Limoncello Spritz je hitem tohoto léta: Osvěžující italský koktejl voní citrony a bublinky mu dodávají sodovka a prosecco
27. 7. 2023 Vaření
Aperol Spritz vás už nudí? V letošním roce se kromě tohoto populárního koktejlu objevují i další „proseccové“ drinky. Vedle lehce nahořklého spritze s Campari je to i svěží Limoncello Spritz. Jeho příprava je snadná, chuť akorát tak sladká a díky žluté barvě září jako slunce na letní obloze.
Místo Aperolu Limoncello
Drinky s proseccem se staly v posledních letech tak oblíbenými, že téměř zastínily klasické letní koktejly, jako je Mojito nebo Margarita. Ten nejslavnější - oranžový hořkosladký Aperol Spritz je hvězdou nejen středomořských plážových barů, ale i českých koupališť.
V zemi jeho původu Itálii však s oblibou popíjejí i další podobné drinky – Campari či Veneziano Spritz, které jsou starší i než samotný Aperol, bezinkový Hugo nebo právě citronový Limoncello Spritz. Společná je jim nejen báječná chuť, ale některé ingredience – vyhlášené italské šumivé víno prosecco a sodovka.
Mohlo by vás zajímat
Střiky s proseccem
Limoncello Spritz patří do skupiny drinků tzv. spritzů, což jsou alkoholické nápoje naředěné sodovkou, která jim dodává perlivost. Řadí se mezi ně i starý známý vinný střik, těmto ale bublinky ještě přidává šumivé víno, v případě těch italských konkrétně prosecco.
Původ těchto drinků sahá v Itálii do počátku 19. století, kdy se na sever Itálie do oblasti Benátsko dostaly vinné střiky, které si připravovali rakouští vojáci, jimž italská vína připadala moc silná, a proto si je ředili perlivou vodou.
Limoncello Spritz je z nich nejmladší. Poprvé byl namíchán v roce 2012 jako tzv. Bottega Spritz – nápoj z konkrétní značky likéru Limoncino Bottega.
Co patří do Limoncello Spritz
Limoncello Spritz se připravuje stejně jako jeho slavnější sourozenec Aperol Spritz jen s tím rozdílem, že v něm nahořklý ovocný likér s pomerančovou příchutí Aperol nahrazuje italský likér Limoncello s obsahem alkoholu mezi 28-32 %, což je víc než v případě Aperolu (ten má jen 11 %) i Campari (25 %).
Tento likér, který se popíjí jako digestiv nebo se přidává do zmrzliny, pochází z jihu Itálie, konkrétně z městečka Amalfi v Kampánii. Vyrábí se ze silně aromatické kůry místních citrusů, která se nechává macerovat v lihu. Následně se pak přidá cukr a vznikne sladký likér s příjemnou chutí a vůní citronů.
Mohlo by vás zajímat
Jak namíchat Limoncello Spritz
Namíchat si tento v Itálii populární koktejl není nic složitého a ingredience na něj bez problému seženete i u nás. Prosecco dnes koupíte téměř v každé samoobsluze a limoncello likér je k dostání na internetu či v obchodech s italskými potravinami.
Případně si jej můžete rovnou připravit domácí. Již po prvním doušku si pak budete připadat jako na jihu Itálie. A jak tedy Limoncello Spritz uděláte?
Na jeden drink budete potřebovat: 4 lžíce likéru Limoncello, 6 lžic prosecca, 2 lžíce sodovky, led a mátu nebo bazalku na ozdobu.
- Nalijte limoncello do sklenice s ledem, dolijte proseccem a sodovkou a promíchejte.
- Podle potřeby ozdobte plátky citronu, mátou nebo bazalkou. Koktejl případně můžete dosladit např. agávovým sirupem.
Zdroje informací:
Anerdcooks.com: Limoncello Spritz
Sweetteaandthyme.com: Limoncello Spritz | Sweet Tea + Thyme
Grancaffegambrinus.com: Limoncello Spritz: the new cocktail created on the Amalfi Coast
Casualfoodist.com: Limoncello Spritz – refreshing Italian lemon coctail
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sgroppino – zmrzlina, která má grády. Jak na osvěžující ledový drink s proseccem a vodkou z Benátek?
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Pečeme linecké cukroví. Není těsto jako těsto - znáte ho opravdu dobře?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Apfelschorle – nejlepší střik pro horké letní dny. Co potřebujete na oblíbený rakouský a německý nápoj?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vinné střiky už nejsou v módě, teď se pije prosecco. Víte, odkud má tohle italské víno svůj název?