Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
26. 5. 2023 Vaření
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku? Kromě klasické české bramboračky jej můžete použít i do jedné méně známé staročeské polévky nazývané opiška. Chutí se blíží česnečce, libeček jí ale dodává krásně zelenou svěží jarní barvu a také po něm přímo omamně voní.
Jak využít libeček?
Libeček je oblíbenou jarní bylinkou, která se pojí hlavně s mnoha pokrmy tradiční české kuchyně. Díky jeho velké aromatičnosti mu ne každý může přijít na chuť, pokud mu ale propadnete, nemůžete se ho nabažit, a to platí i pro polévku opiška.
Mohlo by vás zajímat
Polévka opiška se neobejde bez libečku
Libečková polévka je ideální jarní polévkou. Kromě libečku je možné do ní přidat ještě kopřivy nebo nějaké jiné další bylinky, které nám teď raší na zahrádkách na balkonech nebo si je můžete koupit v obchodech.
Základem polévky je ale libeček, po němž má ostatně i polévka název. Nářečně se mu totiž říkalo opich nebo vopich. Jde o zkomoleninu latiského slova Apium, které znamená miřík celer, neboť silné řapíky libečku připomínají řapíkatý celer a ostatně i libeček patří do čeledi miříkovitých. Setkat se můžete rovněž s názvem vopichová polévka.
Libeček vylepší bramboračku i česnečku
Libeček se do polévek vůbec výborně hodí. Dodává dokonalou chuť bramboračce, kromě ní se ale hlavně v minulosti připravovaly další polévky, v nichž libeček dokonce převládal. Jednou z nich byla právě opiška.
Jde o typickou staročeskou česnečku – prostou polévku, často jen z vody, česneku, brambor a ztvrdlého chleba, které se v Podkrkonší říkalo oukrop. V minulosti si ji naši předkové dopřávali, neboť jim dodávala tekutiny a také živiny z česneku. Když se do ní navíc přidaly ještě kopřivy a libeček, její účinky na lidské zdraví se ještě ztrojnásobily.
Jak připravit vylepšenou česnečku?
Na oukropu, stejně jako na opišce, je úžasné, že jde o jednoduchou skromnou polévku, kterou připravíte během chvilky z minima ingrediencí. Pokud byste si ale chtěli trochu dopřát, můžete vodu nahradit vývarem a do polévky přidat třeba i trochu uzeného masa, strouhaného sýra nebo v ní rozšlehat i vajíčko. Jak ale připravíte tu nejobyčejnější, ovšem vylepšenou libečkem? Zkuste to podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 1 l vody (nebo vývaru), 2 lžíce mladých nasekaných kopřiv, 1-2 lžíce nasekaného libečku, 1 lžíci sádla (nejlépe domácího), 4 i více stroužků utřeného česneku, 1 lžičku soli a na sádle osmažený chléb
- Bylinky dobře omyjte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Poté je nasekejte na menší kousky. Česnek oloupejte a utřete se solí nebo prolisujte.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Pak přidejte sádlo, utřený česnek a polévku odstavte.
- Přidejte nasekané bylinky a polévku dosolte. Už ji ale nevařte.
- Hotovou opišku rozdělte do talířů a podávejte s na kostičky nakrájeným a osmaženým křupavým chlebem.
Náš tip: Klasickou česnečku vylepšenou sýrem si můžete připravit podle našeho video receptu.
Marhol, J.: Krkonošská kuchařka
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zmrazit okurky salátovky. Jednoduchým postupem snadno zpracujeme přebytek plodové zeleniny
Větší okurky salátovky umyjeme a oloupeme. Konce okurek někdy bývají nahořklé, proto okraje každé raději ochutnáme a případné nahořklé části vyhodíme… Číst více
Jak získat semínka okurek z vlastní zahrady? Máme pro vás tipy pro úspěšné semenaření
Sklizeň okurek by měla vždy probíhat včas, jakmile okurky dorostou na vhodnou velikost, která záleží na konkrétní odrůdě. Včasná sklizeň totiž… Číst více
Co dělat, když okurky nekvetou? Potřebují více slunečního světla, správné hnojení a především pravidelně sklízet úrodu
Okurky jsou oblíbenou zeleninou, a i v našich… Číst více
Třepané okurky: Rychlou verzi nakládaček připravíte snadno, nejdůležitější je okurky ve sklenici často protřepávat
Nashromáždilo se vám doma větší množství… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Jak utřít česnek za pomoci nože - návodné video
Jak zpracovat libeček. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 3 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Komentáře
27. 5. 2023 19:23