Bebarová, nejlepší je, když jsou „udělané“ den předem.

Křupavá pecka

Knedlíky s blumami ovšem nejsou obyčejné, právě naopak. Jednak jsou pochopitelně větší, než kdybychom použili švestky, ale také skrývají uvnitř malé tajemství. Místo pecek totiž do blum přijdou mandle. „Je to i milé překvapení, čekáš pecku a ejhle, ta pecka se dá krásně sníst,“ říká Josef Maršálek a dodává, že je důležité použít jen malou vrstvu těsta. „Jsem přesvědčen o tom, že ovocné knedlíky jsou o ovoci,“ podotkl s úsměvem.

Strouhanka na knedlíky?

Další zvláštností těchto knedlíků je netradiční „posypka“. Tu totiž tvoří zkaramelizovaná strouhanka. „Pro mě je to novinka. U nás na severní Moravě se nic takového nedělo, my jsme dávali cukr, máslo, někdy mák, rozvařené ovoce, zakysanou smetanu, jogurt,“ divil se Maršálek a vysvětlil, že jde o zvyk, pocházející z jižních Čech. Každopádně na plněných bramborových knedlících s blumami chutná skvěle a rozhodně si ji tam přidejte také.

Bramborové knedlíky plněné blumami

Na přípravu skvělých knedlíků plněných ovocem budete potřebovat: Na knedlíky 800 g oloupaných vařených brambor, 300 g hrubé mouky, 1 vejce velikosti M, 3 g soli, 25 g bramborového škrobu, 1 kg blum a 50 g mandlí. Na karamelizovanou strouhanku 50 g másla, 100 g strouhanky, 3 g skořice, 60 g třtinového cukru.

Jak na to?

  1. Brambory uvařte den předem, oloupejte je a nechte vychladnout. Poté je nastrouhejte najemno.
  2. Do mísy s bramborami přidejte mouku, škrob, vejce a sůl.
  3. V robotu rychle vypracujte hmotu, jakmile jsou ingredience spojené, zhruba po minutě, ihned stroj vypněte.
  4. Vypeckujte blumy a na místo pecky vložte 1-2 mandle.
  5. Z bramborového těsta odebírejte menší části, v dlaních z nich udělejte kuličku a tu rozplácněte. Přidejte blumu a obalte ji tenkou vrstvou těsta.
  6. Ve větším hrnci přiveďte k varu dostatek osolené vody, do které opatrně knedlíky umístěte. Dbejte na to, aby měly prostor. Hrnec zakryjte pokličkou a vařte zhruba 5-6 minut, dokud knedlíky nevyplavou na povrch. Až vyplavou, nechte je ve vroucí vodě ještě jednu minutu.
  7. Mezitím si připravte karamelizovanou strouhanku. Na pánvi si rozpusťte máslo, přidejte cukr a rozmíchejte. Až se ingredience spojí, přidejte strouhanku a na mírném ohni míchejte, dokud nezkaramelizuje do zlatohněda. Nakonec přidejte skořici.
  8. Uvařené knedlíky posypte karamelizovanou strouhankou a můžete servírovat.

Rady slavného cukráře:

  • Bramborové těsto rádo řídne dlouhým mícháním či hnětením. Míchejte proto jen krátce, aby se všechny ingredience spojily, poté ihned robota vypněte.
  • Pokud by se vám těsto po umíchání zdálo řídké, přisypte si 10-20 dkg hrubé mouky.
  • Blumy před obalováním v těstu nijak neupravujeme, ani vyválením v mouce.
  • Pokud si těsto při vytváření knedlíků lepí, namočte si ruce do studené vody.
  • Skořici do karamelizované strouhanky dáváme až nakonec proto, aby nezhořkla.

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Buchty po ránu - Bramborové knedlíky plněné blumami

Ukázat 13 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu připravit kynuté tvarohové knedlíky, je to lahůdka:

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více