Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěstování rajčat na balkoně? Ven až po třech zmrzlých a pak to chce správnou zálivku i každodenní péči, aby byla úroda bohatá
Zdroj: Unsplash, Theodor Sykes

Blíží se čas, kdy dáváme teplomilnou zeleninu na venkovní stanoviště. Velmi oblíbené je pěstování rajčat, daří se jim skvěle nejen v zahradách ale i v nádobách na balkonech. Pojďme se podívat, jak postupovat při sázení keříčkových rajčat, které patří mezi perly na našich balkonech.

Tři zmrzlí aneb Ledoví muži a úroda

Rajčata obecně patří mezi teplomilnou zeleninu, a obecně se říká, že se mají dávat na venkovní stanoviště až po svátku tří svatých, Pankráce, Serváce a Bonifáce, tedy po 14. květnu. Těmto třem svatým se také říká "tři zmrzlí" nebo "ledoví muži" a váže se k nim i lidová pranostika Svatí Pankráci, Serváci a Bonifáci, vás se bojí všici sedláci.

V období do poloviny května, kdy mají svátek výše uvedení svatí, totiž dříve panovaly ranní mrazíky, které mohly budoucí úrodu poškodit. A ostatně, ani letos to s počasím ještě není žádná sláva. Proto raději sledujte předpovědi, než se rozhodnete vysadit sazeničky na venkovní stanoviště.

Sazeničky také postupně otužujte, větrejte či dávejte ven, na sluníčko však raději postupně, aby se nepopálily listy. 

Keříčkové nebo tyčkové?

Keříčkové nepotřebují oporu, jsou méně vzrůstné a vystačí si i s menší nádobou než tyčková varianta. Vysazovat je samozřejmě možné i v záhoně. Keříčková rajčata mají kratší vegetační dobu a plody se vám objeví dříve než u tyčkové varianty. Rajčata obecně milují slunce, humózní půdy bohaté na živiny a dostatek vláhy. Ven dáváme až v okamžiku, kdy nehrozí mrazíky, které by sazenice poničily. Keříčkové odrůdy na rozdíl od tyčkových nevyštipujeme výhonky v úžlabí listu.

Z kelímku na stanoviště

Nejprve sazeničky před vysazováním dobře zalijte. Nikdy netahejte za rostlinku, lehce vyklepněte do dlaně, aby se co nejméně poškodila. Vysazujeme tak, že do připravené jamky v nádobě dáme uleželý hnůj, kompost, lopatku dřevěného popelu či posekanou trávu.

Taková "podestýlka" zajištuje nejenom živiny, ale poskytne i lehké teplo odspodu. Sazenici do jamky dáme našikmo, části ponořené do země (bez listů) lehce zakoření a vyvine se tak stabilnější kořenový systém. Zahrneme trochou zeminou a dobře zalijeme a teprve až se voda vsákne zahrneme pořádně a přitlačíme. 

Následná péče

Rajčata zaléváme ke kořenům, předcházíme tak vzniku plísňových chorob. A to zejména u keříčkových odrůd, které jsou hodně zahuštěné. Raději vždy více než často a radši ráno než večer, aby namočené části stihly oschnout.

Rajčata se vyplatí zamulčovat, nejen že mulč zamezuje růstu plevele, ale ani se neodpařuje poté tolik vody a nedochází k cákání vody s blátem na rostliny při zálivce nebo při prudkých deštích. Použít se dá sláma či posekaná tráva.

Pokud máte velké nádoby či vyvýšené záhony můžete rajčata zkombinovat třeba s lichořeřišnicí nízkou, nejen že skvěle vypadá a dá se přidat do salátů, tak také umí stahovat na sebe mšice a ulevit tak pěstovaným rostlinám. Vhodným partnerem je také bazalka. Rajské v truhlíkách pravidelně hnojíme, použít můžeme tekutá hnojiva určená pro plodovou zeleninu. Kontrolujeme také pravidelně jejich stav, listy nám hodně napoví. Problémy se, jako ve všem, nejlépe řeší v začátcích. 

Odrůdy zakrslé i ty větší vhodné do nádob

Do malých nádob a prostorů se hodí zakrslé formy rajských, nejznámější jsou odrůdy Bajaja, Vilma, Tiny Tim či Venus, ta má žluté až oranžové plody a najednou se může urodit až 150 rajčátek. Takového odrůdy vyrůstají do výšky kolem 30 cm, Setkat se můžete také s převislou formou, vhodnou i do závěsných květníků, např. odrůda Tom Red či Yellow. 
Keříčková rajčata do jednoho metru mají trochu větší nároky, ovšem ve větších nádobách a při správné péči se jim bude jistě dařit. Poohlédnout se můžete po odrůdě Rentita, Edelrot, Pavlína, velmi rané Latah, středně rané Karla a chuťově i barevně zajímavé Black Zebra. Máte-li k dispozici větší nádoby či kýble a tyčky, spirály či jiné opory můžete se pustit i do sázení tyčkových odrůd. Nevyhnete se v tomto případě vyvazování k opoře a vyštipování výhonů v úžlabí listu.  


Zdroje informací:

Kniha Zelenina na zahrádce, A. Dolejší

Časopis Flóra, Tajemství rajské chuti, 5/2022
Semena.cz 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

Cordon bleu

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

Croissant

Croissant

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

Cukr

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

Dalamánek

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Foie gras

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a kachen. Tuto hříšnou delikatesu ocení gurmáni, ale… Číst více

Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více

Jidáše

Jidáše

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli