Okurky a papriky jako nedostupný luxus: Čím nahradit drahou zeleninu?
19. 4. 2021 Vaření
Také vás při poslední návštěvě supermarketu nepříjemně překvapila cena paprik? Zelenina, která se u nás v tomto období běžně nepěstuje, výrazně podražila, jak poukazují lidé na sociálních sítích. Čím v receptech nahradit třeba salátovou okurku, když se vám za jednu nechce dávat desítky korun?
Drahé papriky
Na sociální síti Twitter před několika dny proběhla fotografie dokládající, že kilo červených paprik v nejmenovaném řetězci supermarketů nyní stojí 150 korun. Asi před měsícem se internetové diskuze točily naopak kolem ceny okurek hadovek, které někde vyjdou i na 30 korun za jednu. Čím je vysoká cena zeleniny způsobena a jak to doopravdy je?
Mohlo by vás zajímat
Samozřejmě je to hlavně tím, že ještě není sezóna. Letošní jaro je navíc studené a zasněžené. Zeleniny je málo a musí se dovážet. Podle aktuální Zprávy o trhu zeleniny, kterou pravidelně každý měsíc zvěřejňuje Agrární komora České republiky na svých webových stránkách, vzrostla cena okurky hadovky v průměru o 18 korun oproti minulému měsíci. U červených paprik je to rozdíl cca 3 korun a u pórku o cca 15 korun. „Meziročně vzrostla průměrná cena importovaného póru (+ 149,5 %), dovozových okurek hadovek (+ 56,4 %) a ředkviček z dovozu (+ 40,4 %),“ je dále uvedeno ve zprávě. Meziročně naopak klesla cena dovozových keříkových rajčat a oranžové papriky, u obojího o 30 %. Dobrá zpráva je i to, že podle zprávy Agrární komory výrazně klesla průměrná cena cuket z dovozu, a to až o 26 korun za kilogram, což je pokles skoro o 42 %. Kilo cuket teď vyjde zhruba na 36,70 korun.
Vsaďte na cuketu
Proč je nízká cena cukety tak potěšující? Protože právě cuketa je vynikající náhradou předražené okurky - a nejen to. Cuketa je stejně jako hadovka plná vody i vitamínů. Má málo kalorií, takže je skvělá pro deitáře. Mají ji rádi také vegetariáni a vegani. Má ale pevnější strukturu, než okurka, takže patří mezi stálice v kuchyních těch, kdo nemohou nebo nechtějí jíst lepek. Z cukety se totiž dají vyrobit skvělé těstoviny, případně je možné využít ji při pečení bezlepkových brownies, dortů nebo koláčů. Cuketa je ale skvělá i jen tak orestovaná na másle a perfektně jde také k masu. Delikátní je například zapečená a plněná směsí mletého hovězího s rajčatovou omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
Pokud vám při používání okurky jde hlavně o její svěžest a křupavost, nebojte se sáhnout po ledovém salátu, který využijete především ve studené kuchyni. Stejně tak můžete vsadit třeba na svěží zelenou papriku. Do polévek, kam patří okurka, zkuste fenykl. Obsahuje vlákninu, vitamíny A, C a B, z minerálů draslík či železo a svou chutí okurku velmi připomíná.
Zelenina z vlastní úrody
Skvěle křupavá, svěží a nízkokalorická je petrželová nať. Stačí ji lehce ostrouhat a zbavit pro někoho příliš tvrdé slupky a můžete ji přidat do zelených smoothie nebo salátu. Pokud patříte k nadšeným zahrádkářům, zkuste jít ještě dál. Vypěstujte si ačokču, exotickou zeleninu, která se dá využít podobně jako papriky například k plnění masem nebo sýrem a zapékaní, ale chuťově připomíná právě okurku. Dá se jíst i syrová, kdy pro velký obsah vitamínů a minerálů pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi, a tak působí jako prevence cukrovky. Na pěstování je velmi nenáročná, vyroste i v květináči. Nejsnadnější je předpěstovat ji ze semen, což ještě stihnete - na záhonek se totiž vysazuje až v průběhu května, kdy už je stálejší teplé počasí.
Mohlo by vás zajímat
Co bohužel letos asi neochutnáte, ale můžete na podzim vysadit, to je brutnák lékařský neboli „chlupatá okurka“. Skvělé je, že tato rostlinka raší jako plevel, takže nepotřebuje žádnou extra péči. Když ji zasadíte v září, v květnu můžete sklízet listy a květy, které se používají v syrovém stavu a chuťově jsou k nerozeznání od salátové okurky. Brutnák se dříve používal ke snižování horečky a léčbě žaludečních vředů. Blahodárná bylina je skvělá v salátech, ale i čerstvých pomazánkách.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Proč kopřivy žahají? Bylina s nebezpečnou pověstí je zázrakem pro zdraví
K večeři i na oslavu: Tradiční i netradiční pomazánky, které zvládnou i začátečníci
Nejnovější recepty Více
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 1 hodinou
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 3 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 14 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 18 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 21 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno 13. 5. 2024 10:14
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Antiperle stály 1,80 Kčs, původně se prodávaly v plechových krabičkách a skvěle osvěžovaly dech
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Omáčka velouté je základní světlá omáčka, kterou podáváme s masem, zeleninou nebo rybami. Je dobrým základem pro další omáčky či polévky